Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mała działka - wielkie nadzieje

Mała działka - wielkie nadzieje

Anda 19:53, 18 kwi 2018

Zobacz tu
https://www.davidaustinroses.co.uk/popular-searches/most-fragrant

W PL tez mozesz je czesciowo dostac. Pare dziewczyn na forum ma niektore z tych angielek. Jesli wpiszesz nazwe w wyszukiwarke to na pewno znajdziesz.

No i przejrzyj jeszcze niektore z tych watkow
https://www.ogrodowisko.pl/forum/21-roze

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasia_CS 20:33, 18 kwi 2018

Aniu, z patyczkami to się nie spiesz. Ja to bym w ogóle spróbowała za jakiś dłuższy czas przełozenie całej bryły z doniczki do ziemi bez ruszania patykow z osobna - jak rozumiem one są odmianami podzielone?
Annak 22:35, 18 kwi 2018

Anda napisał(a)
Zobacz tu
https://www.davidaustinroses.co.uk/popular-searches/most-fragrant

W PL tez mozesz je czesciowo dostac. Pare dziewczyn na forum ma niektore z tych angielek. Jesli wpiszesz nazwe w wyszukiwarke to na pewno znajdziesz.

No i przejrzyj jeszcze niektore z tych watkow
https://www.ogrodowisko.pl/forum/21-roze

Ewuniu, ja dużo, albo nawet bardzo dużo oglądałam, czytałam i na forum i w szkółkach różanych (dziś też cały wieczór) o tych pachnących i wybrałam kilka, ale potrzebuję fachowca (czyli Ciebie ), żeby podpowiedział mi (jak z tą Violet) które są Ok, a których nie brać. Poza tym stały problem-nigdzie nie ma info jak szeroko rosną Ewuniu, ile odmian i sztuk z każdej odmiany można byłoby dać na tę dłuższą rabatę L? I jak je ułożyć, żeby do siebie pasowały? Sadząc na mijankę byłoby 2 rzędy.
Pomożesz? Moje typy: St. Cecilia, Chandos Beauty, Clair Renaissanse, Ghita, Natasha Richardson, Princess Alexandra of Kent, Munstead Wood, Rosemoor (Austough), Herzogin Christiana i Eglantyne (Ausmak).

Annak 22:40, 18 kwi 2018

Kasia_CS napisał(a)
Aniu, z patyczkami to się nie spiesz. Ja to bym w ogóle spróbowała za jakiś dłuższy czas przełozenie całej bryły z doniczki do ziemi bez ruszania patykow z osobna - jak rozumiem one są odmianami podzielone?

Kasiu, zgodnie z zaleceniem Ewy777, od której je dostałam, każda doniczka jest opisana, a karteczki nawet przyklejone Może tak zrobię, jak radzisz, ale dopiero chyba po ewentualnych przymrozkach majowych. Boję się tylko, czy nie będą miały za sucho, jeśli je będę podlewać raz w tygodniu, bo tak bywam na działce
asiak 11:14, 19 kwi 2018

Aniu z różyczek mam trzy z Twoich typów. Munstead Wood miałam dopiero pierwszy rok. Ładnie kwitła, troszkę się zwieszała. Pozostałe dopiero będą u mnie w tym roku, bo sadzone na jesieni
Kasia_CS 10:42, 20 kwi 2018

Annak napisał(a)

Boję się tylko, czy nie będą miały za sucho, jeśli je będę podlewać raz w tygodniu, bo tak bywam na działce

Posadź hortki w jakimś cienistym miejscu - nie będą może wtedy tez tak ciągnąć w górę, a i wysuszanie w mniejszym stopniu. Nasypać wtedy sporo kory, która też zatrzyma trochę parowanie wilgoci z podłoża i może dadzą radę

Odpisałam z Kasią u siebie co do kwiatów doniczkowych - pokaż to miejscu, o którym mówisz, że chciałabyś pelargonie lub coś w ten deseń przy studni Coś doradzimy
Kasia_CS 10:46, 20 kwi 2018

Annak napisał(a)

Pomożesz? Moje typy: St. Cecilia, Chandos Beauty, Clair Renaissanse, Ghita, Natasha Richardson, Princess Alexandra of Kent, Munstead Wood, Rosemoor (Austough), Herzogin Christiana i Eglantyne (Ausmak).

Powiem tak - niestety dopiero jesienią posadziłam jedną z Twoich wymienionych odmian - tj. Clair renaissanc, ale o ile pamiętam, to dobrze ją przemyślałam Mogłaby zastąpić Chopiny, bo rośnie wysoka i dobra by była na wyższe piętro.
Mam też Munstad wood - plus za piekny zapach, minus za mega kolczastość i zwieszanie kwiatów przez chyba co najmniej 2 pierwsze sezony. Dodatkowo u mnie rosła na patelni i dość krótko trzymała kwiat w porównaniu do innych róż, które mam. Ale to tylko moje spostrzeżenia i takie stanowisko. Może w bardziej ocienionym miejscu będzie dłużej cieszyła kwieciem - ja to sprawdzę w tym sezonie, bo przesadziłam ją trochę głębiej w rabatę gdzie faktycznie mniej słonka będzie miała.

Zajrzyj też do różanych portretów zagajanki, bo obejrzysz sobie część ze swoich typów i dodatkowo do wątku TOP różany 2017 gdzie jest też trochę opisów samych odmian, nie tylko zdjęcia - wybrane są najciekawsze wg posiadaczek odmiany ze wskazaniem na ich najlepsze cechy Oczywiście nie wszystkie z Twoich, ale to tez coś znaczy - że może niektóre się nie sprawdziły u innych różomaniaczek?

Ufff, rozpisałam się
jolanka 08:11, 21 kwi 2018

Aniu, pytałaś u mnie o różę Violettę P.
Ja jej nie mam. Kupiłam pod taką nazwą różę, która okazała się "NN"
Myślę, że jeśli posadzisz przy tarasie to będzie dobrze ale pod warunkiem, że jednak słońca będzie ok 5 godzin. Ja wychodzę z założenia, że jeśli się nie sprawdzi to ... będzie coś innego
Ewa777 13:00, 21 kwi 2018

Annak napisał(a)

Mam taką nadzieję, już się pogodziłam z tym, że nie będzie wszystko w jeden sezon, bo u mnie tak się nie da A tak przy okazji, czy możesz mi powiedzieć ile czasu czeka się na ukorzenienie patyczków hortek? Wiem, że to za wcześnie, ale zastanawiam się kiedy to sprawdzać i jak? Wyciągnąć losowo jednego patyka?

Minimum to 6 tygodni. Poczekaj jeszcze z nimi. Nie wyciągaj żadnego patyczka. W czerwcu się okaże które mają korzonki, a które padną. Cierpliwości Na razie ciesz się listeczkami, fajnie Ci rosną
Anda 10:06, 27 kwi 2018

Annak napisał(a)

Ewuniu, ja dużo, albo nawet bardzo dużo oglądałam, czytałam i na forum i w szkółkach różanych (dziś też cały wieczór) o tych pachnących i wybrałam kilka, ale potrzebuję fachowca (czyli Ciebie ), żeby podpowiedział mi (jak z tą Violet) które są Ok, a których nie brać. Poza tym stały problem-nigdzie nie ma info jak szeroko rosną Ewuniu, ile odmian i sztuk z każdej odmiany można byłoby dać na tę dłuższą rabatę L? I jak je ułożyć, żeby do siebie pasowały? Sadząc na mijankę byłoby 2 rzędy.

Ojej, bardzo przepraszam, ale nie zauwazylam tego wpisu.

Na stronie 33 jest plan tej rabaty. Mialas tam zaplanowanych 9 roz. Mozesz wiec z powodzeniem posadzic tam 9 lub 8 innych roz. Wyzsze do tylu a nizsze do przodu. Od rozy do rozy zrob odleglosc 1,20, to bedziesz miala jeszcze miejsce na byliny Wszystkie roze wymienione przez Ciebie sa sliczne, a czy zdrowe i jak beda u Ciebie rosly, to sie okaze. W kazdym ogrodzie moze byc inaczej, niestety
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies