Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa

Pokaż wątki Pokaż posty

Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa

Toszka 13:45, 07 wrz 2018

Wiesz, ja już u sąsiadki z naprzeciwka opryskałam w czynie społecznym...taka egoistka byłam

Edit
Abico
masz "polski"* czy czeski?

* wyjaśnię tylko, że Lepinox kupiony w Polsce, 1kg jest produktem chińskim, importowanym z Włoch (jakoś to mnie nie zaskoczyło, jeśli chodzi o produkty rolnicze)

abiko 13:48, 07 wrz 2018

Toszka napisał(a)
Wiesz, ja już u sąsiadki z naprzeciwka opryskałam w czynie społecznym...taka egoistka byłam

Aaa to ja mam już też za sobą. Wchodzę bez pytanie, mam dwie sąsiadki, które się już przyzwyczaiły, że mają prywatnego ogrodnika ale dalsza wieś to nie wiem czy zdzierży
abiko 14:07, 07 wrz 2018

Toszka napisał(a)

Edit
Abico
masz "polski"* czy czeski?

* wyjaśnię tylko, że Lepinox kupiony w Polsce, 1kg jest produktem chińskim, importowanym z Włoch (jakoś to mnie nie zaskoczyło, jeśli chodzi o produkty rolnicze)

Czeski..
Toszka 14:14, 07 wrz 2018

zapytałam, bo różnią się stężeniem roztworu
Mira104 16:30, 07 wrz 2018

To fakt w Czechach, też można kupić, Toszka, a jakie stężenie stosujesz, bo 1kg/h, za to zalecana ilość wody: 250-500 l/ha. Powiedz jak Ty to robisz?
Basilikum 17:48, 07 wrz 2018

mielisy grilla z naszego klubu ogrodnika i miedzy innymi rozmawialismy o cmie, ktora grasuje w okolicy. Ja dziwnym trafem, szczesliwym zbiegiem okolicznosci nadal nie mam ale slucham z uwaga kazdej dyskusji. Najnowsze metody na lini frontu to czyszczenie, plukanie myjka samochodowa. Ona ma duze cisnienie i poprostu zabija gasienice. Druga to stosowanie rowniez zapobiegawczo maczki z alg. Gasienice jej nie lubia, posypuje sie nia krzak i ta maczka przylepia sie do lici i dosc dlugo trzyma. O maczce nie znalazlam niczego w necie, one to w jakiejs lokalnej gazecie wyczytaly. O myjce jest tu od 3 minuty filmu https://www.youtube.com/watch?v=-L5MiHa2qe8&t=157s
Toszka 18:45, 07 wrz 2018

Mira104 napisał(a)
To fakt w Czechach, też można kupić, Toszka, a jakie stężenie stosujesz, bo 1kg/h, za to zalecana ilość wody: 250-500 l/ha. Powiedz jak Ty to robisz?

dawałam 15g/8l.
Waga kuchenna na szczęście jest
Mira104 21:09, 07 wrz 2018

Tosia, jak Cię nie uwielbiać Dzięki za instrukcję.
bleebla 21:21, 07 wrz 2018

W czerwcu pryskałam preparatem apacz 50 wg, od tego momentu nie widziałam żadnej gąsienicy. Jeśłi ktoś stosuje chemię w ogrodzie to polecam
MalgosiaW 23:02, 08 wrz 2018

Wczoraj w Rzeszowie zobaczyłam obraz nędzy i rozpaczy: zieleń miejska: żywopłot bukszpanowy, albo to co kiedyś nim było Cały skonsumowany

Dziś w trakcie porządków na działce na jednej kulce bukszpanowej znalazłam 5 gąsienic Nie mam Lepinoxu, zrobiłam szybki oprysk tym co było pod ręką Ciężki żywot ogrodnika...

Dlaczego kiedyś wydawało mi się, że bukszpan to taki "chwast" ogrodowy, nie choruje i nic go nie zjada...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies