Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

beta 14:15, 28 lip 2020

sylwik69 napisał(a)

Nie wiem już co jest lepsze...ja mam piaszczystą glebę i też znika obornik,kora,woda staram się ekologicznie... i już jestem na tym etapie,że kupuję tylko te rośliny ,którym odpowiada takie podłoże

mam to samo...momentami to ręce opadają...i brak jest już sił...rośliny maja sucho nawet po ulewnym deszczu , który padał np. dzień wcześniej...
już zaczynam kombinować obornik i co się tam tylko da do ściółkowania na jesień...może za kilka sezonów jakoś ta glebę się użyźni?
beta 14:23, 28 lip 2020

deszczowymaj napisał(a)
Fajnie tak razem ponarzekać ..już mi lepiej
a w sumie to nadal źle ..mam doła ogrodniczego nie wiem co gdzie i jak mam przesadzić ..uuuu bo znowu narobię burdla na rabacie jakoś nie potrafię tak ładnie składnie porządeczek ..żeby wszystko do siebie pasowało , nie za dużo nie za mało ...yyy nawet rabaty nie potrafię zrobić

to witaj w klubie...nie pisałam o tym, bo nie chciałam publicznie narzekać...ale jak juz zaczęłaś to ja tez się dorzucę
wczoraj to normalnie takiego dola złapałam i nerwa na ten mój ogród że nie wiem co...wnerwiają mnie niektóre rośliny na rabatach...nie sprawdzają się...najlepiej bym je wymieniła...ale muszę dobrze przemyśleć na co...i tak dalej i tak dalej...bym chciała żeby to miało ręce i nogi...ciągle plewię tego pogranicznika...żywopłot grabowy nie chce rosnąć- za sucho...przywrotniki po przycięciu nie wygladaja...

sory Karola że tka u Ciebie
beta 14:25, 28 lip 2020

Makao_J napisał(a)
Nie ma szans.
Ile ja już patyków hortensjo próbowałam ukorzenić to szok. No nie nam do tego ręki. Nawet Anabell mi nie wychodzi.
Tylko i wyłącznie przez przygięcie pędu do ziemi i przysypanie ziemią. To mi wychodzi.

Tak więc szacun za ukorzenione wszystkie sadzonki i takie duże rośliny już.
Dla mnie to nie do osiągnięcia.

mam to samo Ania

nic jeszcze chyba nie ukorzeniłam sama
moja ciocia za to to ma zielone ręce...co wsadzi do ziemi to rośnie...może patyki od hortensji jej podrzucę ?
tulucy 14:31, 28 lip 2020

beta napisał(a)

to witaj w klubie...nie pisałam o tym, bo nie chciałam publicznie narzekać...ale jak juz zaczęłaś to ja tez się dorzucę
wczoraj to normalnie takiego dola złapałam i nerwa na ten mój ogród że nie wiem co...wnerwiają mnie niektóre rośliny na rabatach...nie sprawdzają się...najlepiej bym je wymieniła...ale muszę dobrze przemyśleć na co...i tak dalej i tak dalej...bym chciała żeby to miało ręce i nogi...ciągle plewię tego pogranicznika...żywopłot grabowy nie chce rosnąć- za sucho...przywrotniki po przycięciu nie wygladaja...

sory Karola że tka u Ciebie

Dołączę
Akurat mam ten moment w sezonie, że mam dość... nic nie skończone, a trzeba nowe roboty zaczynać i tak w kółko...
Tyle, że mam nadzieję, że z podagrycznikiem jednak wygrałam .
beta 14:39, 28 lip 2020

tulucy napisał(a)

Dołączę
Akurat mam ten moment w sezonie, że mam dość... nic nie skończone, a trzeba nowe roboty zaczynać i tak w kółko...
Tyle, że mam nadzieję, że z podagrycznikiem jednak wygrałam .

hehehe...no właśnie...wydawało mi się, ze niby rabaty pokończone są, ale jak rośliny zaczęły strajkować to się okazało, ze wymienić by je trzeba było...i znów rabaty nie skończone
a kolejne rabaty w kolejce czekają...

i to przycinanie brzegów rabat...masakra...chyba ze 100 kilometrów tego mam...zmęczona jestem...wczoraj nawet sobie pomyłam, ze już mogłaby przyjść zima...to by człowiek odpoczął od ogrodu
deszczowymaj 14:46, 28 lip 2020

Ja na jednej z rabat w tamtym roku jesienią robiłam wielkie przemeblowanie z myślą taką,że już będzie pięknie i nic już nie ruszam ...hmmm Taaaa ..wygląda jeszcze gorzej niż przed przesadzankami ..mam dość
Magda70 15:11, 28 lip 2020

Mnie hortki z patyków nigdy nie wychodziły. Za to odkłady zawsze.
Kupiłam 3 szt kilka lat temu i teraz mam ze 40
ale te odklady muszą leżeć z rok czasu.
Makao_J 15:21, 28 lip 2020

Magda70 napisał(a)
Mnie hortki z patyków nigdy nie wychodziły. Za to odkłady zawsze.
Kupiłam 3 szt kilka lat temu i teraz mam ze 40
ale te odklady muszą leżeć z rok czasu.

Oj tak. Cały rok.
popcorn 15:21, 28 lip 2020

Juziek, dużo z góry nie-dziękuję

Dziewczyny, to jest TYLKO ogród. Więc spokojnie. Nie można kontrolować wszystkiego...

nic się nie stanie jeśli rabaty nie będą skończone
Nic się nie stanie jeśli jakieś rośliny wyglądają gorzej, a inne padną na amen.. będzie miejsce na następne
Albo trzeba się sadzić tylko te które rosną bezproblemowo i bez naszej opieki...

Spokojnie. Mam luz, nie martwię się specjalnie, mam tylko stresa jak dziewczyny wpadną narobią zdjęć bałaganu którego ja bym nie pokazała osobiście buahahaha

Niemniej nie spać po nocach z tego powodu że nie skończone nie będę. Jest za gorąco żeby przeprowadzki roślinne robić, czy przekopywać tę moją glinę... więc odpuszczam. Jak porządnie popada to zobaczymy

popcorn 15:55, 28 lip 2020

Ania, pewnie wsadzę te patyki z cięcia hortek do ziemi, więc będę miała na wydanie jak się ukorzenią