Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Kasia_CS 21:35, 16 sie 2017

Anitka napisał(a)

U mnie objawią się dwie natury: jedna chce stonowany ogród, zimozielony, a druga kolorowy I muszę jakoś te dwa zapędy łączyć.

oo to ja mam "rozpięciorzenie" jaźni z jednej strony chciałabym pod linijkę, bukszpanowe obwódki, skarpetki, kule betonowe.. z drugiej chciałabym mnóstwo róż wśród bylin... z trzeciej coś minimalistycznego w ograniczonej liczbie gatunków... z czwartej - milion odmian, bo takie piękne!! z piątej... itd itd

A co do kocimiętki, to chyba kiedyś czytałam, że koty też nie garną się do odmiany 'Walker's Low. Ale musiałabym to gdzieś zweryfikować
Kamcia 12:35, 17 sie 2017

Kasia_CS napisał(a)

oo to ja mam "rozpięciorzenie" jaźni z jednej strony chciałabym pod linijkę, bukszpanowe obwódki, skarpetki, kule betonowe.. z drugiej chciałabym mnóstwo róż wśród bylin... z trzeciej coś minimalistycznego w ograniczonej liczbie gatunków... z czwartej - milion odmian, bo takie piękne!! z piątej... itd itd

A co do kocimiętki, to chyba kiedyś czytałam, że koty też nie garną się do odmiany 'Walker's Low. Ale musiałabym to gdzieś zweryfikować

Ja mysle, ze kazda z nas tak troche ma.
U mnie nowe idee pojawiaja sie wraz z kolejnym wkopaniem szpadla

Na rynku jest tyle gatunkow i podgatunkow roslin, ze trudno sie oprzec.
Jak wchodze do sklepu ogrodniczego to powtarzam sobie: Badz konsekwentna.

Ale tu chyba bardziej chodzi o to, zeby stworzyc swoj indywidualny ogrod, ktory bedzie odzwierciedleniem nas. Nie ma dwoch takich samych osobowosci tak, jak trudno jest stworzyc dwa takie same ogrody. Mozna cos u kogos podpatrzec i sprobowac to przenies do siebie, ale czy wtedy bedzie to tak calkiem nasze?

Anitka 13:45, 18 sie 2017

Kamcia napisał(a)

Ja mysle, ze kazda z nas tak troche ma.
U mnie nowe idee pojawiaja sie wraz z kolejnym wkopaniem szpadla

Na rynku jest tyle gatunkow i podgatunkow roslin, ze trudno sie oprzec.
Jak wchodze do sklepu ogrodniczego to powtarzam sobie: Badz konsekwentna.

Ale tu chyba bardziej chodzi o to, zeby stworzyc swoj indywidualny ogrod, ktory bedzie odzwierciedleniem nas. Nie ma dwoch takich samych osobowosci tak, jak trudno jest stworzyc dwa takie same ogrody. Mozna cos u kogos podpatrzec i sprobowac to przenies do siebie, ale czy wtedy bedzie to tak calkiem nasze?

Podziwiam tych konsekwentnych ogrodników. Ja jak już po coś idę to nawet nie zaglądam tam gdzie nie muszę. Ostatnio to tylko dział bylinkowy zaliczam, ale tam jest najgorzej, coś zawsze kwitnie i same roślinki wpychają się do koszyka
Anitka 13:50, 18 sie 2017

Dzisiaj ostatni dzień antybiotyku i można coś w ogródku podziałać. Brak czasu i choroba przysłużyły się szczawnikowi, bo zdążył nasionka zawiązać i strzelał do mnie ze wzmożoną siłą, gdy próbowałam irgę podwiązać do góry. Córka znowu miała z mamy "beke", gdy zobaczyła podpórki bambusowe.

Anitka 14:11, 18 sie 2017

Zaniepokoiła mnie wiśnia osobliwa 'Umbraculifera', która rośnie kilka lat za ogrodzeniem u sąsiada. Przed moja chorobą jeszcze zielona była, a dzisiaj patrzę - cała brązowa. Mam nadzieje, że moją jedyną, którą mam jakieś 3 metry od tej taki los nie spotka
U sąsiada

I moja - jeszcze zieloniutka.

Monic 21:29, 19 sie 2017

Witaj
Przyciągnął mnie tytuł wątku podobny do mojego
Masz prześliczny ogród - jestem pod wrażeniem!
Mala_Mi 23:57, 19 sie 2017

Krajobraz za umbą piękny
Anitka 11:55, 20 sie 2017

Monic napisał(a)
Witaj
Przyciągnął mnie tytuł wątku podobny do mojego
Masz prześliczny ogród - jestem pod wrażeniem!

Witaj Monico. Dziękuje.
Ja naprawdę mieszkam na wichrowym wzgórzu, stąd ten tytuł. Sąsiadka nazwę zgłosiła do gminy i tak zostało. Wszyscy byliśmy zaprzątnięci budowami i nikt nawet nie wiedział, że są przyjmowane zgłoszenia. Ale muszę powiedzieć, że nazwa jest adekwatna do warunków pogodowych. Czasem nawet się zastanawiamy czy nie mieszkamy na "huraganowym wzgórzu"
Anitka 11:59, 20 sie 2017

Mala_Mi napisał(a)
Krajobraz za umbą piękny

Też ten widok bardzo mi się podoba, szczególnie, że to jedyna działka na ulicy niezabudowana. Niedawno odkryłam, że mam na niej przed domem wielką plantacje wrotyczu
Kasia_CS 15:56, 21 sie 2017

Znalazłam fotki tulipanów, to zobaczysz sobie różnicę w kolorze