Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 12:10, 08 kwi 2019

malgol napisał(a)

U mnie też hakonki ruszyły,ale rozplenice śpią.Nie ruszył za to jeden krwawnik Teracota...a one ponoć takie niezniszczalne Snem wieczny spi tez jedna budleja mam miejsce na czarny bez

Może jeszcze ruszą? Ja obserwuję jeżówki, bo część jakoś się nie garnie i nie daje znaków życia .

malgol napisał(a)
Mrokasia, dobrze pamiętam ,że to Ty zmagałaś się z przesadzaniem dużej , kilkuletniej hortki?mam zamiar przesadzić swoja Vanilkę ...gałęzie ma jak małe drzewko...jak się do tego zabrać? na pewno uszkodzę jej dużo korzeni.Da radę potem?

Zrobiłam szybki rachunek sumienia i przesadzałam dwie hortki, ale one nie były ani kilkuletnie ani specjalnie duże... więc to chyba nie ja...
Ja służę doświadczeniem w przesadzaniu 4metrowych, 15-letnich tuj .

Teraz chyba dobry czas na przesadzanie. Przytnij jej górę na krótko a dół jak zwykle - możliwe duża bryła korzeniowa. Potem podsyp jakimś korzonkiem czy czymś z dużą ilością fosforu, podlewaj i cieniuj jeśli będzie ostre słońce. Da radę .
mrokasia 12:11, 08 kwi 2019

Anda napisał(a)
To czekamy na fotki tych podrośniętych po podlewaniu roślin

Aleś mi dała zadanie .
Anda 12:14, 08 kwi 2019

A nie mogłabyś z tym pryskanie kalin jeszcze poczekać? Bo widzisz, biedronki już sie obudziły i składają jajeczka wśród takich dużych skupisk mszyc. Potem jak larwa się wylegnie to zjada wszystko w mig
Pokazywałam kiedyś fotki mojego bzu oblepionego mszyca. Muszę poszukać dla Ciebie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
TAR 12:20, 08 kwi 2019

a moze eko oprysk, znalezione w necie:

Sporządzenie wyciągu z czosnku jest równie proste, a przy tym przyrządza go się błyskawicznie! W tym celu ok. 250g zmielonych główek czosnku zalewamy 10 l wody i kilkakrotnie mieszamy. Po zaledwie 15 minutach można odcedzić płyn. Po rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:1 uzyskujemy gotową ciecz do ekologicznego oprysku na mszyce.
mrokasia 12:20, 08 kwi 2019

Anda napisał(a)
A nie mogłabyś z tym pryskanie kalin jeszcze poczekać? Bo widzisz, biedronki już sie obudziły i składają jajeczka wśród takich dużych skupisk mszyc. Potem jak larwa się wylegnie to zjada wszystko w mig
Pokazywałam kiedyś fotki mojego bzu oblepionego mszyca. Muszę poszukać dla Ciebie

Ewunia, no mogłabym tylko tych kalin to mi strasznie szkoda, bo to ich pierwsze kwitnienie u mnie. A listki już w żółte plamy, pozwijane...
Te mszyce nie zeżrą mi kwiatów???
A taka larwa biedronki to ma szansę wobec tych dużych, czerwonych mrówek??? Te mrówki latają po drzewkach i pilnują mszyc jak wściekłe.
Próbowałam wczoraj pościągać te mszyce ręcznie ale listki pozwijane i bardzo kruche...
mrokasia 12:21, 08 kwi 2019

TAR napisał(a)
a moze eko oprysk, znalezione w necie:

Sporządzenie wyciągu z czosnku jest równie proste, a przy tym przyrządza go się błyskawicznie! W tym celu ok. 250g zmielonych główek czosnku zalewamy 10 l wody i kilkakrotnie mieszamy. Po zaledwie 15 minutach można odcedzić płyn. Po rozcieńczeniu z wodą w stosunku 1:1 uzyskujemy gotową ciecz do ekologicznego oprysku na mszyce.

Oooo, super, dzięki, chętnie wypróbuję .
A biedronek nie zabiję tym czosnkiem???
Kasia_CS 12:27, 08 kwi 2019

jolanka napisał(a)
Ja też byłam sama więc nie musiałam gotować Makaron z serem był bardzo smaczny

Haha, moje sztandarowe danie jak mi się nie chce gotować

U mnie też nie widać jeszcze siewek werbeny - ona naprawdę późno kiełkuje.

No i biedronek faktycznie duże wszędzie na listkach siedzi, cieszą mnie bardzo - niech walczą z tym robactwem
Anda 12:27, 08 kwi 2019

mrokasia napisał(a)

Ewunia, no mogłabym tylko tych kalin to mi strasznie szkoda, bo to ich pierwsze kwitnienie u mnie. A listki już w żółte plamy, pozwijane...
Te mszyce nie zeżrą mi kwiatów???
A taka larwa biedronki to ma szansę wobec tych dużych, czerwonych mrówek??? Te mrówki latają po drzewkach i pilnują mszyc jak wściekłe.
Próbowałam wczoraj pościągać te mszyce ręcznie ale listki pozwijane i bardzo kruche...

Kurczę, nie wiem. U mnie tylko te normalne mrówki i spokojnie dają radę.
Zobacz, tak to u mnie wyglądało. To nie jest larwa biedronki, ale chyba złotooka albo jakiegoś innego owada latającego, dość duża.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=1280#post_3
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
mrokasia 20:02, 08 kwi 2019

Kasia_CS napisał(a)

Haha, moje sztandarowe danie jak mi się nie chce gotować

U mnie też nie widać jeszcze siewek werbeny - ona naprawdę późno kiełkuje.

No i biedronek faktycznie duże wszędzie na listkach siedzi, cieszą mnie bardzo - niech walczą z tym robactwem

No to ja nie wiem co mi wykiełkowało, skoro to nie werbena...
U mnie biedronek niewiele, nie zdążyłam dziś zrobić tej mikstury z czosnku, może jutro.
mrokasia 20:03, 08 kwi 2019

Anda napisał(a)

Kurczę, nie wiem. U mnie tylko te normalne mrówki i spokojnie dają radę.
Zobacz, tak to u mnie wyglądało. To nie jest larwa biedronki, ale chyba złotooka albo jakiegoś innego owada latającego, dość duża.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=1280#post_3

O mamo, to nieźle, całe stada czarnych mszyc, bleee .