Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Gutlandia

Gutlandia

la_estrellita 22:27, 21 maj 2018

Chwilę mnie nie było i... inwazja. Coś zjadło mi agrest, nie tylko kuleczki ale całe listki. Patyczki ino się zostały. Na szałwi lekarskiej mszyce aż czarno. Brzydko sobie powiedziałam pod nosem, wyciągnęłam armatę i dostały decisem. A co? Niech wiedzą kto tu rządzi. Ale jak to u mnie zwykle tragedii ciąg dalszy. Część liści na czereśni wygląda tak:

A w środku mieszkają takie stwory:

Co to jest? Czy zaatakowali mnie kosmici?? Czym to zabić? Decis i inna chemia nie wchodzi w grę bo chłopaki chcą być szybsi od szpaków i już podjadają na pół dojrzałe czereśnie.
malgol 09:55, 22 maj 2018

O kurcze, to widze nie przelewki.. ale ja myslę ,że na takie stwory bez chemii sie nie da.Na takie gryzaki to chyba decis najlepszy
la_estrellita 09:59, 22 maj 2018

Tylko jak psikac decisem, jak mi owoce dojrzewają?
Catalinasdiary 10:09, 22 maj 2018

Ja w zeszłym roku zbierałam ręcznie te larwo/robaczki.
malgol 10:49, 22 maj 2018

la_estrellita napisał(a)
Tylko jak psikac decisem, jak mi owoce dojrzewają?

No to fakt, problem.A może jakaś mikstura z pokrzyw? słyszałam ,że oprysk gnojówka z pokrzyw odtrasza różne potwory
UlaB 11:22, 22 maj 2018

Może lepiej z wrotyczu?
Tudzież HT. U mnie HT odgoniła jakieś gąsienice rok czy dwa lata temu.
Pszczelarnia 15:27, 22 maj 2018

Mam 3 lipy, 2 mają ok. 200 lat, jedna ok. 30 - zrobię zdjęcia dokładne.

U mnie nie dają takich odrostów (wiem, co masz na myśli), tzn. kiedyś te stare musiały dawać ale ktoś je prowadził i teraz nie dają, widać tylko zgrubienia, oczywiście wgłębienia i spękania; ja już nic nie wycinam. Zrobię dokładne zdjęcia, trudno mi coś więcej powiedzieć.

Widziałam wiele takich nie dających odrostów (np. już aleja 50-letnia) - nie wiem od czego to zależy. Zawsze można zadzwonić do jakiegoś fajnego szkółkarza. Np.Pana Olszanowskiego (śmiało dzwoń) - to pasjonat, powie co i jak.

Poszukam jakiegoś artykułu, może gdzieś o tym piszą.

la_estrellita 10:47, 24 maj 2018

Robale będę zbierała na razie ręcznie. Za tydzień zbiorę owoce i spryskam decisem. O! Tak właśnie . Swoją drogą tak mi te robale w głowę wlazły, że nie mogę o niczym innym myśleć. Pojechałam do apteki i mówię pani, że ja decis poproszę. Pani zrobiła wielkie oczy i pyta, że co ja proszę, na co ja już zirytowana niekompetencją farmaceutki mówię, że DECIS przecież potrzebuję (tak jej dużymi literami tłumaczyłam) bo komary mi dziecia pojadły i dzieć się drapie i głupio wygląda a do tego żyć matce nie daje bo marudzi strasznie. Pani się uśmiechnęła, coś jej w oku błysnęło, poszła grzebać w jakiejś szufladzie a ja (cała szczęśliwa, że kobieta załapała o czym do niej mówię) patrzę co daje, czytam, a to nie decis tylko diapis. Chwyciłam, odbiłam kartę na terminalu, wymamrotałam przepraszam i uciekłam. Dobrze, że to w mieście było i mnie tam nie znają .

Ewo cieszy mnie bardzo, że jest nadzieja na powstrzymanie tych małych paskud. W poniedziałek będę w ogrodzie dendrologicznym w Przelewicach to może tam kogoś podpytam. Jak niczego się od nich nie dowiem to podzwonię. Tylko... czy ja w tym ogrodzie zdania nie zmienię... . Gdyby wpadł Ci w oko jakiś artykuł to ja chętna jestem bardzo. Dziękuję.
AgataM 21:12, 26 maj 2018

Zbieranie ręczne gąsienic nic nie pomoże. Będą pojawiać się coraz to nowe i coraz więcej. Opryskaj opryskiem gazowym.Ale temperatura powietrza nie może być niższa niż 16 stopni. Najlepiej wieczorem, wtedy nie ma pszczół.
la_estrellita 21:56, 27 maj 2018

Agato dziękuję za informację. Nie mam pojęcia jak i czym zrobić taki oprysk jak mówisz. Ot taka że mnie zielona ogrodniczka, wiec gdybyś mogła wytłumaczyć jak dziecku byłabym wdzięczna . Obserwuję to drzewko i chyba poczekam z opryskami do czasu aż zbiorę owoce lub zjedzą je szpaki. Na moje oko potrwa to jakieś kilka dni. Gąsienic nie ma na nim dużo, trochę już zebrałam. Powinno dożyć do kuracji. Za to pilnie potrzebuję taki oprysk zrobić jabłonkom i śliwie. Tam zatrzęsienie innych gąsienic. Siedzą grupami w takich jakby pajęczynkach. Niestety nie zrobiłam im zdjęcia bo już robiło się ciemno i nic nie byłoby widać.