Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mała działka - wielkie nadzieje

Mała działka - wielkie nadzieje

Anda 15:30, 09 maj 2018

Jej, normalnie zazdroszczę tej studni A skąd tam wychodzi woda?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
eVka 15:43, 09 maj 2018

Annak napisał(a)
Kilka dni temu prosiłam Was o pomoc/ pomysł na osłonięcie takiego ustrojstwa, którego nie mogę się pozbyć, bo była (i jest) w tym miejscu studnia (osłonięta tą prowizoryczną czarną pokrywą. Te rury też muszą zostać. Na dodatek to "cudo" stoi 2 m. przed tarasem, obok ścieżki wejściowej Trzeba wokół tego zrobić porządek, np. usunąć resztki gruzu i coś wymyślić, żeby to zasłonić. Wysokość tej wyższej rury to ok. 50 cm, całość w długości ma ok. 80 cm. i szerokości ok. 40 cm. Może wpadniecie na jakiś fajny pomysł
Pomóżcie, please (poniżej zdjęcie tego "czegoś")

Też mam takie cudo a nawet dwa, jeden kranik z wodociągu miejskiego i druga malutki otwór w ziemi, studnia. nie mam pomysłu na zabudowę.
Kasia_CS 20:34, 09 maj 2018

A gdyby zrobić taką donice wyższą od tych rur z drzwiczkami zapewniającymi dostęp do zaworu? Albo szczelnie oplesc bluszczem
Annak 22:05, 09 maj 2018

Ogólne dzięki za Waszą obecność. Z tego korzysta się 2 razy w roku: przed zimą, żeby zakręcić wodę i zabezpieczyć te krany przed mrozem i wiosną, żeby włączyć. Od tego są poprowadzone pod ziemią rury i woda jest z hydroforu, ale dostęp musi być, bo w razie czego pod tym czarnym "deklem" jest studnia. Mąż wymyślił drewnianą skrzynię, która to w całości zasłoni i można na niej postawić donice z jednorocznymi roślinami. Ma to o tyle sens, że wtedy tę skrzynię zabieram na zimę do szopy, a krany opatulam. Jednak przy takim rozwiązaniu całość miałaby ok. 70-80 cm. wysokości. Jakie kwiaty mi takie wiszące urosną? Poza tym obawiam się, że to będzie widać, że to taka zasłona, a nie przemyślany element ogrodu, bo w tym miejscu nie ma żadnej rabaty.

Znalazłam zdj. z ubiegłego roku, wiele rzeczy już jest nieaktualnych, ale ten stały element widać w szerszej perspektywie. A może coś się da zakomponować, żeby to się jakoś włączyło w inne elementy?. Może na tym gołym kawałku ziemi (pozostałość po zlikwidowanym skalniaku) coś wymyślić i jakoś połączyć z tym?
Anda 12:01, 10 maj 2018

Skrzynia z drewna, ładnie zrobiona, do tego obok podwyższone rabaty z drewna, w których mogłabyś posadzić zioła. One nie wymagają zbyt mocnego podlewania Rabaty z drewna na stałe, a skrzynia ruchoma/zdejmowana.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Toszka 12:15, 10 maj 2018

Ewa ma razję
A zwisającymi kwiatami mogą być surfinie. Paleta kolorów szeroka - od bieli (patrz Lecę w kulki) po niemal czarne (w tym roku takie sobie zanabyłam).
Nawozić je trzeba regularnie, bo żarłoczne przy takiej masie kwiatów.
Kindzia 09:08, 11 maj 2018

Róże możesz ze spokojnym sumieniem zamawiać w RosaĆwik. Właśnie czekam od nich na róże
Annak 09:20, 11 maj 2018

Anda napisał(a)
Skrzynia z drewna, ładnie zrobiona, do tego obok podwyższone rabaty z drewna, w których mogłabyś posadzić zioła. One nie wymagają zbyt mocnego podlewania Rabaty z drewna na stałe, a skrzynia ruchoma/zdejmowana.

Ewuniu, dzięki za podpowiedzi i za to, że jesteś. W sobotę coś pokombinuję, ale chyba nie zioła... na działce nie wykorzystam, a wożenie do domu? Wolę kwiatki
Annak 09:23, 11 maj 2018

Toszka napisał(a)
Ewa ma razję
A zwisającymi kwiatami mogą być surfinie. Paleta kolorów szeroka - od bieli (patrz Lecę w kulki) po niemal czarne (w tym roku takie sobie zanabyłam).
Nawozić je trzeba regularnie, bo żarłoczne przy takiej masie kwiatów.

To by mi najbardziej odpowiadało, ale zamiast ziół też kwiatki. Nie wiem tylko, czy dadzą radę, podlewane wyłącznie w weekend Może kupię im hydrożel, o którym wspomniały już Kasia CS i mrokasia...
Annak 09:27, 11 maj 2018

Kindzia napisał(a)
Róże możesz ze spokojnym sumieniem zamawiać w RosaĆwik. Właśnie czekam od nich na róże

Właśnie u nich i we florib... widziałam te, które mnie interesują. Zastanawiałam się też, czy ze względu na te upały nie ma większego ryzyka i wszelkie rośliny zamawiane teraz dadzą radę przeżyć transport i sadzenie...
Dzięki Kasiu za info