Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nawadnianie » System automatycznego nawadniania

System automatycznego nawadniania

QbaH 01:15, 14 maj 2020

Zmieniłem trochę koncepcję - na pasie o szerokości 2m i długości 15m obok domu będę montował zraszacze statyczne (chyba 7 sztuk) z dyszami van albo lejącymi w kształcie prostokąta (np. SS-918 Hunter), zamiast robić dwie równoległe rury po krawędziach kupię cały krążek 30m rury flex i wtedy pójdę główną magistralą przez środek i zrobię co 3m odejścia na boki do zraszaczy statycznych o długości 1.3m każde - wtedy zejdzie mi prawie cały odcinek 30m.
Na tak małym odcinku zmiana przekroju węża z 25mm na mniejszy nie powinna mieć raczej znaczenia?
PiterSas 09:17, 14 maj 2020

QbaH napisał(a)
Zmieniłem trochę koncepcję - na pasie o szerokości 2m i długości 15m obok domu będę montował zraszacze statyczne (chyba 7 sztuk) z dyszami van albo lejącymi w kształcie prostokąta (np. SS-918 Hunter), zamiast robić dwie równoległe rury po krawędziach kupię cały krążek 30m rury flex i wtedy pójdę główną magistralą przez środek i zrobię co 3m odejścia na boki do zraszaczy statycznych o długości 1.3m każde - wtedy zejdzie mi prawie cały odcinek 30m.
Na tak małym odcinku zmiana przekroju węża z 25mm na mniejszy nie powinna mieć raczej znaczenia?

Może zabraknąć Ci wydajności.
Policz jaki teraz będziesz miał wydatek wody dla tych 7 zraszaczy z dyszami statycznymi
QbaH 11:25, 14 maj 2020

Ogólnie wydajności powinno starczyć, bo z założenia wszystkie i tak miały być na jednej sekcji, tyle że zamiast dwoma rurami 25 (wychodzącymi z jednego elektrozaworu i rozchodzącymi się z trójnika) idącymi pod zraszaczami po bokach będzie jedna rura idącą przez środek wąskiego pasa a zraszacze będą do niej podpięte rurą flex.
QbaH 01:19, 16 maj 2020

Czy jest jakaś możliwość aby tak połączyć 6 sekcji rozdzielacza żeby zmieściły się w skrzynce 67cm?
Kupiłem największą studzienkę jaka jest, nie chcę dwóch bo będę ją miał na małym pasie zieleni, powinienem mieć (albo raczej chcę zrobić) 6 sekcji zraszania i już 3 raz zamawiałem trójniki do kolektora ale niestety większość ma podobną długość (pewnie żeby zawory się nie nachodziły na siebie) i ciężko mi zmieścić 6 zaworów w jednej studzience.
Zna ktoś może jakieś alternatywne układy?

Ewentualnie mogę rozpisać swoje sekcje i może nie ma konieczności robienia aż 6. Wyszło mi tyle, bo w kranie mam 4.4 bara i liczyłem przepływ zraszaczy dla 2.5-3bar ciśnienia - założyłem, że takie będą spadki do ostatniego zraszacza, z tego przepływu wyszła mi ilość sekcji tak żeby nie przekroczyć 60-70% wydajności mojego źródła - 2.25m3/h).
Z moich obliczeń wyszło mi, że będę miał na sekcji dwa zraszacze Rain Bird 5004, nie wiem jaki zapas ciśnienia i przepływu założyć.

Jedyny układ jaki mi przyszedł do głowy to taki jak poniżej, ale jest ciasno, jak będę musiał coś tam zrobić to będzie ciężko, ewentualnie mogę dołożyć czwórnik nad drugim elektrozaworem (zamiast trójnika na początku) i tam wpiąć zasilanie, wtedy zyskam z 3-4cm.

Mam dodatkowe pytanie.
Czy lepsze jest takie połączenie zraszaczy statycznych jak na poniższym schemacie?
- Linia niebieska to rura PE25,
- szary prostokąt rozdzielacz,
- szare kółka zraszacze,
- czerwone linie to rury flex o długości ok. 1.2m.
Czy lepiej nie dawać rury flex a zamiast tego do samego zraszacza podchodzić PE25 montując na końcu kolanko PE25/GZ 1/2" bezpośrednio w zraszaczu?
To obejście domu, ruch tylko pieszy.

PiterSas 08:23, 18 maj 2020

QbaH napisał(a)
Czy jest jakaś możliwość aby tak połączyć 6 sekcji rozdzielacza żeby zmieściły się w skrzynce 67cm?

Moim zdaniem jest OK.
QbaH napisał(a)

Mam dodatkowe pytanie.
Czy lepsze jest takie połączenie zraszaczy statycznych jak na poniższym schemacie?
- Linia niebieska to rura PE25,
- szary prostokąt rozdzielacz,
- szare kółka zraszacze,
- czerwone linie to rury flex o długości ok. 1.2m.
Czy lepiej nie dawać rury flex a zamiast tego do samego zraszacza podchodzić PE25 montując na końcu kolanko PE25/GZ 1/2" bezpośrednio w zraszaczu?
To obejście domu, ruch tylko pieszy.

Zrób na tym flexie. Tak jak napisał kolega Marcin, lepiej sie będzie w ziemi poziomowało zraszacz.
QbaH 08:46, 18 maj 2020

Fajnie, dzięki.
Jak zrobię to wrzucę kilka zdjęć dla potomnych, pewnie w trakcie wyjdą jakieś pytania ale to na bieżąco będę pytał.

Filtr dyskowy czy siatkowy?
PiterSas 10:59, 18 maj 2020

QbaH napisał(a)
Fajnie, dzięki.
Jak zrobię to wrzucę kilka zdjęć dla potomnych, pewnie w trakcie wyjdą jakieś pytania ale to na bieżąco będę pytał.

Filtr dyskowy czy siatkowy?

Hej. A używam filtrów dyskowych - łatwiej się je czyści.
W skrzynce brakuje mi zaworu odpowietrzającego.
QbaH 12:57, 18 maj 2020

Chodzi Ci o zawór do przedmuchania na zimę? Będę miał u źródła zasilania złącze do kompresora (5m rury od skrzynki rozdzielczej).
PiterSas 13:44, 18 maj 2020

QbaH napisał(a)
Chodzi Ci o zawór do przedmuchania na zimę? Będę miał u źródła zasilania złącze do kompresora (5m rury od skrzynki rozdzielczej).

Tak ot mi chodzi.... To dobrze ze o nim nie zapomniałeś
QbaH 15:11, 18 maj 2020

Przeczytałem cały ten temat i rozdzielacz składałem na jego podstawie. Starałem się wsadzić jak najwięcej śrubunków żeby nie było problemu z wymianą czegokolwiek.
Jak już poskładam go do końca to wrzucę fotkę, może ktoś skorzysta.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies