Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Motylogród

Motylogród

Mariposa 19:35, 23 lut 2019

Pszczelarnia napisał(a)
Pontyjki możesz śmiało posadzić na wcisk 3 szt. One się dobrze znoszą w ciasnocie, byle tylko przewiew miały (bez innych krzewów i słońce), bo inaczej mączniak je zje.

Można je ciąć. Jedna to za mało. Taki ażur w kącie zginie.

Ok, Pszczółko, niech będą 3! Nie mam nic przeciwko Właśnie szukam szkółek, oferujących jej sprzedaż

Edit: Ewo, "na wcisk", czyli w jakiej odległości od siebie?
Mariposa 19:37, 23 lut 2019

Agania napisał(a)

Pamiętam moje początki w ogrodzie z gliną...ja siałam gorczycę żeby wzbogacić glebę i rozluźnić pod rabaty.
W tej chwili ogród mój dojrzały rabaty są zarośnięte ale brakuje kompostu ale
znalazłam....będzie zabawa i u mnie wiosną
Fajnie realizujesz ogród

Już bym chciała sadzić, ale cóż, zima nie odpuszcza No, w końcu to dopiero luty.
Kompost zawsze się przyda, fajnie, że udało Ci się go znaleźć
Mariposa 19:38, 23 lut 2019

malinia napisał(a)
Czy to cale lany pietruszki? ;D

Hmmm, jeszcze nie wpadałam na hurtową produkcję pietruszki, ale nic to, wszystko przede mną
Mariposa 19:39, 23 lut 2019

la_estrellita napisał(a)
Patrząc na Twoje sukcesy z glebą nabrałam nowej motywacji do kopania .

sylwia_slomc... 20:07, 23 lut 2019

Kobieto Twoja ciężka praca z ubiegłego sezonu już przynosi piękne efekty
Margerytka40 17:02, 25 lut 2019

Jak tam planowanie Elu, co wymyśliłaś? Też bym tych azalii dała więcej, powstałaby większa plama i lepiej by to wyglądało. A nie myślałaś by hortki dać pod magnolię? Trochę by je zacieniła. Musiałabyś magnolię co prawda podkrzesywać nieco bo hortki nie są niziutkie choć wymiarów podawanych przez katalogi tak mocno nie brałabym sobie do serca. 1,20 to lekko przesadzona wysokość
Mariposa 20:53, 25 lut 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Kobieto Twoja ciężka praca z ubiegłego sezonu już przynosi piękne efekty

"Sukcesy glebowe" są, przynajmniej nie będę się martwić, że mi wszystko pognije. Drenaż cały czas działa, nawet jak są mrozy
Ten rok jest pierwszym, kiedy do blaszaka w kącie działki nie muszę wiosną przechodzić po deskach
mrokasia 20:55, 25 lut 2019

Mariposa napisał(a)

"Sukcesy glebowe" są, przynajmniej nie będę się martwić, że mi wszystko pognije. Drenaż cały czas działa, nawet jak są mrozy
Ten rok jest pierwszym, kiedy do blaszaka w kącie działki nie muszę wiosną przechodzić po deskach

To naprawdę sukces jest! Gratulacje!
Mariposa 21:01, 25 lut 2019

Margerytka40 napisał(a)
Jak tam planowanie Elu, co wymyśliłaś? Też bym tych azalii dała więcej, powstałaby większa plama i lepiej by to wyglądało. A nie myślałaś by hortki dać pod magnolię? Trochę by je zacieniła. Musiałabyś magnolię co prawda podkrzesywać nieco bo hortki nie są niziutkie choć wymiarów podawanych przez katalogi tak mocno nie brałabym sobie do serca. 1,20 to lekko przesadzona wysokość

Asiu, ja już nie mam siły na dalsze malunki, mam wrażenie, że nic mi z tego nie wychodzi. No widzisz sama, naczytam się, a tu w rzeczywistości inaczej jest, jak z tą hortensją.
Pójdę na żywioł, posadzę wg tego, co z grubsza nasmarowałam, ja po prostu muszę to zobaczyć i "poczuć".
Może jak już będzie rosło, to i łatwiej będzie coś doradzić.
A skoro azalie takie ażurowe, to ja chętnie je dosadzę I tak stwierdziłam, że rabata będzie głównie azaliowa, bo w tym słońcu rodki będą miały ciężko.
Hortensje nie muszą tam być, szukałam kolorowego akcentu na okres po przekwitnięciu azalii.
Jeżówki dadzą radę na kwaśnej?
Mariposa 21:10, 25 lut 2019

Zamówiłam róże, pochwalę się, jak posadzę. Chyba trochę poszalałam z ilością, ale nie mogłam się zdecydować
Bujnęła mi się w doniczce ostnica. Jak ja to maleństwo przepikuję???