Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Motylogród

Motylogród

kasiab 14:46, 17 lut 2019

Napiszę za dziewczynami: WOW! Efekt świetlny, wart ciężkiej pracy
mikina34 13:24, 18 lut 2019

Mariposa napisał(a)

Na moje szczęście praca nie poszła na marne, ale, wiesz, czasem człowiek się napracuje, a tych kołaczy nie ma...
Obym teraz złymi nasadzeniami tego nie popsuła

Jestem spokojna, że nic nie popsujesz Elu wręcz przeciwnie, już nie mogę się doczekać realizacji planu
Mariposa 22:10, 18 lut 2019

Margerytka40 napisał(a)
Elu a wrzuć jeszcze plan całości. Tam za borówkami ma być jeszcze warzywnik? To jest to miejsce, gdzie te sosny u sąsiada? Bo tak kombinuję nad tym rogiem gdzie umieściłaś pontyjkę, może tam jakieś drzewko. Tylko ja bym tam widziała raczej formę kulistą nie kolumnową. A świdośliwę w warzywniku chcesz? Tam z tyłu?

Asiu, wiem, że tam cień do południa, ale może świdośliwa da radę. No chyba jednak chcę ją. Coś wysokiego i pożytecznego zarazem. A czemu to zły pomysł?
Z tym drzewkiem na kwaśnej to jednak wstrzymam się. Jak urośnie aronia i pontyjka, to będzie wyższy akcent, nie chcę całkiem słonka stamtąd zabierać.

Mariposa 22:11, 18 lut 2019

mikina34 napisał(a)

Jestem spokojna, że nic nie popsujesz Elu wręcz przeciwnie, już nie mogę się doczekać realizacji planu

Chyba bardziej wierzysz we mnie, niż ja sama
Margerytka40 07:05, 19 lut 2019

Mariposa napisał(a)

Asiu, wiem, że tam cień do południa, ale może świdośliwa da radę. No chyba jednak chcę ją. Coś wysokiego i pożytecznego zarazem. A czemu to zły pomysł?
Z tym drzewkiem na kwaśnej to jednak wstrzymam się. Jak urośnie aronia i pontyjka, to będzie wyższy akcent, nie chcę całkiem słonka stamtąd zabierać.

Wcale nie twierdzę, że zły tylko może warto by ją było wyeksponować bardziej. Masz mały ogród i wiadomo, że wiele tam nie wciśniesz więc taką śś można by podkrzesywać od dołu i zrobić z niej piękne wielopniowe
Mariposa 20:55, 19 lut 2019

No właśnie, ogród mały, na razie pusty, więc gdzie nie posadzę i tak będzie wyeksponowana
Chyba jednak ją tam zostawię, spróbuję wyprowadzić na drzewko (tylko czy dam radę?), bo chcę podsadzić aronią.
A jak mi się bardzo spodoba, to może jeszcze w innym miejscu drugą posadzę. jak nie ja, to ptaki zjedzą owoce
Mgduska 21:20, 19 lut 2019

A w którym miejscu planujesz aronię, bo nie widzę jej na szkicu? Pytam, ponieważ jestem świeżo po cięciu aronii na działce mojej Mamy i wiem, jakie to okrutnie duże krzaczysko rośnie, jeśli ma sprzyjające warunki. Podsadzenie świdośliwy aronią może się okazać podsadzeniem aronii świdośliwą, serio. U nas urosła 3m we wszystkich kierunkach, co prawda zajęło jej to parę lat, ale nie jest to mały krzaczek. A świdośliwy są piękne i pożyteczne, stawiałabym na świdośliwę.
Margerytka40 21:23, 19 lut 2019

Mgduska napisał(a)
A w którym miejscu planujesz aronię, bo nie widzę jej na szkicu? Pytam, ponieważ jestem świeżo po cięciu aronii na działce mojej Mamy i wiem, jakie to okrutnie duże krzaczysko rośnie, jeśli ma sprzyjające warunki. Podsadzenie świdośliwy aronią może się okazać podsadzeniem aronii świdośliwą, serio. U nas urosła 3m we wszystkich kierunkach, co prawda zajęło jej to parę lat, ale nie jest to mały krzaczek. A świdośliwy są piękne i pożyteczne, stawiałabym na świdośliwę.

Myślę tak samo. Śś aż się prosi by ją pokazać i z wyprowadzeniem jej nie ma problemu a podsadzona aronią zginie w krzaczorach
Anda 07:36, 20 lut 2019

Pięknie przygotowałaś ziemię Elu

Dobrze wiedzieć, że aronia taka wielka rośnie.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Pszczelarnia 09:30, 20 lut 2019

Ale jak pierisy mają dać cień hortensjom?

Ile w rogu będzie tych pontyjek?

I jaka rola byłaby tego drzewa nad kwaśną?

Niesamowita lekcja pokazowa, co znaczy dobre przygotowanie terenu. Brawo!