Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 10:41, 28 lip 2020

Oczywiście.

I fajnie coś robić i widzieć efekty i wszystko radzące sobie dobrze

Ja miałam drogę dojazdową robioną i dlatego że glina pod cały tłuczeń była dawana specjalna włóknina... własnie żeby w glinę głębiej to wszystko nie wpadło...

nie ma co narzekać tylko brać się za robotę
sylwia_slomc... 10:54, 28 lip 2020

KasiaBawaria napisał(a)

To ja w takim razie moge spyac kompostu i sypac i co,on bedzie znikal w glebi?A poziom gleby bedzie sie podwyzszal?

Ty masz piaszczysta glinę to trochę inaczej chyba tak nie wciąga tego co dasz. Ja mówię na podstawie własnego podwórka Babcia miała przez lata kury, kury kopały dziury do kąpieli ziemnych, Ona kładła cegły, dachówki żeby nie kopały, po 20 latach my te cegły przy sadzeniu roślin z głębi ziemi wykopujemy. Nie wiem czy się poziom gruntu podnosi jakoś zauważalnie, ale wiem, że to co ciężkie glina zassie w głąb. Na dole naszego ogrodu przez 60 lat obornik był wywożony w pole i ścierń orana, ziemniaki tez rosły, nadal na wierchu jest glina tyle, że w ciemniejszym bardziej próchniczym kolorze, spodziewałabym się większej warstwy próchnicy na wierzchu. Natomiast tu gdzie chłopcy boisko mieli, a teraz jest chata i łąki latami była tylko łąka do wypasania krowy warstwa próchnicy jest na pół metra w głąb....tyle, że teraz znajduje się pod warstwą mułu lessowego po powodzi
sylwia_slomc... 10:57, 28 lip 2020

deszczowymaj napisał(a)

Karolcia Podziwiam Cię ..wiesz ?

Ja mam nie aż tak duży kawałek totalnie gliniasty ..i już mam dość , wbicie łopaty tam graniczy z cudem ..a jak naparzam szpadlem co by tą glinę rozluźnić to aż zęby bolą i plomby wypadają

przesadzam kawałek po kawałku ..ale czy rośliny tam przeżyją ? hmm trochę się o nie boje ..no nic zobaczymy ,daje do dołka lepszej ziemi ,trochę żwiru ..końskie bobki mam nadzieję że będzie oki

haaa tylko werbenę sadzę bezpośrednio w tą glinę

w glinie Asiu lepiej zrobić przerobienie podłoża z dobrociami na większym i głębszym kawałku na raz, bo takie urabianie jej tylko pod roślinką skutkować może tym, że po ulewach roślinka stoi jak w wiaderku z wodą bo glina w głąb wody nie puszcza szybko, a to co przerobiłaś puszcza aż po brzegi
sylwia_slomc... 10:58, 28 lip 2020

popcorn napisał(a)
Oczywiście.

I fajnie coś robić i widzieć efekty i wszystko radzące sobie dobrze

Ja miałam drogę dojazdową robioną i dlatego że glina pod cały tłuczeń była dawana specjalna włóknina... własnie żeby w glinę głębiej to wszystko nie wpadło...

nie ma co narzekać tylko brać się za robotę

Też tak zrobiliśmy pod nasza droga z płyt i ażuru bo za parę lat trzeba by je z gliny wyrywać. Dokładnie działać trzeba i byle do przodu
deszczowymaj 11:03, 28 lip 2020

Sylwia ..ja piszę o tej rabacie co ją po całości przekopałam z tym co miałam ile mogłam tyle gliny wywaliłam a teraz jeszcze dodatkowo w dołki dodaje lepszej ziemi itd.. ale okazuje się że za płytko ją przekopałam , bo chcąc teraz posadzić większe rośliny mam problem z wykopaniem głębokiego dołka oj coś czuje że to będzie porażka

i jak teraz kopie to jakoś nie widzę tych wszystkich dobroci które tam dałam ..hmmm gdzie one ? rozpłynęły się ?
popcorn 11:09, 28 lip 2020

deszczowymaj napisał(a)

Karolcia Podziwiam Cię ..wiesz ?

Ja mam nie aż tak duży kawałek totalnie gliniasty ..i już mam dość , wbicie łopaty tam graniczy z cudem ..a jak naparzam szpadlem co by tą glinę rozluźnić to aż zęby bolą i plomby wypadają

przesadzam kawałek po kawałku ..ale czy rośliny tam przeżyją ? hmm trochę się o nie boje ..no nic zobaczymy ,daje do dołka lepszej ziemi ,trochę żwiru ..końskie bobki mam nadzieję że będzie oki

haaa tylko werbenę sadzę bezpośrednio w tą glinę

tak jak ja ostatnio wyczytałam żeby sadzić w kwadratowe dołki jak się ma glinę. Bo w okrągłych to korzenie rosną na okrągło i nie rosną w bok wcale, bo im trudno się przebić...

no nic zobaczymy. Już mam szczerze dosyć sadzenia, jak bum cyk cyk. Jedyny plus że zielsko chce rosnąć po tych zabiegach
popcorn 11:10, 28 lip 2020

deszczowymaj napisał(a)
Sylwia ..ja piszę o tej rabacie co ją po całości przekopałam z tym co miałam ile mogłam tyle gliny wywaliłam a teraz jeszcze dodatkowo w dołki dodaje lepszej ziemi itd.. ale okazuje się że za płytko ją przekopałam , bo chcąc teraz posadzić większe rośliny mam problem z wykopaniem głębokiego dołka oj coś czuje że to będzie porażka

i jak teraz kopie to jakoś nie widzę tych wszystkich dobroci które tam dałam ..hmmm gdzie one ? rozpłynęły się ?

Mam to samo. Przesadzałam Twoje jeżówki, kopałam duży dołek i dawałam dużo obornika pod każdą, jakoś nie widzę tego obornika teraz... hmmmm
A minęło ile, 2 miesiące?
sylwik69 11:58, 28 lip 2020

popcorn napisał(a)
hahaha
oby! oby! Ryję jakieś 10 lat już i szczerze mówiąc sadzenie tutaj to jest masakra, urabianie tej gliny... zużyłam już 2 przyczepy obornika i potrzebuję kolejną... jak pomyślę o przesadzaniu słabo mi się robi, a na pewno przesadzać będę. Cudnie byłoby wbić łopatę bez problemu, niesttey nie ma tak łatwo... dobrze że to co posadziłam rośnie przynajmniej...

chcę posadzić/poprzesadzać teraz i mieć to z głowy. Co najwyżej jakieś małe zmiany. Ale nie przenoszenie większości roślin w nowe miejsca... nawet myśleć o tym mi się nie chce, nie mam siły

pozdrawiam!

Nie wiem już co jest lepsze...ja mam piaszczystą glebę i też znika obornik,kora,woda staram się ekologicznie... i już jestem na tym etapie,że kupuję tylko te rośliny ,którym odpowiada takie podłoże
popcorn 12:07, 28 lip 2020

I chyba tak trzeba robić, piasek chyba jeszcze gorszy...

przynajmniej mamy miejsce żeby sobie ponarzekać, a kupie raźniej!
sylwia_slomc... 12:18, 28 lip 2020

Noooo