Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

Gabriela 10:55, 26 wrz 2012

popcarol napisał(a)
Gabrysiu a jak często podlewasz werbenę podczas zimowania? Moja teraz kwitnie, przed mrozami ją zgarnę (jest w donicy) i na nieogrzewany strych - jest tam ok 5 stopni zimą...
pozdrawiam!!

Podlewam tylko wtedy jak przeschnie, oczywiście nie doprowadzając do zwiędnięcia. Musi mieć jasno w zimie, więc jak strych ciemny, to nie wiem czy coś z tego będzie, bo werbena nie ma zrewniałych pędów, tylko zielne i dlatego musi mieć światło.
Joaska 13:21, 26 wrz 2012

Gabrysiu pomponella cudna jest
mira 18:28, 26 wrz 2012

Gabrysia dizeki za informację
czy zansz jakiś adres internetowy gdzie mozna by poszperać za nasionkami z tej Anglii - uff dlaczego do nas to nie dociera, może tej wiosny gdzieś wypatrzę a jak nie to może warto pogmerać w wysyłkowej
jestem bardzo ostrożna co do nasion - co kupiłam i posiałam marnie wyszło - zakładam że to moja wina i planuję już kolejny sezon

pozdrawiam
Gabriela 19:12, 26 wrz 2012

Nasiona sama kupowałam w Anglii i dostałam też w prezencie.
Różnica pomiędzy naszymi a tamtymi jest taka, że tam można dostać konkretne odmiany wszystkich kwiatów, a nie mieszanki odmian, tak jak u nas. No i tam więcej one kosztują, a czasami jest ich zaskakująco mało w paczuszce, jak to jakaś wysublimowana odmiana.
agata_chrosc... 20:15, 26 wrz 2012

ta róża z lawenda to nieprzemijająca klasyka. Mozna na cos takiego godzinami patrzeć
Klamber 19:47, 28 wrz 2012

Gabrysiu, ale u Ciebie zielono, wcale nie widać jesieni, zdjęcie z róża pięknie zrobione, w ogóle jakościowo bardzo dobre igłę by można ni nich znaleźć. Aleja Lipowa za 10 lat gdy korony się połącza będzie wspaniała. Zakupy też fajne na wiosnę będzie frajda. Pozdrawiam Cię serdecznie, wpadnę jeszcze na Twoją jesień.
akanta 23:12, 28 wrz 2012

Gabriela napisał(a)
Z dziennika budowy:

Posadzone cisy Hicksii wokół placyka z ławką, wyściókowane skoszona trawą, a wokół wschodzi posiana trawka.

Wschodzi posiana trawa na części magnoliowo- klonowo-leśnej. Chwaściki też, ale wyrywamy radośnie.
W ogóle polecam zakładanie trawnika z siewu we wrześniu, to już nasz drugi raz. Owszem, była susza, ale nie podlewamy w ogóle i rośnie, po tych kilku deszczowych dniach ziemia jest w sam raz wilgotna, rano jest dużo rosy.

A tutaj trawa posiana na skarpie i powyżej skarpy, pomiędzy częścią z jekyllową a warzywną. Tu żadnych chwastów, przyłożyłam się osobiście, za to nornice powodują że przestaje być równo. Widać też połowę z czterech głogów, które się ostały.

Goła ziemia na skarpie oczekuje na rośliny, sama nie wiem do końca co i jak, będę myśleć przez zimę.

Aleja lipowa, na razie prowizoryczne paliki i wiązania, ale porządne już kupione, mąż z synem wbiją pewnie w tym tygodniu, o ile dostaniemy gdzieś gumową taśmę do wiązania drzew. Gdzie to się kupuje?
Widok na ławkę:

I widok z ławki:

W tym roku jeszcze tylko zlikwidować straty po totalnej porażce z łąką, czyli przemielić,, wyrównać i wysiać trawę jeszcze raz. I jeszcze wsadzić grabowy żywopłot - z lekkim łukiem, odzielający część z kręgiem ogniskowym od jekyllowej, pośrodku mini alejka wzdłuż której rosną (mam nadzieję) ocalałe głogi. No, to tyle...
Przyjemności za chwilę.
Gabrysiu piękne miejsce sobie szykujesz na posiedzenia i piękną aleję tworzysz aby do niego dojść.Jak patrzę dziś na złoto mojej lipy to już widzę oczyma wyobrażni.I widok na tę rabatę mmmm. będzie cudnie,cieniście jak cisy podrosną .Może pokusisz się na łany dzwoneczka karpackiego /biały i niebieski ,niski/ i innych strzelających wzwyż,naparstnice,ciemierniki.Ja kocham dzwoneczki,one tak szybko się rozsiewają a swoją drogą dziwię się czemu tak mało ich w ogrodach są takie bajkowe.To miejsce porusza moją wyobrażnię i widzę tu /z tyłu /kratkę a na nim ścianę błękitnego powojnika drobnego.Taki błękitny zakątek z białą cudną ławeczką.

akanta 23:38, 28 wrz 2012

Gabriela napisał(a)
Jekyllowa, prawda że ładnie zarasta? A to tylko jeden sezon, od wiosny:

I na niej lawenda w pełni rozkwitu:

Chyba już nie tylko "angielki" są najpiękniejsze, "niemki" też, polecam Pastellę:

Róża cudnie Ci zakwitła i faktycznie wszystko tak szybciutko urosło aż dziw bierze.
Jak patrzę na to założenie przypomniało mi się moje chciejstwo,myślę o Verbascum olympicum /mocno popielata dziewanna włochata/ i Rheum palmatum/rabarbar dłoniasty/.Widzę takie architektoniczne rośliny i u Ciebie.Coś co ma wielkie liście.Gabrysiu czy znasz księgę" Projektowanie ogrodów"-John Brookes?
Urszulla 11:29, 02 paź 2012

U Ciebie jeszcze też tyle kolorów widać i lawenda o której ja na razie marzę. Uwielbiam fiolet w ogrodzie.A ogród bardzo duży do zagospodarowania. Pozdrawiam jesiennie

barbara_kraj... 21:26, 02 paź 2012

Gabrysiu, a tą skarpę to chcesz mieć barwną, czy zieloną? Z bylinami, czy krzewami?