Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Napia 20:43, 17 lut 2022

Mgduska napisał(a)
I Ty, Kaśko pytasz, co byśmy wtedy robiły w ogrodach? To ja Ci powiem - spotkanka, bibki, ogniska, kina pod chmurką, turnieje, rocznice, degustacje, śniadania i kolacje, łapanie spadających gwiazd, kąpiele w strugach deszczu, domki na drzewie, wspinaczki do tychże, stogi ze skoszonej trawy, konkursy, bukiety, wianki, a przede wszystkim byśmy podziwiały, jak pięknie wszystko sobie rośnie samo - roboty by było, że hej!

Piękna perspektywa... aż mi się ciepło zrobiło na sercu Chyba też tak chcę
Napia 21:00, 17 lut 2022

Na szczęście ogród jest dla nas, a nie dla sąsiadów Gdy dziesięć lat temu zaczęłam tworzyć ogród, wiele osób patrzyło na mnie z politowaniem czy pobłażaniem, a teraz coraz częściej widzę, jak same pracują w ogrodach, które z roku na rok stają się coraz ładniejsze. Nie wszyscy, rzecz jasna, ale coraz ich więcej.
A brat mojej sąsiadki widząc mnie stale w ogrodzie doszedł do wniosku, że dla mnie praca w ogrodzie znaczy tyle, co jego dłubanie przy samochodzie i to jest chyba najlepsze podsumowanie. To radość, pasja, spokój i relaks. I oczywiście endorfiny, masa endorfin
Mgduska 11:08, 19 lut 2022

Dziewczyny, dziękuję za odwiedziny

Wczoraj miałam urlop, więc nawet nie dotknęłam kompa.

Dzisiaj dwie rzeczy warte zanotowania - wiewiórka wyjadająca orzechy z karmnika (powinna swój dostać!) i grubodziób - po raz pierwszy u nas Dopisuję trzecią - czyżyki. Atlas mam pod ręką, każdą nową ptaszynę sprawdzam na bieżąco.

Wczoraj wpadłam do Ob.. i powiem wam, że nie ma nic bardziej odświeżającego, niż kupić sobie nowe sadzonki - polecam, fajne ciemierniki za 24 zł

Dzisiaj schowałam je do szklarni, żeby nie odfrunęły - kolejny łikend siedzenia w domu i patrzenia, jak wieje.
Mgduska 11:09, 19 lut 2022

Magara napisał(a)

Szczęśliwie ściany można przemalować a roślinę przesadzić

Łatwiej przesadzić, bo to akurat były ściany całego piętra typowej PRL-owskiej szkoły
Mgduska 11:12, 19 lut 2022

vita napisał(a)

Ja bardzo lubię ogrodników pracujących u sąsiada. Kawałek ogrodu oglądam codziennie z kuchennego okna. Jak mam okazję dopytuję, jaka to odmiana jarząbów, czy cedry padły zupełnie? Ucinamy sobie pogawędkę, aż miło Pozyskuję adresy i wskazówki.

Zapisuję sobie: 'Są różni podróżni', pozdrowienia dla Stryja

Takich sąsiadów właśnie chciałoby się mieć
Stryjowi macham do nieba, był niekończącym źródłem kapitalnych anegdot, na samo wspomnienie się uśmiecham Ogród też miał piękny
Mgduska 11:14, 19 lut 2022

tulucy napisał(a)
Nieśmiertelne dwa teksty przechodzących chodnikiem znajomych i mniej znajomych: "a pani to tak ciągle tylko dłubie i dłubie w tym ogrodzie" i "znowu pani coś tu zmienia? a po co się tak męczyć?". Jak mówię, że ja lubię, to widzę, jak się powstrzymują od stukania w czoło.

Nom, można by przecież komuś zapłacić za tą robotę, prawda?, a ta sobie tylko pazury brudzi, zamiast winko na tarasie pić
Mgduska 15:35, 19 lut 2022

Nie dałam rady wysiedzieć w domu, zresztą miło jest zmarznąć i zmoknąć, żeby wrócić do ciepłego domu.
Świeżutkie zdjęcia. Na zewnątrz.

Mgduska 15:37, 19 lut 2022

W szklarni - nowe ciemierniki. Wybrałam takie, jakich jeszcze nie miałam.

Kordina 15:53, 19 lut 2022

Mgduska napisał(a)
W szklarni - nowe ciemierniki. Wybrałam takie, jakich jeszcze nie miałam.

Są przepiękne, małe dzieła sztuki w moim ulubiony kolorze w dodatku

antracyt 16:13, 19 lut 2022

U Ciebie deszcz, a u mnie słońce dla odmiany(i wichura oczywiście).
Piękne te nowe ciemierniki. Bardzo mi się kolorowe odmianowe podobają, tylko mam wrażenie, że dużo później zaczynają kwitnienie. Szkoda, bo wtedy mam już sporo innych kwitnących ma rabatach, a wolałabym żeby z białymi zwyklakami się zgrywały.