Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Gutlandia

Gutlandia

Pszczelarnia 10:55, 08 maj 2018

Strażacy nie wymagają opłat za ściągnięcie /likwidację gniazda?

Jak jest miejsce to mogą być 3 dęby, bo wierzba to faktycznie dobre drzewo dla nich a one dla niej.

Moje przegrody to jakaś próba poradzenia sobie z rozległymi widokami i rozlewaniem się przestrzeni ogrodu. Jedyna jakaś formalność w tym buszu.

makadamia 11:01, 08 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Jak jest miejsce to mogą być 3 dęby, bo wierzba to faktycznie dobre drzewo dla nich a one dla niej.

Moje przegrody to jakaś próba poradzenia sobie z rozległymi widokami i rozlewaniem się przestrzeni ogrodu. Jedyna jakaś formalność w tym buszu.

Ojtam ojtam.
Zaraz tam buszu.

Teren między domem a stodołą trzeba poosłaniać od ulicy i sąsiadów, ale za stodołą to już te "rozległe widoki" w żaden sposób nie przeszkadzają.

Natomiast jeśli przez "formalność" sugerujesz, żeby ograniczyć typowe rabaty trawiasto-bylinowe na rzecz szlachetnych i oszczędnych w formie żywopłotów, to ja byłabym za. Tylko nie wiem jak właścicielka, która chyba zaczyna mieć mnie dość
Pszczelarnia 11:08, 08 maj 2018

makadamia napisał(a)

Ojtam ojtam.
Zaraz tam buszu.

Teren między domem a stodołą trzeba poosłaniać od ulicy i sąsiadów, ale za stodołą to już te "rozległe widoki" w żaden sposób nie przeszkadzają.

Natomiast jeśli przez "formalność" sugerujesz, żeby ograniczyć typowe rabaty trawiasto-bylinowe na rzecz szlachetnych i oszczędnych w formie żywopłotów, to ja byłabym za. Tylko nie wiem jak właścicielka, która chyba zaczyna mieć mnie dość

Właścicielka jest gościnna i serdeczna, i cierpliwa przecież.

I na pewno chce czasami posiedzieć i odpocząć w ogrodzie a nie tylko nurkować w roślinach.

makadamia 11:21, 08 maj 2018

Nawet najbardziej gościnny i serdeczny człowiek ma w pewnym momencie dość, jak mu gość uparcie forsuje własne pomysły, zamiast słuchać właściciela.

A ja chcę dobrze doradzić, tylko mam problemy z rozpoznaniem kiedy jeszcze "dyskutujemy o możliwościach i opcjach" a kiedy już "natrętnie forsuję swoją wizję, bez oglądania się na życzenia gospodarza".
Sprawy nie ułatwia mi fakt, że do pewnych decyzji dojrzewa się z czasem i doświadczeniami. Już nie raz na forum bywało, że rozwiązania wydawałoby się oczywiste i postanowione, po jakimś czasie okazują się błędne (najczęściej dotyczy to dużego trawnika).
Pszczelarnia 11:31, 08 maj 2018

To ja jeszcze o tarasiku przy wejściu do domu powiem, nie wydaje mi się od czapy.
Może spełniać swoje pożyteczne funkcje, choć niekoniecznie do leżenia odłogiem w słońcu.
makadamia 11:48, 08 maj 2018

Dla mnie najbardziej optymalną wersją byłby przy wejściu: mały stolik z dwoma krzesłami na szybką kawę z sąsiadką oraz duży, ocieniony taras/pergola nieopodal. Żeby jak sąsiad wpadnie po drabinę, to nie widział, czy pijemy czystą czy smakową
sylwia_slomc... 12:00, 08 maj 2018

la_estrellita napisał(a)
Sylwiu u nas szerszenie są cały czas i też nikogo nie ugryzły. Jak sobie tylko przylatywały poskubać jabłek lub gruszek to mi nie przeszkadzały ale teraz mają gniazdo tam gdzie bawi się dziecko. Że są mniej agresywne niż osy też wiem ale blisko gniazda mogą już nie być takie pokojowe. Trzeba się ich pozbyć i tyle. Później zajmę się mszycami. Ewa z pszczelarni pisała, że szerszenie je lubią to może jak nie będzie mszyc to nie wrócą. Osami będę się martwić jak się pojawią w większych ilościach. Dobrze, że M zadziałał i ściągnął strażaków.

Przy usuwaniu zawsze lepiej strażaków poprosić, wiem jak u nas było, sami byśmy nie poradzili bo gniazdo nie mieściło się do 260 litrowego worka na śmieci( to u sąsiada)
sylwia_slomc... 12:05, 08 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)

Nic nie płaciliśmy, przyjechali zabrali gniazdo z lokatorami i do lasu wywieźli bo szerszenie chyba pod ochroną czy jakoś tak
Pszczelarnia 12:09, 08 maj 2018

Ale tutaj gniazdo jest w dziurze, raczej niczego nie wywiozą.
akwarela 12:11, 08 maj 2018

Pieruńsko boję się tych wszystkich lataczy. Ja u siebie obserwuję przez ostatnie dwa lata działalność szerszeni, ale na razie chyba tylko mnie wizytują. Gniazdo prawdopodobnie jest u sąsiadów. Niestety nawet na widok jednego dostaję ataku paniki. Ja za nic nie zdecydowałabym się na samodzielne usuwanie gniazda. W ubiegłym roku nieświadomie rozkopałam podziemne gniazdo os, nie powiem żeby to było przyjemne. Pokąsały mnie kilkanaście razy zanim uciekłam, szczęśliwie nic mi się nie stało, a Małż gaśnicą na bzyki dokończył dzieła zniszczenia. Tego gniazda nie spodziewałam się tam za nic, było na rabacie pod trawką ozdobną. Uważajcie na siebie.