Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Gutlandia

Gutlandia

sylwia_slomc... 21:53, 27 kwi 2018

la_estrellita napisał(a)

W tej kwestii już zostałam uświadomiona i jak tylko powybieram gruz to będę walić . Koszty, wiem, małe nie będą ale staram się oszczędzać na czym się da a głównie na roślinach np. zielone pęcherznice na żywopłot hoduję sobie z patyków od siostry, wysiałam sporo lawendy, trochę dostałam, trochę poznajdowałam w różnych zakamarkach i robi się tego całkiem sporo. Na pierwsze rabatki już coś będzie.

A na kolejne podeślemyTylko obserwuj co Ci się podoba i jakby co to wołaj
la_estrellita 22:51, 27 kwi 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

A na kolejne podeślemyTylko obserwuj co Ci się podoba i jakby co to wołaj

A dziękuję, dziękuję. Będę wołać
la_estrellita 10:41, 30 kwi 2018

Jestem, wróciłam . Zlatana byłam. Czasu na planowanie i rysowanie nie miałam niestety ale z doskoku pooglądałam różne obrazki i coś wykluło. Tak sobie myślę, że teren między domem a obecną stodołą mógłby wyglądać mniej więcej tak:

Północ jest po lewej stronie tego obrazka

Ten najbardziej wysunięty cycek na przeciwko tarasu stanowiłby ścieżkę do dalszej części. Nie byłoby oczek, które są na obrazku. Ta wersja jest trochę naszym domowym kompromisem (ma być duży trawnik i już )

Druga cześć ogrodu miałaby mniej więcej taki wygląd:

Różowe drzewko wywalamy i tam wiata/taras/altanka do siedzenia, okrągły placyk to miejsce na ognisko, ścieżka na dole po prawej znika i pojawia się na prawo od drzewa i będzie nie z kostki a trawiasta. Drzewa po prawej już mam - 3 stare jabłonie. I nie byłoby tej huśtawki czy ławki na górze obrazka. trzeba tylko jezcze sensownie połączyć te dwie części i będzie ok . Tak mi się przynajmniej wydaje.

A i w tym układzie warzywnik ląduje na górze, na końcu.

Wg Was jest ok?

Lecę zrobić zdjęcia w terenie .
la_estrellita 10:59, 30 kwi 2018

Tak to obecnie wygląda z góry.

Tak między domem a stodołą.

A tak drugą część. Ta wróżka do ogniska mogłaby iść między pierwszym a drugim drzewem.

Ognisko w miejscu sterty gruzu za baniakiem na wodę. Baniak idzie na górę do warzywniaka.

la_estrellita 11:02, 30 kwi 2018

I powiedzcie mi jeszcze proszę co mi wyrosło tu:

A to mój sierota pomocnik od kopania dołków .

hankaandrus_44 11:10, 30 kwi 2018

Wyrósł Tobie zawilec grecki. musisz go przytulić, piękny jest, szczególnie w masie.
Piesio, super!
O reszcie nie wypowiadam się, są mądrzejsi ode mnie w te klocki. Kibicuję. Od pierwszego wpisu.
Zana 11:15, 30 kwi 2018

Tak też pomyślałam, że to jakiś zawilec, a teraz Hania potwierdziłą.

Też śledzę na bieżąco, ale do planowania to ja tzw. "noga" jestem. Teren masz ogromny, jest wyzwanie! Kibicuję po cichu, tu mądre dziewczyny Ci doradzają.
la_estrellita 11:24, 30 kwi 2018

Dziękuję Wam za nazwę kwiatka, przesadzę, uratuję . A no doradzają mądre głowy , jest spora szansa, że będzie piknie .
la_estrellita 14:33, 30 kwi 2018

Jakiś czas temu zawitała do mnie Toszka. Uświadomiła mi, żem baran i że gruz spod przyszłych rabatek wykopać trzeba. No to kopię. Tylko nie wiem czy wspomniana Toszka zdaje sobie sprawę, że dewastacja średniowiecznych ruin jest chyba nie do końca legalna .

Toszko, jeżeli to czytasz to wiedz, że dobra ze mnie kobieta i w razie "W", na pewno Cię nie wsypię ale paczkę jakąś przyślesz?

A to mój dzisiejszy urobek:

Z takiego kawałka:

I teraz nie wiem czy kopać dalej czy wzywać archeologów .

P.S. Nie wiedziałam, że w dłoniach można mieć zakwasy.
la_estrellita 14:35, 30 kwi 2018

Zana napisał(a)

Też śledzę na bieżąco, ale do planowania to ja tzw. "noga" jestem. Teren masz ogromny, jest wyzwanie! Kibicuję po cichu, tu mądre dziewczyny Ci doradzają.

To śledź głośno bo każdy głos coś wnosi .