Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Mgduska 08:52, 26 maj 2022

Magara napisał(a)

Ta młoda wiewiórka w niedalekiej przyszłości będzie miała swoje młode. Czy pomyślałaś co im przekaże w skrzyni wianowej??? Skoro ma do dyspozycji tylko Waszą działkę??? Musisz zadbać o wiewiórkowe posagi i poszerzyć swoje terytorium Nie wiem jak, ale wielka odpowiedzialność na Tobie spoczywa

Chętnie poszerzyłabym terytorium o działkę sąsiada, który swoją, w mojej ocenie, marnotrawi. Ale wygląda na to, że mu się dobrze mieszka, więc raczej się nie dogadamy

Początkowo bardzo się podpaliłam tematem wiewiórowym, ale M. przeczytał w necie troszkę informacji na ich temat i doszłam do wniosku, że tak jak jest, jest dobrze, żadnych ulepszeń, żadnych ułatwień. Wiewiórki w łańcuchu pokarmowym mają wrogów, ale też mają swoje ofiary. Muszą sobie radzić, więc niech sobie radzą Z mojej strony mają dużo świętego spokoju i póki co żadnego groźnego zwierza, a to już coś w okolicy, gdzie w prawie każdym ogrodzie jest pies i/lub kot.
Mgduska 08:57, 26 maj 2022

Anda napisał(a)
U mnie po ogrodzie również hasa ruda wiewiórka. W zimie zakopała i w skrzyni warzywnej, i w donicach z kwiatami orzechy. Jeden nawet wykiełkował
Raz gonił ją kot sąsiada, ale całe szczęście nie dogonił.

A zgadnij, skąd mam młode buczki na działce? Właśnie się zastanawiam, jak je wykorzystać
Przesadzisz sobie drzewko?
Na działce leśnej moich Rodziców mamy leszczynę i orzecha włoskiego - i nigdy nie zjedliśmy ani jednego orzecha Te, które spadają, są robaczywe, resztę zjadają wiewiórki. Więc tak naprawdę nie wiem, skąd się biorą orzechy w sprzedaży
antracyt 09:53, 26 maj 2022

Wiewiórkowe obserwacje możesz z tarasu uskuteczniać, zazdroszczę U siebie bym się o takie maleństwo bała, ze względu na psa i kota właśnie.
Przyjrzałam się dzisiaj mojemu epimedium Niveum i jest jasnozielone, a młode przyrosty ma wpadające w pomarańcz, intensywniejsze w odbiorze.
Anda 10:08, 26 maj 2022

Mgduska napisał(a)

A zgadnij, skąd mam młode buczki na działce? Właśnie się zastanawiam, jak je wykorzystać
Przesadzisz sobie drzewko?
Na działce leśnej moich Rodziców mamy leszczynę i orzecha włoskiego - i nigdy nie zjedliśmy ani jednego orzecha Te, które spadają, są robaczywe, resztę zjadają wiewiórki. Więc tak naprawdę nie wiem, skąd się biorą orzechy w sprzedaży

Nie mam miejsca na orzecha Działka mniejsza od Twojej. Nawet sie poważnie zastanawiam, czy czereśni nie wyciąć…
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mgduska 21:29, 30 maj 2022

No i przyszedł ten moment, kiedy ogród jest zdominowany przez zieleń, pamiętam, jak marudziłam w zeszłym roku, w tym mi się podoba
Zaczynają irysy i orliki. Masowo kwitną żarnowce, zaczynają czosnki, róże w pąkach
Irysy, których mam w sumie sporo - kwitną zmianowo - co rok inny egzemplarz. Co rok niespodzianka.

Mgduska 21:31, 30 maj 2022

A kuku

Mgduska 21:33, 30 maj 2022

Mgduska 21:36, 30 maj 2022

Takich dzidziusiów znalazłam kilka, w tym jednego na podjeździe - pęcherznica Luteus

Mgduska 21:40, 30 maj 2022

No i kwitnie kamasja sadzona jesienią. Na razie jedna z trzech, druga za moment, trzecią niestety oskalpowałam przy pomocy kosiarki. Nadgorliwość, ot co.

Z nowości mam jeszcze hortensję- moja jedyna bukietówka, jakoś przetrwała zimę, ale czy zakwitnie - nie wiem.

A tu te, co jeszcze ciągle zdobią

vita 21:43, 30 maj 2022

Mgduska napisał(a)
A kuku

A kuku Super zdjęcie. Cudowna bujność, żarnowce dają czadu.