Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Gutlandia

Gutlandia

sylwia_slomc... 22:20, 30 kwi 2018

la_estrellita napisał(a)

To pomysł M. Trochę zasłania pobojowisko jakie zrobił pies .

Bardzo dobry pomysł i bardzo tam pasuje
la_estrellita 22:21, 30 kwi 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Linki mi się nie otwierają

Poprawiłam. Wkleiłam obrazki. Post jest na str. 19 .
Linkowanie jakoś mi nie idzie .
Magleska 22:36, 30 kwi 2018

zbiory cegieł i innych dobroci wykopywanych masz niezłe ....fajnie się Ciebie czyta
plan wygląda ciekawie ,ale ja noga w planowaniu ,nie umiem pomóc
.....już 3 sezon zmieniam w swoim ogrodzie ....

pieseczek słodki ,wybaczyłabym mu wszystkie dziury
Mary 21:50, 01 maj 2018

la_estrellita napisał(a)
Jakiś czas temu zawitała do mnie Toszka. Uświadomiła mi, żem baran i że gruz spod przyszłych rabatek wykopać trzeba. No to kopię. Tylko nie wiem czy wspomniana Toszka zdaje sobie sprawę, że dewastacja średniowiecznych ruin jest chyba nie do końca legalna .

Toszko, jeżeli to czytasz to wiedz, że dobra ze mnie kobieta i w razie "W", na pewno Cię nie wsypię ale paczkę jakąś przyślesz?

A to mój dzisiejszy urobek:

Z takiego kawałka:

I teraz nie wiem czy kopać dalej czy wzywać archeologów .

P.S. Nie wiedziałam, że w dłoniach można mieć zakwasy.
Jest taki wątek na forum
https://www.ogrodowisko.pl/watek/305-co-wykopalismy-w-ogrodzie
Mary 21:55, 01 maj 2018

la_estrellita napisał(a)

Jejku... Czytając to zobaczyłam siebie za dwadzieścia lat, ciągle z łopatą i wyciągającą cegły z ziemi dalej marzącą o ogrodzie

Hmm. No może dwadzieścia to nie... Ale ja u siebie to już tak ósmy rok chyba. Gruz na wierzchu do był dopiero początek.
sylwia_slomc... 22:15, 01 maj 2018

la_estrellita napisał(a)
Jestem, wróciłam . Zlatana byłam. Czasu na planowanie i rysowanie nie miałam niestety ale z doskoku pooglądałam różne obrazki i coś wykluło. Tak sobie myślę, że teren między domem a obecną stodołą mógłby wyglądać mniej więcej tak:

Północ jest po lewej stronie tego obrazka

Ten najbardziej wysunięty cycek na przeciwko tarasu stanowiłby ścieżkę do dalszej części. Nie byłoby oczek, które są na obrazku. Ta wersja jest trochę naszym domowym kompromisem (ma być duży trawnik i już )

Druga cześć ogrodu miałaby mniej więcej taki wygląd:

Różowe drzewko wywalamy i tam wiata/taras/altanka do siedzenia, okrągły placyk to miejsce na ognisko, ścieżka na dole po prawej znika i pojawia się na prawo od drzewa i będzie nie z kostki a trawiasta. Drzewa po prawej już mam - 3 stare jabłonie. I nie byłoby tej huśtawki czy ławki na górze obrazka. trzeba tylko jezcze sensownie połączyć te dwie części i będzie ok . Tak mi się przynajmniej wydaje.

A i w tym układzie warzywnik ląduje na górze, na końcu.

Wg Was jest ok?

Lecę zrobić zdjęcia w terenie .

No powiem Ci, że może być ciekawie
la_estrellita 23:23, 01 maj 2018

Magleska napisał(a)
zbiory cegieł i innych dobroci wykopywanych masz niezłe ....fajnie się Ciebie czyta
plan wygląda ciekawie ,ale ja noga w planowaniu ,nie umiem pomóc
.....już 3 sezon zmieniam w swoim ogrodzie ....

pieseczek słodki ,wybaczyłabym mu wszystkie dziury

Dzięki, dzięki. Te poukładane cegły to w większości budynek gospodarczy, który stał 3 metry od wejścia do domu. Może kiedyś mi się będzie nudziło to go złożę spowrotem .

Jak z Ciebie noga w planowaniu to ja jestem paznokieć od najmniejszego. Byłam u Ciebie i widziałam wszystkie "po". Noga by tego nie wymyśliła, więc się nie krępuje, u mnie możesz się wyżyć artystycznie .

Pieseczek aż za słodki i za dużo mu wybaczam. A bo biedny, a bo po przejściach, a bo sierota z bidula, a bo coś tam. A on coraz więcej sobie pozwala. Ostatnio zrzucił mi kota z kolan. No normalnie przyszedł łbem ją popchnął i zleciała. No bo to jego kolana nie .
la_estrellita 23:31, 01 maj 2018

Mary napisał(a)
Jest taki wątek na forum
https://www.ogrodowisko.pl/watek/305-co-wykopalismy-w-ogrodzie

Nie pamiętam czy już do mnie zawitałaś wcześniej, ot demencja i Alzheimer w jednym. W każdym razie witam serdecznie . To bardzo miłe, że tyle osób do mnie zagląda.

W tym wątku pokazują takie fajne cuda, że mój gruz chyba nie pasuje.. . Ale wiem! Założę wątek "Co znaleźliśmy w starych stodołach" . Wtedy to się będę mogła chwalić.
la_estrellita 23:32, 01 maj 2018

Mary napisał(a)

Hmm. No może dwadzieścia to nie... Ale ja u siebie to już tak ósmy rok chyba. Gruz na wierzchu do był dopiero początek.

Ja to ciągle jednak naiwna jestem... Myślałam, że na półtorej łopaty to głęboko .
la_estrellita 23:34, 01 maj 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

No powiem Ci, że może być ciekawie

I co? Tak bez uwag? Wszystko ok?
Chyba Cię pokoffffam . Zresztą jak tak zaglądam do Ciebie to chyba nam razem po drodze .