Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 08:47, 28 lip 2020

hahaha
oby! oby! Ryję jakieś 10 lat już i szczerze mówiąc sadzenie tutaj to jest masakra, urabianie tej gliny... zużyłam już 2 przyczepy obornika i potrzebuję kolejną... jak pomyślę o przesadzaniu słabo mi się robi, a na pewno przesadzać będę. Cudnie byłoby wbić łopatę bez problemu, niesttey nie ma tak łatwo... dobrze że to co posadziłam rośnie przynajmniej...

chcę posadzić/poprzesadzać teraz i mieć to z głowy. Co najwyżej jakieś małe zmiany. Ale nie przenoszenie większości roślin w nowe miejsca... nawet myśleć o tym mi się nie chce, nie mam siły

pozdrawiam!
KasiaBawaria 09:41, 28 lip 2020

U mnie piaszczysta glina, wiec rozumiem ten bol.U mnie ryje od 9 lat i pol ogrodu jeszcze mi zostalo caly tyl do zrobienia
popcorn 09:59, 28 lip 2020

Trzymam kciuki

Na jesień planuję rabatę na szczycie działki w pełnym słońcu i przeniesienie tam roślin sprzed domu i tarasu, a w jej miejsce różankę i dużo lawendy.
I to tyle, w sumie A potem, się zobaczy

pozdrawiam!!!
mikdan_2608 10:02, 28 lip 2020

Bog napisał(a)

Mam tojeść płożącą rozrasta się bardzo raz posadzona zostaje na zawsze ja ją lubię zadarniła puste miejsca i chwasty dzięki temu nie rosną.

Z wyjątkiem podagrycznika (niech go dunder świśnie)
mikdan_2608 10:09, 28 lip 2020

popcorn napisał(a)
hahaha
oby! oby! Ryję jakieś 10 lat już i szczerze mówiąc sadzenie tutaj to jest masakra, urabianie tej gliny... zużyłam już 2 przyczepy obornika i potrzebuję kolejną... jak pomyślę o przesadzaniu słabo mi się robi, a na pewno przesadzać będę. Cudnie byłoby wbić łopatę bez problemu, niesttey nie ma tak łatwo... dobrze że to co posadziłam rośnie przynajmniej...

chcę posadzić/poprzesadzać teraz i mieć to z głowy. Co najwyżej jakieś małe zmiany. Ale nie przenoszenie większości roślin w nowe miejsca... nawet myśleć o tym mi się nie chce, nie mam siły

pozdrawiam!

Karola... na ten obornik to abonament wykup... tak z grubsza na całe pokolenie. Każdą dostępną ilość ta Twoja glina przyjmie
pozdrawiam dm
sylwia_slomc... 10:10, 28 lip 2020

popcorn napisał(a)
To moja dwuletnia hortensja z patyka. Ukorzeniłam 80 takich. Będzie fajny żywopłot za jakiś czas.

Publikuję, bo WARTO!!! Zacząć już teraz. Kupić roślinę o dzielić, dzielić... Sama rośnie, a czas mija nie wiadomo kiedy...

Potwierdzam
sylwia_slomc... 10:15, 28 lip 2020

mikdan_2608 napisał(a)

Karola... na ten obornik to abonament wykup... tak z grubsza na całe pokolenie. Każdą dostępną ilość ta Twoja glina przyjmie
pozdrawiam dm

Glina ma to do siebie, że połyka to co się w niej znajdzie, zasysa w głąb. Babcia kilka aut gruzu na drogi wysypała jakieś 15 lat temu, a jak korytowaliśmy pod płyty potem to nie dokopaliśmy się do niego tak już głęboko wlazł. Tak, że ten obornik na pokolenia nie głupi pomysł
KasiaBawaria 10:29, 28 lip 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Glina ma to do siebie, że połyka to co się w niej znajdzie, zasysa w głąb. Babcia kilka aut gruzu na drogi wysypała jakieś 15 lat temu, a jak korytowaliśmy pod płyty potem to nie dokopaliśmy się do niego tak już głęboko wlazł. Tak, że ten obornik na pokolenia nie głupi pomysł

To ja w takim razie moge spyac kompostu i sypac i co,on bedzie znikal w glebi?A poziom gleby bedzie sie podwyzszal?
KasiaBawaria 10:30, 28 lip 2020

popcorn napisał(a)
Trzymam kciuki

Na jesień planuję rabatę na szczycie działki w pełnym słońcu i przeniesienie tam roślin sprzed domu i tarasu, a w jej miejsce różankę i dużo lawendy.
I to tyle, w sumie A potem, się zobaczy

pozdrawiam!!!

To rowniez trzymam kciuki. Buziaczki Jak nie mielibysmy co robicw ogrodzie, to tez by bylo zle
deszczowymaj 10:36, 28 lip 2020

popcorn napisał(a)
jak pomyślę o przesadzaniu słabo mi się robi, a na pewno przesadzać będę. Cudnie byłoby wbić łopatę bez problemu, niesttey nie ma tak łatwo...

Karolcia Podziwiam Cię ..wiesz ?

Ja mam nie aż tak duży kawałek totalnie gliniasty ..i już mam dość , wbicie łopaty tam graniczy z cudem ..a jak naparzam szpadlem co by tą glinę rozluźnić to aż zęby bolą i plomby wypadają

przesadzam kawałek po kawałku ..ale czy rośliny tam przeżyją ? hmm trochę się o nie boje ..no nic zobaczymy ,daje do dołka lepszej ziemi ,trochę żwiru ..końskie bobki mam nadzieję że będzie oki

haaa tylko werbenę sadzę bezpośrednio w tą glinę