Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Gutlandia

Gutlandia

malgol 09:33, 05 lip 2018

la_estrellita napisał(a)

Gosiu w mojej wiosce niestety nie ma ale widziałam w Twojej pod sklepem kilku kandydatów. Tylko nie wiem jak ich przetransportować . Byłam dzisiaj w Waszym centrum handlowym i widziałam, że rzucili białe i różowe naparstnice .

Najgorsze, że znowu upał i robota się ślimaczy.

A które to jest NASZE centrum handlowe?? i jeszcze z naparstnicami? Cos przegapiłam?

A tych kandydatów to nie bierz,jeden z nich tylko się nadaje.Mówimy na niego Komandos.Jak go zobaczysz to pewnie będzie wiedziała,który to
la_estrellita 09:50, 05 lip 2018

malgol napisał(a)

A które to jest NASZE centrum handlowe?? i jeszcze z naparstnicami? Cos przegapiłam?

A tych kandydatów to nie bierz,jeden z nich tylko się nadaje.Mówimy na niego Komandos.Jak go zobaczysz to pewnie będzie wiedziała,który to

No ja nie wiem czy jak tak mogę publicznie nazwami rzucać. Jakby co to mnie wytłumaczysz . W Netto były te naparstnice.
malgol 09:58, 05 lip 2018

No zartujesz!!? naprawdę? za rzadko tam zaglądam a widać jednak warto może jeszcze będą dzisiaj?, hmm
Toszka 10:00, 05 lip 2018

Wiem, że takie wykopki są mordercze i wydaje się, że końca ich nie ma...3 lata czyściłam ziemię, kopałam, wzbogacałam, dowoziłam nowej... ale dziś śmieję się, że ten wysiłek jest jak poród - wydaje ci się, że końca nie ma, że nie dasz rady...a jednak po jakimś czasie zapomina się cały ten trud, bo on wynagrodzony jest efektami

Dasz radę, Kochana. Ogrodnicy są twardzi
sylwik69 10:09, 05 lip 2018

Toszka napisał(a)
Wiem, że takie wykopki są mordercze i wydaje się, że końca ich nie ma...3 lata czyściłam ziemię, kopałam, wzbogacałam, dowoziłam nowej... ale dziś śmieję się, że ten wysiłek jest jak poród - wydaje ci się, że końca nie ma, że nie dasz rady...a jednak po jakimś czasie zapomina się cały ten trud, bo on wynagrodzony jest efektami

Dasz radę, Kochana. Ogrodnicy są twardzi

Tak mi mów kochaniutka bo opadłam z sił
sylwik69 10:14, 05 lip 2018

Patrząc na Twoje wykopaliska,tylko troszkę mi lżej....współczuję! u mnie także masa drobnych kamieni i piach oraz żar z nieba,który osłabia mój zapał tyle że ja na pewno dużo starsza jestem
sylwik69 10:14, 05 lip 2018

Patrząc na Twoje wykopaliska,tylko troszkę mi lżej....współczuję! u mnie także masa drobnych kamieni i piach oraz żar z nieba,który osłabia mój zapał tyle że ja na pewno dużo starsza jestem
uppppsss
sylwia_slomc... 10:29, 05 lip 2018

eee_taam napisał(a)
ja miałam tą zółtą/złotą już jej nie mam

miała ograniczać chwasty ..nic bardziej mylnego mlecz oset pokrzywa lebioda czy wszelakie niechciane trawy z niej wyrastały .

zakładanie ogrodu od tojesci jest mocno słabe ...to co widzisz na tym zdjęciu juz nie istnieje to nieudana próba ogrodowa rok 2014lipiec najładniejsza faza tojesci

kiedys chciałam same kółka i łuki ...szybko przerobiłam na proste linie ))

Tylko, że tu jest tojeść rozesłana, a chodzi o tojeść kropkowaną
sylwia_slomc... 10:49, 05 lip 2018

Kopaliska oglądam i tak sobie myślę, dobrze, że na dużym ogrodzie ich nie miałam bo bym padła, a w podwórku tam gdzie najgorzej bo latami babcia różne szkliwo blachy , folie i gruz zakopywała i pewnie musiałabym kopać na 5 metrów w dół bo nasza ziemia wszystko głęboko połyka stawiam podniesione mocno donice z ziemią i kompostem, a potem w nich sadzę. Jak sobie przypominam pierwsze sadzenie roślin w podwórku to po wykopaniu tego co tam było pozostał ogromny dół, ziemi prawie wcale i nie było jak posadzić bo nic do zasypania korzeni nie zostało
Już nie mówię( ale mówię)o miejscu gdzie przez 40 lat węgiel był składowany. Dwie tony były nad ziemią , a kolejne dwie pod ziemia, istna kopalnia była, ale za to jak mi teraz ładnie piwonia drzewiasta tam rośnie
Warto się poświęcić teraz dla ułatwienia sobie i roślinom życia w przyszłości.
Z gruzu jaki z całego podwórka zebraliśmy mam zrobioną podbudowę pod chodnikami i opaskami wokół budynków oraz pod wylewkami w budynkach gospodarczych....jaka oszczędność forsy na roślinki
ale dwa lata podwórko sprzątaliśmy.....złom pojechał na złom i była kasa na kolejne materiały w tym cement
Toszka 10:57, 05 lip 2018

U mnie też gruz poszedł pod chodniki

Przy dobrym rozplanowaniu nic się nie zmarnuje...chociaż kilkadziesiąt kubłów szkła poszło na śmieci...po sąsiedzku, za płotem była baza firmy budowlanej...nie muszę chyba tłumaczyć.