Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa

maed 22:05, 30 sie 2018

Wyczytałam, że oprócz bukszpanu ćmy mogą żerować na innych zimozielonych np. irdze, laurowiśni czy ostrokrzewach
http://ekologiawogrodzie.pl/sposoby-na-szkodniki/szkodniki/sposob-na-cme-bukszpanowa-cydalima-perspectalis/
czajka 06:00, 31 sie 2018

Kłaniam się z Krakowa. Wymieniam mój obżarty bukszpan na coś innego . Moim zdaniem walka z ćmą azjatycką to walka z wiatrakami . Jeśli nie zżarła Wam w tym roku bukszpanów ,to zeżre w przyszłym , niestety(!) Wyjątkowo polubiła nasz klimat i jest cholernie ekspansywna.Pozdrawiam walczących.
Borbetka 09:28, 31 sie 2018

U mnie jeszcze nie ma ćmy, ale się zastanawiam jaką mam szansę zwalczenia tego, jeśli sąsiedzi np. nic nie zrobią u siebie?
A jak radzą sobie z ćmą Holendrzy? Przecież to zagłębie bukszpanowe. Macie jakieś informacje?
eVka 09:37, 31 sie 2018

Borbetka napisał(a)
U mnie jeszcze nie ma ćmy, ale się zastanawiam jaką mam szansę zwalczenia tego, jeśli sąsiedzi np. nic nie zrobią u siebie?
A jak radzą sobie z ćmą Holendrzy? Przecież to zagłębie bukszpanowe. Macie jakieś informacje?

Też się na tym zastanawiam, mam wrażenie że ćmy z całej okolicy (chłopcy) przylatuje do moich pułapek lejkowych, ale może i dobrze. Przynajmniej więcej się ich wyłapie...
Też jestem ciekawa jak w innych krajach ta sprawa wygląda.
eVka 09:47, 31 sie 2018

Bardzo obrazowy filmik o gąsienicach ćmy bukszpanowej, pewnie znacie:
magdaf 14:54, 31 sie 2018

Witam na forum
Czy ktoś z Krakowa będzie kupował Lepinox w ilości hurtowej? Bo można by było umówić się w kilka osób i zrobić taką wspólną "rozbiórkę". Z wcześniejszych wpisów wynika, że pomaga. Mam kilka dużych krzaków, które tylko w 1/3 są zjedzone i żal patrzeć i czekać na ich koniec.
magdaf 14:55, 31 sie 2018

Albo może ktoś ma juz kupiony Lepinox i mógłby odsprzedać jakąś cześć?
eVka 15:04, 31 sie 2018

magdaf napisał(a)
Witam na forum
Czy ktoś z Krakowa będzie kupował Lepinox w ilości hurtowej? Bo można by było umówić się w kilka osób i zrobić taką wspólną "rozbiórkę". Z wcześniejszych wpisów wynika, że pomaga. Mam kilka dużych krzaków, które tylko w 1/3 są zjedzone i żal patrzeć i czekać na ich koniec.

Zamawiałam z czeskiego sklepu online Lepinox plus, wysyłka 500 koron, czyli ok. 85 zł, bardzo dużo, złożyłyśmy się z kilka osób więc tanio wyszło. Polecam.
anulajda 17:27, 31 sie 2018

Toszka napisał(a)
Jaki sens mają pułapki bez feromonów? Co ćmę do niej zwabi?
Walcz, dziewczyno, walcz
Wszyscy podejmujemy walkę o buksy

No ja wolałabym żeby gdzie indziej zwabiły się a nie do mnie
eVka 20:17, 31 sie 2018

anulajda napisał(a)

No ja wolałabym żeby gdzie indziej zwabiły się a nie do mnie

Jak masz ćmy to jedyny sposób na pozbycie się ich.