Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Motylogród

Motylogród

Zakrecona 20:38, 17 cze 2018

A wiesz, że my też chcieliśmy ładnej, czarnej ziemi nawieźć i siać, sądzić, byle szybko.
Zakrecona 20:38, 17 cze 2018

A wiesz, że my też chcieliśmy ładnej, czarnej ziemi nawieźć i siać, sądzić, byle szybko.
Margerytka40 20:49, 17 cze 2018

Bardzo żałuję ,że jak zaczynałam przygodę z ogrodem nie było jeszcze O. Wtedy wydawało mi się,że wystarczy trochę lepszej ziemi z worka,dołek ciut większy niż bryła korzeniowa ,trochę wody i już . Teraz przy rewolucji u mnie staram się to naprawić i nie ma zmiłuj ale efekty są nieporównywalne i mimo ,że trzeba natyrać się przy tym i trwa to dłużej to warto
Mariposa 19:42, 18 cze 2018

Polinko - mam taką nadzieję

Zakręcona - no właśnie, wszyscy tak robią, a potem muszą poprawiać swoje błędy. Na szczęście w odpowiednim momencie obie tu trafiłyśmy

Margerytko - Tobie i tak wszystko pięknie rośnie, masz po prostu rękę, ale fakt - dobrze przygotowana frontowa idzie jak burza (dla porównania - u sąsiadów tujki wsadzone w byle jaką ziemię już wszystkie padły...). Podziwiam różę w ogrodzeniu - daje czadu!
Qulleczka 10:55, 19 cze 2018

Witaj Mariposa
Zostałam tu przysłana przez Toszkę, ponieważ będę przygotowywała swoją glebę pod trawnik, a Twoja walka z glebą została mi postawiona za wzór
Przywitałam się i... lecę do początku wątku!
Pozdrawiam,
Kuleczka
Mariposa 15:30, 19 cze 2018

Witam, Qulleczko. Byłam u Ciebie, działeczka śliczna. 700m2 trawnika to nie bagatela. Sporo pracy, ale powoli wszystko się da.
Qulleczka 17:37, 20 cze 2018

Dokładnie tak planuję Elu Powoli, systematycznie, ciężką pracą
Qulleczka 03:08, 21 cze 2018

Wybacz Elu, że post pod postem, ale właśnie skończyłam czytać cały wątek i... jestem przerażona! Nawet biorąc pod uwagę, że w tym roku robię połowę mojego trawnika i nawet myśląc o tym, że odpadną mi iglaki, rabatki, chodniczki i inne drobiazgi, to i tak sporo pracy.
I jak sobie pomyślę, że mam to wszystko przekopać widłami sama, to panikuję. Nie dam rady!
Wiem, że chcę, wiem, że będę z siebie dumna, ale to jest naprawdę przerażająca praca!
I tym bardziej jestem z Ciebie dumna! I nic dziwnego, że Toszka postawiła mi Ciebie za wzór

Przy okazji - czyś widziała odcinek 619 Mai w ogrodzie? Nosi tytuł "Motyli ogród na Mazurach" i od razu skojarzył mi się z Tobą Jest dostępny online
Mariposa 21:05, 21 cze 2018

Qulleczka napisał(a)
... jestem przerażona! Nawet biorąc pod uwagę, że w tym roku robię połowę mojego trawnika i nawet myśląc o tym, że odpadną mi iglaki, rabatki, chodniczki i inne drobiazgi, to i tak sporo pracy.
I jak sobie pomyślę, że mam to wszystko przekopać widłami sama, to panikuję. Nie dam rady!

Nie panikuj, spróbuj widłami, a jak nie dasz rady, zawsze możesz kogoś ze sprzętem poprosić o pomoc. Pamiętaj, ja mam glinę, naprawdę ciężką, zlewną, wyciągałam widłami bryły gliny tak poprzerastane korzeniami, że rozbić ich nie mogłam. Ale u Ciebie głównie piach lub ziemia piaszczysta - zobaczysz, będzie łatwiej Taką ziemię łatwiej kopać, a chwast chwilami wręcz sam wychodzi.

Nie widziałam tego odcinka Mai, muszę poszukać w sieci. Dzięki!
Mariposa 21:25, 21 cze 2018

Poplon wschodzi

Teraz widzę, jak straaasznie nierówno (i chyba za gęsto) mi się wysiało. Ale za to nieźle udało mi się wybrać chwasty, bo minęło półtora tygodnia od wysiania poplonu, a poza (w sumie jak się okazuje) nielicznym skrzypem innych chwastów nie ma

Moje pierwsze pomidorki

i jeżynki

oraz pierwsza (i jedyna) różyczka no name - stary i zaniedbany krzak, ale dałam mu szansę, póki nie mam nic innego.

Jeden jedyny kwiat a cieszy ogromnie (w zasadzie cieszył, bo pod koniec dnia wszystkie płatki zdmuchnęła dzisiejsza wichura )