Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Motylogród

Motylogród

Mariposa 20:52, 12 lut 2019

Kochani, pochylcie się jeszcze przez chwilę nad moją kwaśną i doradźcie, co posadzić tam, gdzie znaki zapytania.

Chodzi mi o jakiś wysoki akcent.
Jest świdośliwa Obelisk, magnolia, azalia pontyjska też kiedyś urośnie, ale może jakieś kolumnowe drzewko? Czy ostrokrzew, jak pierwotnie planowałam, czy coś innego? Myślałam jeszcze o ambrowcu kolumnowym (gdzieś ostatnio na wątku mnie zauroczył), ale czy nie dość tu kolorowych jesiennych akcentów - aronia, borówki, azalie przebarwią się, to może jednak coś zielonego? Doradźcie, proszę.
Margerytka40 22:12, 12 lut 2019

Mnie się wydaje, że takie kolumnowe drzewo samo, jedno jakoś dziwnie by wyglądało na tej rabacie. No tak, tylko więcej się tam nie zmieści. Nie wiem, coś mam pomroczność dziś
mikina34 11:54, 13 lut 2019

Elu ja tylko podpatrzę, sama mam dylemat dot. drzewa więc nie doradzę za to podczytam co mądrzejsi wymyślą
Anda 12:02, 13 lut 2019

Mariposa napisał(a)
Kochani, pochylcie się jeszcze przez chwilę nad moją kwaśną i doradźcie, co posadzić tam, gdzie znaki zapytania.

Chodzi mi o jakiś wysoki akcent.
Jest świdośliwa Obelisk, magnolia, azalia pontyjska też kiedyś urośnie, ale może jakieś kolumnowe drzewko? Czy ostrokrzew, jak pierwotnie planowałam, czy coś innego? Myślałam jeszcze o ambrowcu kolumnowym (gdzieś ostatnio na wątku mnie zauroczył), ale czy nie dość tu kolorowych jesiennych akcentów - aronia, borówki, azalie przebarwią się, to może jednak coś zielonego? Doradźcie, proszę.

Nie odzywam sie, bo nie wiem, co te pozostale kolka oznaczaja Tzn. widze, ze jest plasko, ale nie wiem wszystkich roslin, ktore tam planujesz.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mariposa 21:37, 13 lut 2019

Anda napisał(a)

Nie odzywam sie, bo nie wiem, co te pozostale kolka oznaczaja Tzn. widze, ze jest plasko, ale nie wiem wszystkich roslin, ktore tam planujesz.

Ewo, ciemnozielone kółka to borówki, jasnozielone - to trawy (hakone i trzciniki lub ostnica Pony Tails), jasnoróżowe kółka to rododendrony i azalie japońskie, niebieskie to hortensja You&Me, przy hortensjach dam jeszcze 2 krzaczki pierisów Debutante (dadzą trochę cienia hortensjom).
Margerytka40 09:45, 14 lut 2019

Elu a wrzuć jeszcze plan całości. Tam za borówkami ma być jeszcze warzywnik? To jest to miejsce, gdzie te sosny u sąsiada? Bo tak kombinuję nad tym rogiem gdzie umieściłaś pontyjkę, może tam jakieś drzewko. Tylko ja bym tam widziała raczej formę kulistą nie kolumnową. A świdośliwę w warzywniku chcesz? Tam z tyłu?
Mariposa 07:56, 15 lut 2019

Pierwszy sukces odnotowany

u jednego sąsiada

u drugiego sąsiada

u mnie - odrobina i tylko w zagłębieniach (w połowie listopada rozplantowałam ziemię, ale zostawiłam ją w "kupkach", bo nie zdążyłam nic więcej zrobić przed słotami jesiennymi). Ziemia bardzo błotnista, ale woda nie stoi!

i na kwaśnej - ani grama stojącej wody

Mariposa 07:59, 15 lut 2019

Toszko, jak tu zajrzysz - kupiłam perlit. Ale chyba nie dam wszystkiego pod kwaśną, dam pół-na-pół na kwaśną i pod przyszły trawnik, bo tam bardziej błotniście i widać tendencje do zatrzymywania wody (kora lepiej rozluźniła ziemię, tam gdzie dałam korę, wszystko elegancko wsiąka, a pod trawnikiem jej nie ma, więc bardziej grząsko)- żeby mi potem nie podgniwał trawnik.
malinia 08:00, 15 lut 2019

wooooooow szok szok szok brawo Ty !!!!!!!!!!!!!!!!!
no i jakie pole do działania
Wiolka5_7 08:01, 15 lut 2019

Brawo !