Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » ogród (nie)Mocy

ogród (nie)Mocy

makadamia 11:31, 24 sty 2019

Zauważę tylko, że im cieńszy żywopłot, tym bardziej ażurowy i gorzej spełnia rolę osłony.
Tak wygląda w zimie:
https://pl.pinterest.com/pin/111182684531791067/
sylwia_slomc... 12:35, 24 sty 2019

Ale jak go szadź ubierze to i zima bajeczny
Tu chodzi z tego co zrozumiałam o to, że miejsca szkoda na żywopłoty, więc podałam alternatywę
Prawda jest taka, że jaki by żywopłot nie był to i tak by spełnił rolę przesłony powinien być "kilkuwarstwowy"
Czyli tak
https://www.google.pl/search?q=wychamowywanie+wiatr%C3%B3w+%C5%BCywop%C5%82otem+rysunek&rlz=1C1AVFC_enPL791PL795&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiMpYr7qIbgAhWDiSwKHaysBP4Q_AUIDigB&biw=1532&bih=744#imgdii=vWqMRYUQ96dCmM:&imgrc=6z-0AH2KpEWH8M:
bo inaczej z wiatrem jest tak, że tylko opływa, a nie zwalnia
https://www.google.pl/search?q=wychamowywanie+wiatr%C3%B3w+%C5%BCywop%C5%82otem+rysunek&rlz=1C1AVFC_enPL791PL795&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiMpYr7qIbgAhWDiSwKHaysBP4Q_AUIDigB&biw=1532&bih=744#imgrc=6z-0AH2KpEWH8M:

Szukałam na rysunku, bo kiedyś widziałam super wytłumaczone, ale coś nie mogę znaleźć teraz
Dragonka 19:07, 24 sty 2019

Wendy79 napisał(a)
Minie Dragonko, na pewno. Widzę, że oprócz pokrewieństwa czarownego ( a jestem półkrwi, bo Mama urodzona pod Łysą Górą ) i problemy ze snem te same. Ostatnie noce kiepskie, bo pełnia, a teraz remont i też prawie nie spałam. Pamiętam sezon chyba dwa lata temu, tyle myślałam o ogrodzie, że w nocy, o ile spałam, tylko ogród mi się śnił.

Dodam, że ja jestem wielkoprzestrzenna z zamiłowania i jak tylko Bóg pozwoli, to to nie będzie mój ostatni ogród, ale jak tak patrzę na swój ogród bylinowy za domem, to jest niewiele większy od Twojej przestrzeni miedzy tarasem a garażem i myślę, że da się taką przestrzeń fajnie zagospodarować

no mówiłam, że czarownica czarownicę zawsze rozpozna
A i podobnie reagujemy, bo mnie od jakiegoś czasu śni się tylko ogród, ale ciągle coś źle robię, bo budzę się noc, w noc! Może jak już ruszę z pracami, to się to wreszcie uspokoi.

Aga, ja Twój Księżycowy skończyłam czytać wczoraj- nie wiem jak to jest, ale wydaje się o wiele większy Pewnie przestrzeń dobrze zaaranżowana daje taki fajny efekt. Ty wiesz, że ja podziwiam Twoja pasję hodowania roślin od maleńkości- ja tez nabyłam kilka torebek..na resztę nie mogłam się zdecydować.

Dopiero teraz widzę, że ja ciągle wybieram róż! Róż, którego całe życie nie znosiłam
Dragonka 19:12, 24 sty 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
A jeszcze chciałam
Czemu uważąsz, że do małego ogrodu bylinowe rabaty nie pasują? Moim zdaniem jak najbardziej pasują, kwestia tylko użycia odpowiednich gatunków
Przecież nie musisz od razu zrobić szerokiej rabaty angielskiej, żeby była bylinowa
Zajrzyj jeszcze do Gosi z Ciociogrodu, myślę, że zrozumiesz o co mi chodzi

No właśnie wydaje mi się, że byliny to takie naturalne raczej,a natura to dla mnie przestrzeń, wolność, takie hippie w naturalnym wydaniu nie skrępowane niczym, swobodne. Na takiej powierzchni jak ta moja czyli niecałe 200m2 ogródka, pomieszczenie drzew, osłony w postaci żywopłotu, i wielu, wielu bylin które mi się podobają, wydaje mi się niemożliwością.

To ja jeszcze wrócę do tych ram i żywopłotów, wcale nie muszą być szerokie. Kondzio i A. pokazywali u siebie żywopłoty grabowe z Anglii o wysokości kilku metrów, a szerokośći ledwie 25-30cm.

Obawiam się szmaragdów na żywopłot bo wiem, że potrafią się rozrastać i tym samym ukradną mi przestrzeń. Idę lukać na ogród Gosi
sylwia_slomc... 19:14, 24 sty 2019

Kolorystyka bardzo ładna. Psychicznie przygotuj sie na samosiewy kosmosów, krwawników, tytoniu, a często i łubinu, choć ten akurat najłatwiej upilnować
Ale piękne to rośliny, tytoń obłędnie pachnie.
Łubiny i krwawniki zakwitną dopiero w kolejnym roku
sylwia_slomc... 19:15, 24 sty 2019

Kondzio pokazywał żywopłot grabowy nie ze szmaragdów. To był żywopłot widziany w Anglii
anka_ 19:17, 24 sty 2019

Łubin niekoniecznie- jak mu podpasuje to zakwitnie w tym i to obłędnie.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
sylwia_slomc... 19:19, 24 sty 2019

Aniu to zależy czy jednoroczny czy wieloletniA tam pisze łubin trwały
Dragonka 19:30, 24 sty 2019

makadamia napisał(a)
Zauważę tylko, że im cieńszy żywopłot, tym bardziej ażurowy i gorzej spełnia rolę osłony.
Tak wygląda w zimie:
https://pl.pinterest.com/pin/111182684531791067/

Zgadzam się z Tobą Asiu O ile liściasty bardzo ale to bardzo mi się podoba, to ja chyba jednak potrzebuję solidniejszej ochrony. Już rozglądam się za jakimiś zacnymi sadzonkami, bo u mnie lokalnie nie ma t. baccaty tylko jakieś dziwne, chyba mieszańce Hicksii to są..

Dragonka 19:34, 24 sty 2019

Kolorystyka bardzo ładna. Psychicznie przygotuj sie na samosiewy kosmosów, krwawników, tytoniu, a często i łubinu, choć ten akurat najłatwiej upilnować
Ale piękne to rośliny, tytoń obłędnie pachnie.
A niech się sieją! Ja tak spragniona jestem kosmosów, że pozwolę im i na hulanki, i na swawole Już w zeszłym roku codziennie siedziałam i patrzyłam na postępy moich siewek, i nawet jaki liście miały zupełnie inne to jeszcze się łudziłam, że może się przepoczwarzą, a tu wyszło cytrynowe morze paskud wielgaśnych