Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mała działka - wielkie nadzieje

Mała działka - wielkie nadzieje

Anda 14:08, 14 lut 2018

Wersja z jarzmianką

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 14:09, 14 lut 2018

Aniu, jeśli podasz mi maila na priva, to wyślę Ci większe obrazki. Tutaj są dość małe i nie wiem, czy dobrze czytelne.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Annak 20:42, 14 lut 2018

Ewuniu, już na sam widok tego kolorowego rysunku zrobiło mi się weselej na duszy Ale się napracowałaś... Nie wiem, jakimi słowami wyrazić moją wdzięczność, bo jakoś tak "dziękuję" to wydaje się mało...
Tradycyjnie muszę się wczytać i zrozumieć, ale już bardzo mi się podoba. Rozumiem, że jak w jednym miejscu zaznaczyłaś "lilie" i 4 kółeczka, tzn, że mają być 4 tej samej odmiany, jak 3 kółka "Flox", to 3 takie same floxy i w jednym miejscu nie mieszać kolorów? Jak wszystko dokładnie przeanalizuję to pewnie pytania będę miała, ale mam nadzieję, że już niedużo
Tymczasem wieeeelkie dzięki, wyślę info na priv
uściski, buziaki, pozdrowionka itp, itd.
Kasia_CS 22:14, 14 lut 2018

Dla mnie odległości i rysowanie na planie to już wyższa szkoła jazdy dlatego się nie udzielam jedyna sprawa jaka może być kłopotliwa, to dostępność odmian. Od razu poszukaj sobie czy u nas są dostępne takie, jakie Ewa wypisala i szukaj zamiennikow jak z jeżówka nie przewiduje problemow, tak juz pewnie ostrożkę czy penstemona może będzie trzeba wymienić ma inna odmianę o podobnych cechach.
Anda 22:29, 14 lut 2018

Annak napisał(a)

Ewuniu, już na sam widok tego kolorowego rysunku zrobiło mi się weselej na duszy Ale się napracowałaś... Nie wiem, jakimi słowami wyrazić moją wdzięczność, bo jakoś tak "dziękuję" to wydaje się mało...
Tradycyjnie muszę się wczytać i zrozumieć, ale już bardzo mi się podoba. Rozumiem, że jak w jednym miejscu zaznaczyłaś "lilie" i 4 kółeczka, tzn, że mają być 4 tej samej odmiany, jak 3 kółka "Flox", to 3 takie same floxy i w jednym miejscu nie mieszać kolorów? Jak wszystko dokładnie przeanalizuję to pewnie pytania będę miała, ale mam nadzieję, że już niedużo
Tymczasem wieeeelkie dzięki, wyślę info na priv
uściski, buziaki, pozdrowionka itp, itd.

Fajnie, ze plan Ci sie spodobal U siebie nie moge za duzo na razie planowac, wiec "wyzywam" sie u Ciebie

Lilie to jedyne rosliny ktorych na planie zaznaczylam za malo. Koleczka sa troche za duze. Spokojnie mozesz sadzic nawet i dziesiec (jesli chcesz) sadzonek na m2. I dobrze zrozumialas, zeby nie mieszac odmian. W jednym miejscu jedna odmiana lilii. W innym miejscu mozesz posadzic inna odmiane. Na planie zaznaczone sa dwa miejsca z liliami. 3 kolka floksow to 3 sadzonki jednej odmiany

Reszta ilosci roslin jest zaznaczona na planie
Kasia_CS 11:58, 15 lut 2018

Na podmianę tej niebieskiej ostróżki mogę podpowiedzieć odmianę
`Skyliner` - też wysoka o podobnym odcieniu (posiłkuję się cennikiem roślin z podwarszawskiej szkółki, ale wiadomo, że nie zawsze wszystko jest). Morgentau mi na polskich stronach się raczej nie pokazuje.

Orlika osobiście posiadam takiego: "Winky Blue & White Double" kupowany w centrum ogrodniczym na Płochocińskiej, ciekawie się prezentuje (pełna odmiana). Ale może być jakikolwiek w kolorze, jaki Ci Ewa podpowiedziała.

Penstemona Joke też w PL pewnie nie za bardzo zdobędziesz, ale przed chwilą aniakwartet zaproponowalła mi podobną odmianę, która u nas bywa do kupienia:
Penstemon Dark Tower

Szałwii Amethyst mozesz nie dostać, ale to szukaj różewej, myślę że przy okazji zakupów spokojnie Ci coś w oko wpadnie, bo odmian mnóstwo tylko wymiary zanotuj, żeby mniej więcej ucelować z gabarytami na planie.
Annak 12:40, 15 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)
Na podmianę tej niebieskiej ostróżki mogę podpowiedzieć odmianę
`Skyliner` - też wysoka o podobnym odcieniu (posiłkuję się cennikiem roślin z podwarszawskiej szkółki, ale wiadomo, że nie zawsze wszystko jest). Morgentau mi na polskich stronach się raczej nie pokazuje.

Orlika osobiście posiadam takiego: "Winky Blue & White Double" kupowany w centrum ogrodniczym na Płochocińskiej, ciekawie się prezentuje (pełna odmiana). Ale może być jakikolwiek w kolorze, jaki Ci Ewa podpowiedziała.

Penstemona Joke też w PL pewnie nie za bardzo zdobędziesz, ale przed chwilą aniakwartet zaproponowalła mi podobną odmianę, która u nas bywa do kupienia:
Penstemon Dark Tower

Szałwii Amethyst mozesz nie dostać, ale to szukaj różewej, myślę że przy okazji zakupów spokojnie Ci coś w oko wpadnie, bo odmian mnóstwo tylko wymiary zanotuj, żeby mniej więcej ucelować z gabarytami na planie.

Kasiu, dziękuję za te cenne dla mnie uwagi. Ja już raz zrobiłam plan na podstawie obrazków w necie, a Kasia (mrokasia) już wtedy mi napisała, że raczej tych roślin w sklepach nie dostanę. Będę więc musiała posprawdzać. Co do zamienników to będzie ciężko, bo ja nie znam się aż tak, żeby wybrać Na początek pospisuję sobie te, które mi podała Ewa i ponotuję kolory, wysokości i szerokości docelowe, potem będę myśleć
A jakbyś coś jeszcze z tej listy gdzieś przypadkiem znalazła- daj znaka
PS. Podglądam u Ciebie przymiarki do nowych nasadzeń. Będę kibicować
pozdr
Kasia_CS 12:43, 15 lut 2018

Aniu, te zamienniki odmian, które Ci wypisałam są w ofercie szkółki Zielone Progi pod Serockiem, którą już Ci kiedyś w wątku podpowiadałyśmy. Jak wejdziesz na ich strornę, to w ofercie bylin znajdziesz cały spis, co można u nich dostać łącznie z opisem koloru kwiatów i osiąganej wysokości- to pomoże Ci w wyborze
Annak 13:03, 15 lut 2018

dzięki Kasiu. Tak, mam adres ich strony od Was, będę przeglądać i spisywać. A do nich to pojadę Z LISTĄ bo obawiam się, że inaczej to nic bym tam nie kupiła
anabuko1 13:20, 15 lut 2018

Zielone progi i ja polecam dużo roślin u nich kupowalam.
Ale internetowo.
Ale opisy mają dobre .Ale i tak każda wybraną roślinę sprawdzałam sobie w wyszukiwarce.
Pamiętam Aniu...o tobie
Na weekend odpowiem bo dziś też późno wrócę do domu.