Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Gutlandia

Gutlandia

wiklasia 23:49, 15 cze 2018

"rugosa" i "rugosa" - o czym one tak rozprawiają??? Aż sobie musiałam wyguglać i wtedy zasłona niewiedzy opadła i już wiem, i już nie czuję się w Waszym towarzystwie jak ignorant ogrodowy.
Wendy79 23:49, 15 cze 2018

W nieformowanym (w teorii, bo właśnie z lekka przycinanym)żywopłocie w sadzie mam jaśminowce, kaliny, irgę pomarszczoną, świdośliwy, tawułę van houtta. Ja też nie lubię iglaków, więc rozumiem Twoje podejście do nich. Z przodu mam szpaler dereni białych, reszta żywopłotów formowanych, bo mam wąską działkę i szkoda mi było miejsca.
la_estrellita 23:54, 15 cze 2018

Lilaków nie chcę przy płocie, zresztą na chwilę obecną nigdzie nie chcę. Walczę z jednym takim, którego musieliśmy wyciąć żeby można było bramę zrobić. Lilaka dawno już nie ma, pieniek wykopany a odrost się pokazał za ogrodem w chodniku z polbruku. Berberysy mogą i będą ale w miejscach do których dzieć nie sięgnie np. w rabacie. Wiem, że wszystkie krzewy w zasadzie trzeba podcinać żeby jakoś wyglądały tylko przy żywopłocie nieformowanym podetnę jak będę miała czas a jak nie podetnę na czas to i tak tragedii nie będzie bo jakoś to będzie wyglądało. Przy formowanych już nie ma tak łatwo i
trzeba ciąć regularnie bo zbyt duże, odstające przyrosty wyglądają po prostu niechlujnie.
sylwia_slomc... 23:58, 15 cze 2018

A no to berberysy też polecam i rosę rugosę, choć z nią to tak jak z lilakami, a do tego można pączki prawdziwne robićTrzmielina oskrzydlona tez roboty nie wymaga, a cudna jesienią i zimą
la_estrellita 00:03, 16 cze 2018

Wiklasiu nie bój nic, ja też dopiero niedawno nauczyłam się tego mądrego słowa i się popisuję.

Wendy79 sprawdzę sobię tę irgę i tawułę (chociaż boję się że one śmierdzą domestosem). U mnie miejsca pod dostatkiem to mogę sądzić wielkie krzaczory po całości. Na derenie też popatrzę ale nie bardzo mi się widzą. W mojej okolicy są dość popularne i wszędzie niezadbane. Napatrzyłam się na te biedy i teraz nie mogę się przekonać, że to ładne może być.
la_estrellita 00:07, 16 cze 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)
A no to berberysy też polecam i rosę rugosę, choć z nią to tak jak z lilakami, a do tego można pączki prawdziwne robićTrzmielina oskrzydlona tez roboty nie wymaga, a cudna jesienią i zimą

Właśnie, czerwona trzmielina. Wiedziałam, że o czymś zapomniałam. Pączków raczej nie robię. Nie przepadam za słodyczami. Dla owoców mam inne zastosowanie. Sąsiad robi bajeczną nalewkę .
sylwia_slomc... 00:12, 16 cze 2018

Jeszcze mi się pigwowce przypomniały i aronie, one dość wysokie rosną i mogą być jako żywopłot, pigwowce maja różny kolor kwiatu, aronia białe i owoce na aroniówkę lub sok dla zbicia ciśnienia wysokociśnieniowcom. ale przede wszystkim jako żywopłot jesienią pięknie się przebarwia
Toszka 01:52, 16 cze 2018

Ty jesteś chyba strefa 7b, prawda?
Z drzew proponuję morwy, zapomniane u nas, a piękne z rzadko spotykana heterofilią, smaczne i zdrowe. Na zachodzie owoce morwy to rarytas kosztujący majątek.
Jesli strefa 7b to na żywopłot proponuję laurowiśnię, rododendrony, derenie kousa (podstawowy gatunek), Klon polny 'Nanum' (Acer campestre 'Nanum')-te na wilgotne ziemie
a na suche forsycje, Śnieguliczka Doorenbosa np. 'Mother of Pearl', śnieguliczka koralowa
dodatkowo Porzeczka alpejska'Schmidt', porzeczka krwista, krzewuszki wszelkiej maści.
Jeszcze pozostają ostrokrzewy, ogniki

Ze względu na strefę ty masz spory wybór

07:13, 16 cze 2018
ciężka sprawa trudny wybór

ja miałam na początku takie zakusy zeby żywopłot był z krzewów lisciastych i nie w jednolitym szpalerze tylko napackany ...z krzewuszek forsycji dereni kalin azali i tego typu roslin ....a z przodu RH ( bo takie żywopłoty widziałam w Niemczech - cudne tylko Rh u mnie kiepsko rosna ) ....ale szybko sie pokapowałam że zima bedzie łyso jak liscie opadną ...no i pstrokacizny niejednolitej nie zniosę nawet berberysy i pigwy miałam u siebie ...wywaliłam te kujoki bo przerastały chwastem i trudno było wyplewić a pod pigwy podkaszarka nie wjeżdzała

czy masz gdzies pokazane inspiracje które do ciebie przemawiaja ?..tzn styl ogrodu ...styl zywopłotu ...itp. może warto takich w necie poszukac wtedy łatwiej bedzie coś wybrac i dopasować

czeremcha to też ładny krzew-drzewo ...troche zapomniany

PS. a sadami sasiedzkimi wokół bym sie nie inspirowła i nie dostosowywała to tych nasadzeń ...sad sadem a ogród ogrodem w końcu po to chcesz mieć zywopłot żeby od sasiedzkich widoków sie odciąć a wewnątrz chcesz stworzyć swój jedyny niepowtarzalny roslinny świat

życze dobrych wyborów
la_estrellita 11:42, 16 cze 2018

Tyle tych propozycji, że muszę na spokojnie to przemyśleć, pooglądać. Żeby nie było tak łatwo od siebie dokładam jeszcze czarne bzy w odmianach . Zastanawiam się jeszcze czy dałoby się w ten żywopłot wkomponować krzewy owocowe, które starym zwyczajem już rosną pod płotem. Tych starszych boję się przesadzać a porzeczki lubię . Morwy też uwielbiam .

Toszko u mnie to taka granica między 7b i 7a. Prawdziwa zima to u mnie żadkość jak już jest to trwa kilka dni. Zamiast zimumamy chłodną porę deszczową. Laurowiśni jest sporo w okolicy też brałam ją pod uwagę ale u mnie dość sucho jest więc może nie dać rady. Raczej posadzę je jako zimozielone akcenty zamiast "choinek" i zobaczę czy przeżyją.

Justyno inspiracje zbieram na razie. Jak coś się wykluje lub mnie zwali z nóg to na pewno pokażę. Od sąsiedzkich sadów mogę się odgrodzić ale od własnego nie bardzo. Taki mam widok z przyszłego tarasu:

Rząd drzew po lewej to moje jabłonki. Po prawej krzaczor czarnego bzu (zostaje). Te słabo widoczne zielone wiechcie przed nim to leszczyna o wzroście 150 cm. Nad stodołą wystaje ogromna grusza. Drugą zasłaniają jabłonie. Stodoła zasłania trzy śliwy i brzoskwinię oraz malutką morwę czarną (ta do przesadzenia). Po lewej mam jeszcze ogromną wiśnię a przy podjeździe czereśnię. Sama widzisz, że owocówki nasadzone wszędzie i trzeba się do nich dopasować. Świerki wg mnie wyglądałyby dziwnie w takim towarzystwie.