Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Gutlandia

Gutlandia

la_estrellita 11:09, 07 cze 2018

Dzięki dziewczyny. Mam nadzieję, że podołam w nowej pracy. Chociaż stracha mam ogromnego.

Kamilo nie sabotuj moich silnych postanowień .

Asiu zastanawia mnie od czego zależy czy odrosty są czy ich nie ma. Czy od odmiany czy od warunków w jakich drzewo rośnie. Korków może uda się uniknąć bo od kilku miesięcy remontują nam drogę i podobno mają ją przy okazji poszerzyć .

Gosiu obecnie chyba wszędzie proces rekrutacji wygląda jak egzamin. Często jest nawet pierwszy etap, w którym kandydaci jak na maturze są sadzani w ławkach i dostają do rozwiązania test z wiedzy o firmie, zawodzie i obowiązujących przepisów. U mnie testu nie było ale musiałam wykazać się wiedzą na temat firmy i moich przyszlych obowiązków. Do tego rozmowa była w całości po niemiecku a ja kurs zaczęłam w październiku znając kilka podstawowych zwrotów. Mózg mam całkiem zlasowany.

makadamia 11:24, 07 cze 2018

Od odmiany niekoniecznie - u nas odrosty nie pokrywają się z odmianami.
Obstawiałabym, że mocne cięcie gałęzi może przyczyniać się do reakcji obronnej drzewa i tworzenia odrostów.Ale to tylko moje gdybanie, niepoparte żadną wiedzą
malgol 11:28, 07 cze 2018

Ale dostałaś tą prace, tak? Gratulacje
Pszczelarnia 11:34, 07 cze 2018

Ja też przechodziłam restrukturuzację różaną. Skutkowała ona tym, że 10 róż wydałam jesienią a 3 teraz zakupiłam (w donicach, bo muszę mieć już teraz póki wiem, że je trzeba tam posadzić).

Nie zawracam głowy. Spadam.

Pszczelarnia 11:36, 07 cze 2018

makadamia napisał(a)
Od odmiany niekoniecznie - u nas odrosty nie pokrywają się z odmianami.
Obstawiałabym, że mocne cięcie gałęzi może przyczyniać się do reakcji obronnej drzewa i tworzenia odrostów.Ale to tylko moje gdybanie, niepoparte żadną wiedzą

Musimy zgłębić wiedzę na temat lip.
la_estrellita 11:40, 07 cze 2018

Asiu ja też nie mogę ustalić od czego to zależy. Chyba zrobię tak jak radziła Ewa/Pszczelarnia i zadzwonię do polecanej przez nią szkółki i zapytam.

Gosiu tak dostałam. Jeszcze do końca nie wiem jak to się stało ale dostałam. Musiałam wyglądać na mądrzejszą niż jestem . I dzięki Gosiu wielkie. Gdyby mi się nie udało to będę dorabiać u Was przy kopaniu grządek i rozrzucaniu obornika .
la_estrellita 11:52, 07 cze 2018

Ewo nie zawracasz. I tak, wiedza na temat lip jest konieczna obecnie. Bez tego ani rusz . No i szukam nowego drzewa do posadzenia zamiast wierzby płaczącej. Najlepiej też płaczącego. Tak żeby można było pod nim postawić ławeczkę. Podoba mi się jesion wyniosły pendula ale w to miejsce chyba potrzebuję czegoś mniejszego. Chyba, że da się to trzymać w ryzach tak na 5m wysokości i podobną szerokość. Jesiony nie mają zbyt wygórowanuch wymagań, więc pewnie dałby radę u mnie ale ten rozmiar... Pożre sąsiadowi chatkę.
Milka 12:58, 09 cze 2018

Agnieszko, gratuluję pracy a pomysł z oszczędzanie w śwince, przedni i wart kopiowania
akwarela 13:52, 09 cze 2018

Gratuluję pracy! Wspaniała wiadomość.
malgol 10:12, 13 cze 2018

la_estrellita napisał(a)
Ewo nie zawracasz. I tak, wiedza na temat lip jest konieczna obecnie. Bez tego ani rusz . No i szukam nowego drzewa do posadzenia zamiast wierzby płaczącej. Najlepiej też płaczącego. Tak żeby można było pod nim postawić ławeczkę. Podoba mi się jesion wyniosły pendula ale w to miejsce chyba potrzebuję czegoś mniejszego. Chyba, że da się to trzymać w ryzach tak na 5m wysokości i podobną szerokość. Jesiony nie mają zbyt wygórowanuch wymagań, więc pewnie dałby radę u mnie ale ten rozmiar... Pożre sąsiadowi chatkę.

A może buk buk purple fountain ? On jak fontanna rosnie i jest czerwony... obejrzyj sobie w necie fotki