Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mała działka - wielkie nadzieje

Mała działka - wielkie nadzieje

Zagajanka 08:06, 18 lut 2018

Aniu, my nie mozemy za Ciebie podjac decyzji ktora roze posadzic. Poogladaj zdjecia w internetach tych co podalam i wybierz co Ci lezy najbardziej.
Ja np nie mam Chopina i miec nie bede, bo nie lubie takiego koloru oraz pokroju roz. Ale ty juz ja sobie wybralas z jakiegos powodu i do tego w sporej ilosci, wiec wzrokowo juz te rabatę wyobrazasz. Pootwieraj rozane obrazki obok Chopina i pewnie latwiej bedzie Ci zrobic wybór.

Przypomnialy mi sie tez dwie kolejne polecane niewysokie zdrowe odmiany: Pastella oraz Garden of Roses.
Wiekszosc z tych roz zobaczysz na stronie floribundy
asiak 11:05, 18 lut 2018

Widzę, że się dzieje, super
Anda 12:03, 18 lut 2018

Aniu, rownież myśle, że najlepiej by było, gdybyś pooglądała sobie te róże na zdjęciach i wybrała tą, która Ci się najbardziej podoba
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
SlonecznyOgrod 12:18, 18 lut 2018

Widzę, że planujesz nowe rabaty. Bedzię kolorowo, już to widzę jak pięknie
Annak 13:32, 18 lut 2018

Kochane dziewczyny,
bardzo Wam dziękuję za uwagi, informacje i sugestie. Ja nie siedzę bezczynnie i nie czekam, żebyście zrobiły to za mnie. Dla udowodnienia wstawię moje wczorajsze notatki, po szukaniu w necie, ale dalej nie wiem którą wybrać. Wiem, że wolałabym takie krzaczki, które za bardzo nie rozrastają się w szerokości. Kolory w zasadzie wszystkie są OK, potrzebuję sugestii, który najlepiej by pasował do kompozycji już zrobionej przez Ewę. Skłaniam się do róży Mariatheresia, ale na jednych zdjęciach jest blado-różowa, na innych mocny róż I właśnie o takie uwagi m.in. mi chodziło, bo Wy znacie róże w realu, ja tylko z neta. Oczywiście poza kolorem wiecie jak się sprawują w ogrodzie, co jest nie mniej ważne dla początkującego ogrodnika, czyli dla mnie Różne strony podają też różne wysokości wzrostu tej samej róży
A oto moje notatki, zebrane z różnych stron:
Alabaster, biały krem wys. 40-60 cm (inne 80 cm) - rozkrzewiona, prosto rosnąca, szer. 45 cm
Aspirin Rose, bardzo blady róż - wys 60-80 cm. szeroko rozkrzewiona, szer. 60 cm
Mariatheresia, blady? róż - wys. 90 cm (inne-100 cm) - rozkrzewione, prosto rosnące, szer. 45 cm
Pashmina , biały krem z różową obwódką - wys. 40-70 cm, brzydka po deszczu
Stephanie Baronin zu Guttenberg - bardzo blady róż, wys. 40-60 cm (lub 80 cm)
White gruss an Aachen, biały krem- wys. 70-100 cm
Pastella - pastelowy róż, wys. 40-60 cm, szer. 50 cm., rozkrzewiona, prosto rosnąca
Garden of Roses - kremowa, wys. 40-60 cm, szer. 50 cm. prosto rosnąca, rozkrzewiona
Oczywiście wybiorę coś, ale będę wdzięczna za podpowiedzi, bo dzięki Wam, jestem przekonana, uniknę rozczarowań później w ogrodzie.
pozdrawiam
Anda 13:59, 18 lut 2018

Aniu, Mariatheresia jest jasnoróżowa, ale kolor zależy tez od właściwości gleby, nasłonecznienia i temperatury.
https://www.rosenschule.de/index.php/rosen/beetrosen/product/mariatheresia-r

Z różami nie ma nudy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
JoannA 14:57, 18 lut 2018

Mariatheresia i Stephanie Baronin zu Guttenberg u mnie bardzo podobne do siebie (Mariatheresia troszkę jaśniejszy róż) ale szczerze powiem, że w ubiegłym roku jakoś mnie nie zachwyciły. Zbyt duża ilość opadów spowodowała że pąki zanim się dobrze rozwinęły już były spleśniałymi mumiami i to mnie bardzo denerwowało.
Pashmina wcale nie taka brzydka po deszczach.
Osobiście polecam tę różę bo niesamowicie długo kwitnie.
Drugi mój typ to Pastella.
Annak 15:06, 18 lut 2018

Ewuniu, sądzisz, że ta wymiana nie zakłóci planu? Tzn. nie trzeba będzie robić w związku z nią zmiany planów, bo ten TWÓJ plan mi się podoba, więc zależy mi, żeby coś zmieniać, nie naruszając całości Pewnie i tak niektóre rośliny trzeba będzie zamienić, jeśli nie będę mogła ich dostać
pozdrawiam niedzielnie
Anda 16:42, 18 lut 2018

Aniu, myślę że nie zakłóci, a jesli róża będzie miała mniejszą szerokość, a podobną wysokość, to będziesz miała więcej miejsca na byliny pomiędzy nowo wybranymi różami. Artemis liczyłam na 0,8m szer. i 1-1,2m wys.
Annak 17:29, 18 lut 2018

Wiem, Ewuniu, że Ty to wszystko rozliczyłaś dobrze, martwi mnie tylko ta wysokość, bo zasłoni kolorowe byliny. No chyba że u mnie tak nie wyrośnie No i nie wiem co robić, bo z kolei duża różnica wzrostu w stosunku do Chopina też nie będzie wyglądała dobrze A może zaryzykować z tymi artemisami? Można je ciąć, gdyby za wysoko rosły?