Toszka
22:16, 19 sty 2019
Anulko, mierzyłam ją dopiero co i średnio ma 75cm, najwyższa ok. 90cm. Jak szeroka? Nie jest bardzo szeroka...chyba. U mnie jest na wcisk w cieniu, pod żywopłotem. Gałązki są niemal pionowe z jednym, do trzech baldachów kwiatów, ale... ponieważ jakiś czas temu udało mi się jedną gałązkę połozyć dla ukorzenienia, to okazało się, że na tej poziomej gałązce było kilkanaście kiści kwiatów.
Długo się ta gałązka ukorzeniała. Ponad dwa lata.
I jeszcze na koniec - cała hortka z roku na rok jest co raz wyższa. Pomału, stopniowo. A mam ją ponad 7 sezonów z maleńkiej, przecenionej sadzonki.
Niezaprzeczalnie jest mniejsza i wolniej rośnie od typowych ogrodówek. Inna sprawa, że nie nawożę chemicznie.
Ogrodówek nie tnie się. Jedynie obcina na wiosnę uschnięte kwiaty i ew. przemrożone końcówki gałązek. I też z tym cięciem gałązek nie ma co się śpieszyć, bo bywają niespodzianki
Długo się ta gałązka ukorzeniała. Ponad dwa lata.
I jeszcze na koniec - cała hortka z roku na rok jest co raz wyższa. Pomału, stopniowo. A mam ją ponad 7 sezonów z maleńkiej, przecenionej sadzonki.
Niezaprzeczalnie jest mniejsza i wolniej rośnie od typowych ogrodówek. Inna sprawa, że nie nawożę chemicznie.
Ogrodówek nie tnie się. Jedynie obcina na wiosnę uschnięte kwiaty i ew. przemrożone końcówki gałązek. I też z tym cięciem gałązek nie ma co się śpieszyć, bo bywają niespodzianki