Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mała działka - wielkie nadzieje

Mała działka - wielkie nadzieje

Annak 20:33, 04 maj 2018

Aniu (anabuko1)
to miejsce wygląda tak:
anabuko1 14:27, 07 maj 2018

Anda napisał(a)

Aniu, nie wiem jak jest w polskich szkółkach. Tutaj nie ma problemu raczej z różami w doniczkach. Może zapytaj Tulucy albo Zagajankę, Zanę, Inkę74. One kupują róże w PL i na pewno będą mieć więcej informacji na ten temat.

Róże w donicach można dostać zamówić we Floridundzie.
Anus, spory kawałek rabaty obok tuj.
Długość wiem.A szerokość przypomnij mi ??
Annak 12:36, 08 maj 2018

anabuko1 napisał(a)

Róże w donicach można dostać zamówić we Floridundzie.
Anus, spory kawałek rabaty obok tuj.
Długość wiem.A szerokość przypomnij mi ??

No właśnie, Aniu. Przeczytałam ponownie naszą wcześniejszą korespondencję nt. host i chyba mam problem Otóż ta odchwaszczona, przygotowana na hosty rabata przy tujach ma w całości szerokość 1,5 m. Tuje nie są szerokie i rozłożyste, co widać, ale te 1,5 m to może być mało??? jak myślisz? Jeśli mało to ile musiałabym ją jeszcze poszerzyć? Dużo nie dam rady, bo na końcu tego szpaleru tujowego weszłabym w drzwi komórki i pewnie to wiązałoby się ze skróceniem tam hostowych nasadzeń
I tak planuję zakończyć nasadzenia równo z pniem ostatniej tui. Na zdjęciu widać kawałek szopy, której drzwi otwierają się na ostatnią tuję

No za co się nie wezmę to problem
Kasia_CS 13:42, 08 maj 2018

Ja tam wolałabym poszerzyć i zakończyć skosem rabatę, żeby było miejsce na dojście do komórki i swobodne otwieranie drzwi

Coś w ten deseń - oczwyiście skos dopasowany do łuku np jak drzwi się otwierają
Annak 23:43, 08 maj 2018

Baaa, gdyby to było takie proste, ale u mnie nic takie nie jest. Szerokość 1,5 m. ma rabata, która kończy się przy tych właśnie tujach i dalej miała być tej samej szerokości, a pod tujami podsadzone właśnie hosty. Tamtej rabaty już poszerzyć nie mogę, bo za wąski byłby trawnik (jedyne miejsce do tzw. rekreacji), a szersza tujowa wyglądałaby wtedy trochę dziwnie, poza tym za blisko byłaby przy ścieżce od tarasu do szopy (często używanej).
Kasia_CS 00:08, 09 maj 2018

A moze cyknij fotkę całego tego narożnika?
Annak 00:09, 09 maj 2018

Kilka dni temu prosiłam Was o pomoc/ pomysł na osłonięcie takiego ustrojstwa, którego nie mogę się pozbyć, bo była (i jest) w tym miejscu studnia (osłonięta tą prowizoryczną czarną pokrywą. Te rury też muszą zostać. Na dodatek to "cudo" stoi 2 m. przed tarasem, obok ścieżki wejściowej Trzeba wokół tego zrobić porządek, np. usunąć resztki gruzu i coś wymyślić, żeby to zasłonić. Wysokość tej wyższej rury to ok. 50 cm, całość w długości ma ok. 80 cm. i szerokości ok. 40 cm. Może wpadniecie na jakiś fajny pomysł
Pomóżcie, please (poniżej zdjęcie tego "czegoś")

Gosiek33 13:19, 09 maj 2018

A jakiś szerszy plan by pomysł pasował do tarasu? Można obudować drewnem i potraktować całość jako kwietnik.
AsiaK_Z 14:49, 09 maj 2018

Zerknij tu, może akurat
mrokasia 14:54, 09 maj 2018

A korzystasz z tego? Musisz mieć swobodne dojście?