Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa

Pokaż wątki Pokaż posty

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa

waldek727 00:51, 09 wrz 2018

MalgosiaW napisał(a)

Dziś w trakcie porządków na działce na jednej kulce bukszpanowej znalazłam 5 gąsienic Nie mam Lepinoxu, zrobiłam szybki oprysk tym co było pod ręką Ciężki żywot ogrodnika...

Dlaczego ciężki?
Przecież na ,,Ogrodowisku" poświęcony jest cały wątek temu jak sobie skutecznie radzić z patogenami roślin i żerującymi szkodnikami. U mnie bukszpany zdrowe jak rydze.
MalgosiaW 07:15, 09 wrz 2018

waldek727 napisał(a)

Dlaczego ciężki?
Przecież na ,,Ogrodowisku" poświęcony jest cały wątek temu jak sobie skutecznie radzić z patogenami roślin i żerującymi szkodnikami. U mnie bukszpany zdrowe jak rydze.

Jest wątek i bardzo się z tego powodu cieszę☺. Pisałam "ciężki" trochę zasmucona, trochę zła. Ponieważ ledwie zwalczę jedno dziadostwo w ogrodzie już pojawia się drugie. I najgorsze jest to, że niestety czasu na pracę w ogrodzie mam tyle co kot napłakał

Super, że u Ciebie bukszpany zdrowe
waldek727 11:37, 09 wrz 2018

Małgosiu. Sama radość z tego, że jest na ,,Ogrodowisku" wątek poświęcony biologicznej ochronie roślin, to jeszcze za mało. Każdy z nas decydując się na to aby być szczęśliwym posiadaczem pięknego i zdrowego ogrodu zdaje sobie z tego sprawę, że trzeba mu poświęcić trochę własnego czasu. Obok wątku o ANHK są inne wątki w których widzę tysiące pytań o to jak zwalczyć daną chorobę na roślinach lub tak jak w tym przypadku żerujące gąsienice ciem. Przecież nikt nie przyjdzie do ogrodu i nie zrobi za nas oprysków ANHK jeżeli nie zrobimy tego sami.
Miliardy pożytecznych bakterii i grzybów a w tym Bacillus thuringiensis, Bacillus cereus czy Bacillus anthracis. Szczepy tych bakterii tworzą białka które mają toksyczne działanie dla larw owadów z rzędu motyli.

Kropla ANHK pod dużym powiększeniem która ilustruje to o czym piszę.
https://www.youtube.com/watch?v=CnPrzhy3xhQ
Adela 12:01, 09 wrz 2018

Waldku, czy na takiej zasadzie jak ANHK na ćmy, działa również Lepinox?
waldek727 12:17, 09 wrz 2018

Nie znam tego środka.
Muszę najpierw zaznajomić się z ulotką.
MalgosiaW 21:46, 09 wrz 2018

waldek727 napisał(a)
Małgosiu. Sama radość z tego, że jest na ,,Ogrodowisku" wątek poświęcony biologicznej ochronie roślin, to jeszcze za mało. Każdy z nas decydując się na to aby być szczęśliwym posiadaczem pięknego i zdrowego ogrodu zdaje sobie z tego sprawę, że trzeba mu poświęcić trochę własnego czasu. Obok wątku o ANHK są inne wątki w których widzę tysiące pytań o to jak zwalczyć daną chorobę na roślinach lub tak jak w tym przypadku żerujące gąsienice ciem. Przecież nikt nie przyjdzie do ogrodu i nie zrobi za nas oprysków ANHK jeżeli nie zrobimy tego sami.
Miliardy pożytecznych bakterii i grzybów a w tym Bacillus thuringiensis, Bacillus cereus czy Bacillus anthracis. Szczepy tych bakterii tworzą białka które mają toksyczne działanie dla larw owadów z rzędu motyli.

Waldku dziękuję bardzo Temat jak najbardziej dla mnie, do przestudiowania. Jestem zielona jeśli chodzi o biologiczną ochronę roślin Ale zamierzam to zmienić

Z bukszpanów w ogrodzie nie zrezygnuję. Dziś obejrzałam wszystkie i na razie więcej gąsienic nie ma. Pozdrawiam
waldek727 22:26, 09 wrz 2018

Adela napisał(a)
Waldku, czy na takiej zasadzie jak ANHK na ćmy, działa również Lepinox?

Na potrzeby konwekcjonalnej ochrony roślin ktoś w końcu wpadł na pomysł pozyskania szczepu bakterii spośród tych które wymieniłem wcześniej i stworzył preparat który skutecznie zwalcza gąsienice ćmy bukszpanowej.
Tak Adela. Lepinox działa na podobnej zasadzie co ANHK z tym wyjątkiem, że jest to szczep jednego gatunku bakterii, a w wyciągu z kompostu jest ich ok 25 000.
eVka 22:41, 09 wrz 2018

waldek727 napisał(a)

Na potrzeby konwekcjonalnej ochrony roślin ktoś w końcu wpadł na pomysł pozyskania szczepu bakterii spośród tych które wymieniłem wcześniej i stworzył preparat który skutecznie zwalcza gąsienice ćmy bukszpanowej.
Tak Adela. Lepinox działa na podobnej zasadzie co ANHK z tym wyjątkiem, że jest to szczep jednego gatunku bakterii, a w wyciągu z kompostu jest ich ok 25 000.

Wyciąg z kompostu, napisz coś więcej?
waldek727 23:51, 09 wrz 2018

effka napisał(a)

Wyciąg z kompostu, napisz coś więcej?

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4179-skoncentrowany-wyciag-z-kompostu-anhk
Adela 12:41, 10 wrz 2018

Ćma zjadła bukszpan i przeniosła się na trzmielinę. Dziś widziałam po sąsiedzku