Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Gutlandia

Gutlandia

la_estrellita 22:04, 01 lip 2018

Kamilo tu się nie co śmiać. Tu się okazuje, że tą kupa może być więcej warta niż ten cały czynsz .

Gosiu całkiem możliwe, że będą miały jakąś stajenkę bo sąsiad jeden drewniany domek już postawił a drugi niedawno przywiózł. Taki daniel też chyba musi się gdzieś przed słońcem, deszczem i wiatrem chować a tam gołe pole bez żadnego drzewa czy nawet krzaka. Za dwa miesiące mają już być to zobaczę jak to wygląda. A może sama się dogadam ze zwierzakami żeby to złoto mi pod płotem zostawiały.

Właśnie skończyłam czytać wątek Eli/Mariposy dużo w nim ciekawych informacji o glebie, które na pewno wykorzystam ale nie tylko. Jest też dyskusja o chwastach i ich wykorzystaniu. Gnojówki, kompost to wie tu chyba każdy ale Toszka zapodała anegdotę o zjadaniu gwiazdnicy przez znajomą, u której od tego zjadania gwiazdnica w końcu wyginęła w ogrodzie. Ta anegdota przypomniała mi, że u mnie na półce kurzy się taka książka:

A w niej taakie rzeczy:

Nie tylko gwiazdnica ale i to co najbardziej upierdliwe: skrzyp i szczawik. Są też przepisy na wiele innych chwaściorów. W domu już zapowiedziałam, że w ramach odchwaszczania ogrodu każdy codziennie dostanie swoją porcję, a że dużo jemy to pewnie będziemy skuteczniejsi od rundupu.
Toszka 22:32, 01 lip 2018

Na skrzyp trzeba tylko uważać, bo błotny jest trujacy.

Nie wiem czy wiesz, ze np. nalewka z fiołków dodawana jest co do zacniejszych trunków, np. szlachetnych rumów (kosztujących majątek...piraci byli chyba na prawdę bogaci)
la_estrellita 22:44, 02 lip 2018

Toszko u mnie nic głośnego na pewno nie rośnie. Raczej gatunki pustynne . Nie mogłaś wcześniej o tej nalewce pisać???? Toż wiosną fiołkowe pole miałam. Pachniało w całym "ogrodzie". Mogłam nastawić cysternę nalewki, sprzedać i teraz zamiast "tymi ręcami" gruz wyciągać mogłabym leżeć na hamaku i dyrygować jakąś konkretną ekipą .

Dzisiaj zmotywowana na nowo polazłam z łopatą wykopywać gruz. Z łopatą, nie widłami bo tylko konkretny szpadel radzi sobie z rozwalaniem fundamentów po zamczysku. Przez dwie godziny zrobiłam jakiś metr kwadratowy, w tym tempie wychodzi 365m rocznie czyli za 10 lat obrobię część, na której zakładam ogród. Brzmi nieźle. Na tyle, że opuściło mnie poczucie humoru i zaczęłam się zastanawiać czy nie lepiej wybetonować i postawić na środku trzepak. Tak wygląda moja ziemia:

Cegły, kamienie i rozsypująca się papa, która pewnie służyła jako izolacja. Muszę sobie jakieś sito kupić bo inaczej na pewno tego nie wybiorę. A pod spodem mam...

Piękny żółty piach. Przynajmniej mogę obok trzepaka postawić piaskownicę.
Magleska 22:53, 02 lip 2018

o......jakie wykopaliska
poczytałam o kupach danieli i że rodzinę chwaściorami będziesz karmic hihi
macham wieczorowo
wiklasia 23:11, 02 lip 2018

oj, współczuję wykopków
malgol 07:42, 03 lip 2018

Aga, a do takiej niewolniczej pracy nie ma jakiegoś chętnego na Twojej wsi za przysłowiową "flaszkę"?
Roocika 09:03, 03 lip 2018

Współczuję, pewnie szukałabym kogoś, co by mi to zrobił. Podziwiam za chęci samodzielnej pracy przy odgruzowywaniu. U nas też gruzy- sami sobie zrobiliśmy, ale nie takie tragiczne.
Macham
Catalinasdiary 10:17, 03 lip 2018

Agnieszka, dasz radę! Ja dałam radę to wybrać to i Ty dasz. Będzie pięknie.
Pszczelarnia 10:40, 03 lip 2018

la_estrellita napisał(a)
Toszko u mnie nic głośnego na pewno nie rośnie. Raczej gatunki pustynne . Nie mogłaś wcześniej o tej nalewce pisać???? Toż wiosną fiołkowe pole miałam. Pachniało w całym "ogrodzie". Mogłam nastawić cysternę nalewki, sprzedać i teraz zamiast "tymi ręcami" gruz wyciągać mogłabym leżeć na hamaku i dyrygować jakąś konkretną ekipą .

Dzisiaj zmotywowana na nowo polazłam z łopatą wykopywać gruz. Z łopatą, nie widłami bo tylko konkretny szpadel radzi sobie z rozwalaniem fundamentów po zamczysku. Przez dwie godziny zrobiłam jakiś metr kwadratowy, w tym tempie wychodzi 365m rocznie czyli za 10 lat obrobię część, na której zakładam ogród. Brzmi nieźle. Na tyle, że opuściło mnie poczucie humoru i zaczęłam się zastanawiać czy nie lepiej wybetonować i postawić na środku trzepak. Tak wygląda moja ziemia:

Cegły, kamienie i rozsypująca się papa, która pewnie służyła jako izolacja. Muszę sobie jakieś sito kupić bo inaczej na pewno tego nie wybiorę. A pod spodem mam...

Piękny żółty piach. Przynajmniej mogę obok trzepaka postawić piaskownicę.

Agnieszko, kilofem lżej się pracuje przy gruzach. Lepiej rozgarnia a uderzenie nim trafia w czuły punkt tej perspektywicznej skorupy.
la_estrellita 22:26, 04 lip 2018

Madziu, Wiklasiu, Asiu, Kasiu dzięki wielkie.

Gosiu w mojej wiosce niestety nie ma ale widziałam w Twojej pod sklepem kilku kandydatów. Tylko nie wiem jak ich przetransportować . Byłam dzisiaj w Waszym centrum handlowym i widziałam, że rzucili białe i różowe naparstnice .

Ewo chyba jednak wolę szpadel. Wystarczy nim podważyć ten murek od spodu i ładnie wychodzi. Zaprawa dawno się już rozsypala. Nie jest głeboko bo tylko na dwie łopaty. Najgorsze jest wybieranie okruchów i pokruszonej papy.

Najgorsze, że znowu upał i robota się ślimaczy.