No właśnie, Aniu. Przeczytałam ponownie naszą wcześniejszą korespondencję nt. host i chyba mam problem Otóż ta odchwaszczona, przygotowana na hosty rabata przy tujach ma w całości szerokość 1,5 m. Tuje nie są szerokie i rozłożyste, co widać, ale te 1,5 m to może być mało??? jak myślisz? Jeśli mało to ile musiałabym ją jeszcze poszerzyć? Dużo nie dam rady, bo na końcu tego szpaleru tujowego weszłabym w drzwi komórki i pewnie to wiązałoby się ze skróceniem tam hostowych nasadzeń
I tak planuję zakończyć nasadzenia równo z pniem ostatniej tui. Na zdjęciu widać kawałek szopy, której drzwi otwierają się na ostatnią tuję
Baaa, gdyby to było takie proste, ale u mnie nic takie nie jest. Szerokość 1,5 m. ma rabata, która kończy się przy tych właśnie tujach i dalej miała być tej samej szerokości, a pod tujami podsadzone właśnie hosty. Tamtej rabaty już poszerzyć nie mogę, bo za wąski byłby trawnik (jedyne miejsce do tzw. rekreacji), a szersza tujowa wyglądałaby wtedy trochę dziwnie, poza tym za blisko byłaby przy ścieżce od tarasu do szopy (często używanej).
Kilka dni temu prosiłam Was o pomoc/ pomysł na osłonięcie takiego ustrojstwa, którego nie mogę się pozbyć, bo była (i jest) w tym miejscu studnia (osłonięta tą prowizoryczną czarną pokrywą. Te rury też muszą zostać. Na dodatek to "cudo" stoi 2 m. przed tarasem, obok ścieżki wejściowej Trzeba wokół tego zrobić porządek, np. usunąć resztki gruzu i coś wymyślić, żeby to zasłonić. Wysokość tej wyższej rury to ok. 50 cm, całość w długości ma ok. 80 cm. i szerokości ok. 40 cm. Może wpadniecie na jakiś fajny pomysł
Pomóżcie, please (poniżej zdjęcie tego "czegoś")