Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 21:05, 06 mar 2022

Wychodzą z ziemi:
liliowce, floksy, szachownice, fenkuły, hiacynty. Mogłyby szybciej, ale z powodu mrozów wzrost się zatrzymał. I żeby nie wiem co, nie wiem jakie zabiegi, krzątania i wygibasy - nie da rady wiosny przyśpieszyć.

Mgduska 21:08, 06 mar 2022

Trochę oczywistości Jak dobrze, że sobota była słoneczna, zupełnie inaczej się patrzy na takie zdjęcia.

Mgduska 21:10, 06 mar 2022

Sesja ciemiernikowa - w gruncie:

Mgduska 21:11, 06 mar 2022

Gosialuk 21:14, 06 mar 2022

O jak fajnie, że pokazałaś Lagunę przyciętą. Wprawdzie moja młoda i w dodatku jesienią ją przesadziłam, ale po twoim zdjęciu stwierdzam, że jak moja też taka będzie, to ją w dobre miejsce dałam.
Wiosenne przebudzenie gdzieniegdzie widać i u mnie tylko 3 razy mniejsze.
I mam pytanie o fenkuł. Czy on nie jest dwuletni? Mam jednego, który w zeszłym roku był wysoki i takie listeczki koperkowe przy ziemi ma teraz jak u ciebie na zdjęciu. To znaczy, że będzie normalnie rósł jeszcze i w tym roku? A potem ginie? Muszę wysiać kolejny raz by go mieć w przyszłym roku?
Mgduska 21:15, 06 mar 2022

W szklarni:
ten pochylony trafił do mnie najpóźniej i na razie nie zmienia pozycji, może mu słabo.

Buraczki liściowe szklarniowe są jeszcze zeszłoroczne

I różne z ogrodu:
róża Pearl Drift zawsze jest pierwsza

mahonia

dereń jadalny

Mgduska 21:19, 06 mar 2022

Gosialuk napisał(a)
O jak fajnie, że pokazałaś Lagunę przyciętą. Wprawdzie moja młoda i w dodatku jesienią ją przesadziłam, ale po twoim zdjęciu stwierdzam, że jak moja też taka będzie, to ją w dobre miejsce dałam.
Wiosenne przebudzenie gdzieniegdzie widać i u mnie tylko 3 razy mniejsze.
I mam pytanie o fenkuł. Czy on nie jest dwuletni? Mam jednego, który w zeszłym roku był wysoki i takie listeczki koperkowe przy ziemi ma teraz jak u ciebie na zdjęciu. To znaczy, że będzie normalnie rósł jeszcze i w tym roku? A potem ginie? Muszę wysiać kolejny raz by go mieć w przyszłym roku?

Gosiu, nie mam takiego doświadczenia z fenkułem, on będzie u mnie właśnie drugi rok Pytaj Aprila, nasionka mam od niej

Laguna jest wielka, najgrubszy pęd mój mąż ciął piłką. Muszę ją ciut temperować, ponieważ wchodzi na ścianę (ocierając się o nią brudzi tynk i sama się krzywdzi) i na ścieżkę. Ale kwitnie przefantastycznie i jest zdrowa. Przyniesie Ci dużo radości
Roocika 22:29, 06 mar 2022

Piękna wiosna, kurde, ciemierniki ładne "som" może kiedyś się gdzieś upcha

Wstrzymałam się ze sprzątaniem, bo mrozi okropnie, a jak coś tam rozgarniałam to były biedronki
Mgduska 23:01, 06 mar 2022

Piękne Pisałam u Magary, że zadołowałam je w szklarni, bo to świeże nabytki, podpędzone i trzymane w cieple. Gruntowe hybrydowe mają dopiero pąki, kwitnie tylko niger. Kupione teraz - jak widać, całe w kwiatach. Dopiero jak ziemia rozmarznie, a temperatury zrobią się wiosenne, przeniosę je do gruntu. Na razie rozweselają szklarnię
Ja też trafiam na śpiące biedronki, ale ucięte badyle położyłam na stercie kompostowej bez przekopywania, mam nadzieję, że jeśli trafiły tam jakieś, to mają się dobrze i prześpią do wiosny. Kopczyków też jeszcze nie rozgarniam.
Kordina 23:09, 06 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Trzeba wiedzieć, gdzie szukać Tylko raz w roku pojawiają się L..lu. Nie używam nawozów mineralnych, więc dla mnie są super

No właśnie skorzystałam z doświadczenia Koleżanki i zakupiłam w L. Nigdy wcześniej nie widziałam i nie słyszałam o takiej formie, ale śmierdzi paskudnie mam nadzieję, że tak samo intensywnie będzie działał