Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 14:29, 30 mar 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Co do jabłoni w necie widziałam takie szczepione kilkoma odmianami, ale już na dorosłych egzemplarzach. Wydaje mi się, że wszystko zależy od tego jakie to odmiany. Bo jedne rosną wolniej inne szybciej, żeby, któraś nie zdominowała pozostałych.

To, że jedna odmiana zdominuje inne, to chyba by mi nie przeszkadzało, ale gdyby jabłoń nierówno rosła, mogłaby być ciężka do sensownego prowadzenia.
Nie byłam w jeszcze jednej szkółce, zobaczę, co tam mają. Mentalnie wolałabym jedno zwyczajne drzewo, na podkładce, która nie skarla, bo mi się marzy taka zwyczajna, tradycyjna jabłoń. Z drugiej strony, w okolicy jest niewiele drzew owocowych i z takim wieloodmianowcem nie martwiłabym się o zapylanie. No, jeszcze się będę rozglądać.
Magleska 18:27, 30 mar 2022

Magda dzięki za odpowiedz poczekam z tymi moimi daliami do połowy kwietnia
beta 19:09, 30 mar 2022

Ciemierniki, cebulkowe, rozsady, domek ogrodnika....ach...cudowności...
macham i zmykam
Martka 20:29, 30 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Podobno przegrzebywanie ziemi powoduje wydobywanie nasion na wierzch, co ułatwia im kiełkowanie. Przykryte gdzieś tam pod spodem giną. Albo przeczekują.

Kiedy zakładałam trawnik, zmagałam się z plagą chwastnicy (prosa i nie było to wcale proso Northwind, Warrior czy inne piękne...). Były jej miliony. Sytuację udało się opanować i zapomniałam o wszystkim. W zeszłym podczas kładzenia obrzeża część ziemi spod trawnika została zruszona i natychmiast utworzyła się przy obrzeżach strużka chwastnicy.

Madziu, mam takie same bratki i zachwycam się kropeczką  Wysiewy podziwiam, bardzo dorodnie wyglądają, stwierdzam również na obecnym etapie życia, że wysiewy to MUS Jednak faktem jest, że trzeba podporządkować im trochę swoje wiosenne życie doglądać, zraszać, zabawiać, przestawiać, etc. Ale coś za coś
Helen 20:48, 30 mar 2022

Martka napisał(a)

Kiedy zakładałam trawnik, zmagałam się z plagą chwastnicy (prosa i nie było to wcale proso Northwind, Warrior czy inne piękne...). Były jej miliony. Sytuację udało się opanować i zapomniałam o wszystkim. W zeszłym podczas kładzenia obrzeża część ziemi spod trawnika została zruszona i natychmiast utworzyła się przy obrzeżach strużka chwastnicy.

Marta, w jaki sposób pozbyłaś się chwastnicy? Wycinałaś ją czy inaczej walczyłaś?
sylwia_slomc... 21:00, 30 mar 2022

Mgduska napisał(a)

To, że jedna odmiana zdominuje inne, to chyba by mi nie przeszkadzało, ale gdyby jabłoń nierówno rosła, mogłaby być ciężka do sensownego prowadzenia.
Nie byłam w jeszcze jednej szkółce, zobaczę, co tam mają. Mentalnie wolałabym jedno zwyczajne drzewo, na podkładce, która nie skarla, bo mi się marzy taka zwyczajna, tradycyjna jabłoń. Z drugiej strony, w okolicy jest niewiele drzew owocowych i z takim wieloodmianowcem nie martwiłabym się o zapylanie. No, jeszcze się będę rozglądać.

Te stare jabłonie nie skarlane były cudne, mam sentyment bo moi dziadkowie, a teraz wujek mieli ogromne sady z takimi jabłoniami, kilka ha sadu cudnie wiosną pysznie jesienią. Ale wujek ma właśnie te skarlane, a u dziadków były te stare odmiany ogromne i potężne grusze i czereśnie....mniam
Martka 22:00, 30 mar 2022

Helen, zaczęłam wyrywać, niestety to przerosło moje możliwości. Udało mi się kupić preparat dedykowany, niestety w Szwajcarii, u nas nie ma. Po oprysku w dwa tygodnie problem się rozwiązał.
lilarose 22:58, 30 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Słuchajcie, czy ktoś ma doświadczenie z uprawą jabłoni zaszczepionej kilkoma odmianami? Zwykłe jabłonki u ogrodnika znalazłam w większości jednopatykowe, z nielicznymi rozgałęzieniami, a mi zależy mi na drzewie, nie zegarze słonecznym. Teoretycznie powinno się takie drzewo dobrze zapylać we własnym zakresie, ale może ma jakieś wady, o których nie wiem? Akurat takie sadzonki widziałam bardzo ładne, dorodne, więc od razu byłoby drzewo z prawdziwego zdarzenia.

u nas na działkach jest wiele takich drzew ze szczepionymi kilkoma odmianami, również jabłoni. Ale to są stare, wielkie, nieskarlane drzewa, więc pewnie nijak się mają do tych sprzedawanych obecnie.
Pod naszym Domem Działkowca jest stara grusza i są na niej zaszczepione 4 odmiany- ma corocznie mnóstwo owoców i w ogóle nie choruje. Nigdy nie opryskiwana, rośnie w skrajnie trudnych warunkach na środku parkingu.
Magara 23:02, 30 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Ja ogólnie uważam, że mam mało chwastów Na starszych rabatach, które mam dość gęsto zarośnięte, chwasty albo nie rosną, albo są dobrze ukryte. Na tych bardziej odkrytych i rzadziej obsadzonych, rzeczywiście chwastów nie ma. Ten kompost jest pozbawiony nasion Podobno przegrzebywanie ziemi powoduje wydobywanie nasion na wierzch, co ułatwia im kiełkowanie. Przykryte gdzieś tam pod spodem giną. Albo przeczekują.

Czyli jednak coś w ściółkowaniu kompostem może być
Helen 05:26, 31 mar 2022

Martka napisał(a)
Helen, zaczęłam wyrywać, niestety to przerosło moje możliwości. Udało mi się kupić preparat dedykowany, niestety w Szwajcarii, u nas nie ma. Po oprysku w dwa tygodnie problem się rozwiązał.

Marta, a może pamiętasz nazwę preparatu i możesz podać na priv? Być może udałoby mi się ściągnąć przez znajomego.