Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

antracyt 10:35, 19 lut 2022

Jak Dorotka z Kansas powiadasz? Mój rudzielec to nawet Toto ma na imię, oby to prorocze nie było
O rugosach u siebie napisałam. One jeszcze małe są, nie wiem jak Twoje wyglądają (o kształt krzewu mi chodzi), w razie czego lekko korygować możesz, ale bez przesady. Jakby co, to na razie nie własne doświadczenie, tylko wyczytane.
A wawrzynka to gałązkę do domu możesz dla zapachu zabrać.
galgAsia 10:38, 19 lut 2022

Helen napisał(a)
Jaką masz piękną przylaszczkę, też już na nią czekam.
U nas też tak wieje, że tylko kocyk naciągnąć i się nie wychylać.
Helen, ja tam nie wiem, czy się odważę wyjść... W czwartek tak mnie wysypało na błocko, że byłam cała utytłana eM do tej pory się śmieje, że takie chuchro jestem
Przylaszczka póki co jedna jest, ale pod liśćmi sporo pąków Czekam na nie niecierpliwie )
galgAsia 11:00, 19 lut 2022

sarenka napisał(a)
Asia, gdzie kupiłaś ciemiernika?
Chyba się odważne wyjść na podwórko,choć wieje przeokrutnie i zobacze czy przylaszczki u mnie wychodzą...
Przebiśniegi bym chciała u siebie ale jakoś nie udało mi się cebulek kupić...kiedy się je sadzi? Jesienią chyba?
Madzia, ciemiernik to lokalnie, w okolicznym ogrodniku. Coraz ich więcej w sprzedaży, i już nie trzeba płacić jak za zboże
Jeśli idzie o przebiśniegi, to najlepiej poszukać na wiosnę, po przekwitnięciu, jakiejś dobrej duszy, która zechce się podzielić. Wtedy taką kępę trzeba rozdzielić delikatnie na kilka mniejszych. Cebulki sadzi się jesienią, ale to są bardzo drobne cebulki i z tego powodu są bardzo narażone na wysychanie. Ja sama spróbowałam z cebulek, i powiem Tobie, że efekt mizerny. Może masz w pobliżu jakiś targ? tam warto poszukać, może ktoś będzie chciał sprzedać kępki...
galgAsia 11:06, 19 lut 2022

antracyt napisał(a)
Jak Dorotka z Kansas powiadasz? Mój rudzielec to nawet Toto ma na imię, oby to prorocze nie było
O rugosach u siebie napisałam. One jeszcze małe są, nie wiem jak Twoje wyglądają (o kształt krzewu mi chodzi), w razie czego lekko korygować możesz, ale bez przesady. Jakby co, to na razie nie własne doświadczenie, tylko wyczytane.
A wawrzynka to gałązkę do domu możesz dla zapachu zabrać.
Trochę się bojam tego wawrzynka, bo ogony to wszędzie wtykają nos i liżą, co w zasięgu języczka, zwłaszcza Tymon. Raczej nie zaryzykuję...
Rugosy na razie zostawiam i puszczam na żywioł, niech rosną
U nas przed domem właśnie przechyliło kilkunastoletnią lipę, aż pokazały się korzenie. eM poleciał z sąsiadem ją ratować, trochę wyprostowali i podparli takimi wielkimi kamulcami, ale marnie to widzę... Dopóki nie przestanie wiać, nie ma szans na zrobienie odciągów, a i to nie ma chyba szans...
sarenka 11:54, 19 lut 2022

galgAsia napisał(a)
Madzia, ciemiernik to lokalnie, w okolicznym ogrodniku. Coraz ich więcej w sprzedaży, i już nie trzeba płacić jak za zboże
Jeśli idzie o przebiśniegi, to najlepiej poszukać na wiosnę, po przekwitnięciu, jakiejś dobrej duszy, która zechce się podzielić. Wtedy taką kępę trzeba rozdzielić delikatnie na kilka mniejszych. Cebulki sadzi się jesienią, ale to są bardzo drobne cebulki i z tego powodu są bardzo narażone na wysychanie. Ja sama spróbowałam z cebulek, i powiem Tobie, że efekt mizerny. Może masz w pobliżu jakiś targ? tam warto poszukać, może ktoś będzie chciał sprzedać kępki...

W tygodniu do Leroy podejdę to zoabcze czy ciemierniki już są. Bo jeszcze bordowe lub różowe to bym przygarnęła ze 3
Będę próbowała kupić te przebiśniegi bo niestety nie znam nikogo kto by je miał w okolicy
Magara 11:58, 19 lut 2022

Jak miło takie obrazki pooglądać
U nas też wieje...
ryska 12:23, 19 lut 2022

My jesteśmy tacy malutcy jak przylaszczki w obliczu sił natury.
Księżyc piękny
Gruszka_na_w... 15:36, 19 lut 2022

Uwielbiam Twoje przylaszczki.
Tradycyjnie podczas pełni myślałam o Twojej księżycowej pasji. Już mi tak pewnie zostanie.
Żurawie uchwycone bezbłędnie. Jakby na Ciebie czekały.
Piątek spędziłyśmy na tych samych działaniach.
Rugosy traktuj tak jak inne krzewy. Kiedy dojrzeją, to co roku wiosna wytnij przy ziemi najstarsze pędy. Dla rozkrzewienia można pozostałe pędy przyciąć o 1/3. Większość rugos wypuszcza odrosty. jedne bliżej, inne nawet 1.5 m od macierzy. Jeśli to ma być soliter, a nie żywopłot, to ograniczaj te odrosty, bo powstanie krzaczor nad którym trudno będzie zapanować.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
tulucy 23:16, 19 lut 2022

Ja czasem miałam dziś wrażenie, że zaraz bez dachu zostanę... Piesa w stresie, bardzo jej ten hałas przeszkadzał. Na dworze za to mogła siedzieć bez problemu. Wiatr jej nie straszny.
galgAsia 10:00, 20 lut 2022

Trochę statystyki: w ub. roku dostałam sześć alertów pogodowych RBC. W tym roku (1,5 m-ca) jest ich już 7... Bez komentarza...

Prądu nie mieliśmy, ale już mamy . Wiatr się uspokoił, za to dopiero teraz przestało padać. TV brak od wczoraj, internetu brak. Dobrze, że jest w "paluchu"
Drzewo za oknem stoi, bo: 1) chłopaki dobrze zabezpieczyli , 2) przestało wiać. W przyszłym tygodniu ma być powtórka . Jak służby się nim nie zainteresują, to poleci jak nic. Obejrzałam go sobie. Tak się kończy przycinanie drzew przez amatorów, co to umieją posługiwać się piłą, ale o drzewach ani dudu... Drzewo ma zaburzoną statykę, praktycznie od ziemi idzie mocny konar, nie mający przeciwwagi z drugiej strony. Jak łatwo się domyśleć, drzewo poleciało właśnie w stronę tego konaru. Na moje oko, trzeba najpierw odciąć ten konar, potem drzewo spionizować, zrobić mocne odciągi i pilnować, co będzie się działo... Oczyma wyobraźni już widzę, jak się ktoś tym drzewkiem zajmuje...