Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zakręcony ogród

Zakręcony ogród

mrokasia 16:45, 09 sty 2019

Heloł Zakręcona! U Ciebie widzę już planowanie się zaczyna . U mnie wszystko zasypane śniegiem a ja gdybym miała czas to bym spała snem zimowym, ale że czasu brak to w robocie zakopana po uszy siedzę.
Zimozielone w ogrodzie bardzo potrzebne. Ja w grudniu doszłam do wniosku, ze nawet jałowce mają swój urok .
Buziaki
HannaR 17:20, 09 sty 2019

Toszka napisał(a)
Po krótkiej panice i przeanalizowaniu wszystkich "za i przeciw" doszłam do wniosku, że bez żalu pożegnam się ze sporą ilością kulek bukszpanowych na rzecz poduch cisowych. Tylko konfiguracja się zmieni... troszeczkę. Buksy zostaną jako wąskie obwódki (tu innego zamiennika nie znalazłam...jeszcze.

Ale, że co z kulkami bukszpanowymi? Rzucisz je ćmie na pożarcie?
Brzozowadzie... 10:30, 10 sty 2019

Cześć Dorka, uściski noworoczne przesyłam! Ja też doceniłam zimozielone akcenty, to moja pierwsza zima, gdzie ogród zaczyna mi się podobać. Bo wreszcie coś w nim widać Poza poduchami cisowymi, bardzo polecam Ci przemyśleć cisowe wykrzykniki - czyli wąski kolumnowe cisy Fastigiata czy Wojtek. U mnie bardzo ładnie dały głębię w kilku miejscach. Najlepiej wyglądają rozrzucone po dwa - trzy na rabacie. A na dodatek są łatwiej dostępne i duuużo tańsze niż kulki
DorKa 12:16, 10 sty 2019

mrokasia napisał(a)
Heloł Zakręcona! U Ciebie widzę już planowanie się zaczyna . U mnie wszystko zasypane śniegiem a ja gdybym miała czas to bym spała snem zimowym, ale że czasu brak to w robocie zakopana po uszy siedzę.
Zimozielone w ogrodzie bardzo potrzebne. Ja w grudniu doszłam do wniosku, ze nawet jałowce mają swój urok .
Buziaki

No jesteś nareszcie Tak , planowanie już zaczynam, żeby czasu ne tracić a może przy okazji mniej błędów popełnię jak się porządnie za to wezmę Choć szczerze wątpie , taki mój urok

To ,że roboty masz dużo to dobrze, szybciej Ci czas do wiosny zleci
Jeszcze tylko 69 dni Juuppi!
DorKa 12:24, 10 sty 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć Dorka, uściski noworoczne przesyłam! Ja też doceniłam zimozielone akcenty, to moja pierwsza zima, gdzie ogród zaczyna mi się podobać. Bo wreszcie coś w nim widać Poza poduchami cisowymi, bardzo polecam Ci przemyśleć cisowe wykrzykniki - czyli wąski kolumnowe cisy Fastigiata czy Wojtek. U mnie bardzo ładnie dały głębię w kilku miejscach. Najlepiej wyglądają rozrzucone po dwa - trzy na rabacie. A na dodatek są łatwiej dostępne i duuużo tańsze niż kulki

Cześć Agatko No właśnie dobrze to ujęłaś - coś w nim widać. I to jest klu. U mnie widać, że nic nie widać Koniec lata do zniesienia ( hortki robią robotę ) natomiast zima , wiosna bida Pani Wykrzykniki świetny pomysł tylko będę się musiała dobrze pogimnastykować ,żeby je wprowadzić na moje rabaty ( choć kulki pewnie też U mnie jedna fala większa od drugiej co nie ułatwia planowania takiemu laikowi Na prostej rabacie byłoby mniej problemów ale cóż lubię bardzo moje zakręcone rabatki więc nie narzekam
DorKa 14:05, 10 sty 2019

Czacha już mi dymi od nadmiaru pomysłu i na śniadanie zimozoelone kulki i wykrzykniki trawię przy obiedzie dla odmiany front
Styl jakby dawno określony, zdecydowanie formalny i zimozielony z trawami kulkami i takie tamy. Zanim jednak zacznę rośliny układać muszę coś zrobić z szambem, które od czapy na trawniku straszy.
Aktualnie trawnik w formie koła ( jakżeby inzcaej ) ale muszę go zmodyfikować ,żeby zasłonić właz do szamba. I taki pomysł mam :

wtedy mogłabym obsadzić to trawkami i nie będzie widać. Co myślicie ?
makadamia 14:43, 10 sty 2019

Można zrobić dwa kółka (linia czerwona) a można po prostu przesunąć to jedno kółko w przód (linia niebieska)

Tak czy inaczej, trzeba to zrobić porządnie, z kołkiem i liną a nie na chybił trafił. W końcu: chcesz mieć porządne kółeczka czy nie?
makadamia 14:49, 10 sty 2019

Jeszcze mi coś takiego przyszło do głowy
DorKa 14:53, 10 sty 2019

makadamia napisał(a)
Można zrobić dwa kółka (linia czerwona) a można po prostu przesunąć to jedno kółko w przód (linia niebieska)

Tak czy inaczej, trzeba to zrobić porządnie, z kołkiem i liną a nie na chybił trafił. W końcu: chcesz mieć porządne kółeczka czy nie?

No raczej,że tak Jedno kółko to będzie zbytnia ingerencja w trawnik i Emek mógłby nie zdzierżyć A tak może nie zauważy Więc zostaje serducho -) A przy okazji szacun kobieto w jakim tempie Ty działasz i to w tylu wątkach. Brawo!
DorKa 14:55, 10 sty 2019

makadamia napisał(a)
Jeszcze mi coś takiego przyszło do głowy

hmmm ale tego jeszcze nie łapię gdzie się skończy mały trawnik po lewej ?