Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Gutlandia

Gutlandia

sylwia_slomc... 22:51, 15 lip 2018

Toszka napisał(a)
o poplonie sporo pisał Mazan. Dałam link bezpośrednio na poczatek dyskusji. Jednak warto abyś przeczytała cały watek o fitoremediacji.

I wspomnę o eksperymentach ogrodniczych - ile by mądrych książek nie czytać i ile by rad nie słuchać to bez eksperymentów w swoim ogrodzie niczego się o nim nie nauczysz. Każdy ogród ma inną glebe, inny mikroklimat inny zestaw roslin i inna alellopatię pomiędzy nimi. Tylko eksperymenty i wyciaganie z nich wniosków dają doświadczenie ogrodnicze

Święte słowa
la_estrellita 00:11, 16 lip 2018

Toszko, nie wierzę w to, co czytam . Że nic źle? Tak bez bury? Wszystko dobrze u mnie? . I nawet jest pochwała za eksperymenty . Zaczęłam czytać wątek i przeczytałam, że poplon potrzebuje 90 dni a ja za miesiąc chcę sadzić te biedne pęcherznice bo się kiszą od zeszłego roku. W takim razie poplonu nie będzie. Zlokalizowałam kompostownię jakieś 30 km ode mnie. Zadzwonię i zapytam czy sprzedają kompost. Jak nie to w markecie budowlanym mają w workach. Pojadę do miasta i kupię kilka. Mączka podobno już jedzie. EM zamówił 100kg .

Sylwiu Ty to na bank masz wiele takich eksperymentów za sobą. Jak już jesteś u mnie to powiedz czy masz jakieś fajne inspiracje na drewniane szpule po kablach. Mam ich kilka. Spore. Chyba 80 cm wzrostu. Stoliki odpadają.

Jak już pisałam, miałam dość wykopywania cegieł i poszłam kopać pod płot. I rzeczywiście cegieł niewiele. Za to zamiast nich są kamienie. To dzisiejsza zdobycz:

Toszka 07:49, 16 lip 2018

To skrytykuję cię....a co
Dla mnie to jest niepojęte jak mozna mając tak duzy ogród wykopywać tylko nieprzydatne rzeczy. Uważam, że w złych miejscach kopiesz, a nie tam gdzie pradziad zakopał prawdziwy skarb....a idźże wreszcie w tamto miejsce i wykopże wreszcie jakiś garniec złota zamiast chwalić się patelniami i kamieniami
sylwia_slomc... 08:15, 16 lip 2018

la_estrellita napisał(a)
Toszko, nie wierzę w to, co czytam . Że nic źle? Tak bez bury? Wszystko dobrze u mnie? . I nawet jest pochwała za eksperymenty . Zaczęłam czytać wątek i przeczytałam, że poplon potrzebuje 90 dni a ja za miesiąc chcę sadzić te biedne pęcherznice bo się kiszą od zeszłego roku. W takim razie poplonu nie będzie. Zlokalizowałam kompostownię jakieś 30 km ode mnie. Zadzwonię i zapytam czy sprzedają kompost. Jak nie to w markecie budowlanym mają w workach. Pojadę do miasta i kupię kilka. Mączka podobno już jedzie. EM zamówił 100kg .

Sylwiu Ty to na bank masz wiele takich eksperymentów za sobą. Jak już jesteś u mnie to powiedz czy masz jakieś fajne inspiracje na drewniane szpule po kablach. Mam ich kilka. Spore. Chyba 80 cm wzrostu. Stoliki odpadają.

Jak już pisałam, miałam dość wykopywania cegieł i poszłam kopać pod płot. I rzeczywiście cegieł niewiele. Za to zamiast nich są kamienie. To dzisiejsza zdobycz:

O jaki ładny, będzie do dekoracji rabaty jak go opłuczesz

Ze szpuli po kablach można zrobić huśtawkę dla dziecia lub trochę inną dla dorosłego. Można ławki do siedzenia....to tak na szybko. A jak wpiszesz Pintereście to Ci wyskoczy cała góra pomysłów jeszcze
sylwia_slomc... 08:16, 16 lip 2018

Toszka napisał(a)
To skrytykuję cię....a co
Dla mnie to jest niepojęte jak mozna mając tak duzy ogród wykopywać tylko nieprzydatne rzeczy. Uważam, że w złych miejscach kopiesz, a nie tam gdzie pradziad zakopał prawdziwy skarb....a idźże wreszcie w tamto miejsce i wykopże wreszcie jakiś garniec złota zamiast chwalić się patelniami i kamieniami

To by było wydarzenie na skalę co najmniej krajową, a nie tylko forumową
hanka_andrus 08:32, 16 lip 2018

Agnieszko, wg templariuszy to: tam skarb Twój, gdzie serce Twoje!
To już teraz krótka droga do skarbu. Idź!

Miłego tygodnia.
la_estrellita 08:37, 16 lip 2018

Toszko noszsz kurna no! . Czy Ty jesteś w jakiejś zmowie z moim eMem. Jak wczoraj zobaczył jakiego kamulca każę mu z dziury wyciągnąć to popatrzył na mnie i powiedział "Kobieto, Ty dukatów miałaś szukać..." .

Sylwiu takie kamienie mają u mnie inne zastosowanie. EM łupie mi je na plastry i będą z nich ścieżki. Nad szpulami muszę pomyśleć jeszcze. Może poodcinam im te koła i zrobię drewniane donice. A z kół huśtawki. Sama nie wiem... Na pinteteście nie znalazłam nic co by mnie urzekło ale ja nie bardzo ogarniam się z szukaniem .
la_estrellita 08:42, 16 lip 2018

hanka_andrus napisał(a)
Agnieszko, wg templariuszy to: tam skarb Twój, gdzie serce Twoje!
To już teraz krótka droga do skarbu. Idź!

Miłego tygodnia.

Haniu, chłopy me twierdzą, że ja serca nie mam. Ciągle do roboty ganiam. Wzeszły mi dziewanny od Ciebie. Chyba zaczynają jeżówki. Orliki i jarzmianki stoją.
Pszczelarnia 14:50, 16 lip 2018

Szpule odcięte, umieszczone na płasko jako takie podesty, ścieżki w ogrodzie, jak u Tomka i Kasi z Radkowa
Gosialuk 15:53, 16 lip 2018

O tym samym miałam napisać, ale nie mam żadnego zdjęcia jak to wygląda.