Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 10:18, 20 lut 2022

W ogrodzie u Rodziców podobna sytuacja z wiekowym kilkumetrowym cyprysikiem, ale on już miał taką przygodę, Wtedy udało się go spionizować, ale jak widać, nic na zawsze. Decyzja zapadła - idzie pod topór, zbyt niebezpieczny... Przy następnym podmuchu się położy, połamie magnolie, a nie daj boże zrobi komuś krzywdę...

A u mnie... U mnie położyło płot panelowy... Wiatr połamał metalowe kotwy...
Niby nic, strat większych w roślinach nie ma. Drzewka młode, giętkie, a ziemia mokra od deszczu, więc tylko się położyły. Trochę krzewów połamanych, żaden problem, do przycięcia. Za to problemem jest odpowiedź na pytanie: co dalej? Wygląda na to, że taki płot robi za wspaniały żagiel. Dotychczas nie było takich wichur, więc nie było możliwości się dowiedzieć. Mus zadać sobie trudne i niewygodne pytanie - co zamiast paneli? Za płotem jest zaplecze lokalu gastronomicznego. Nie mam zamiaru funkcjonować tam jak na widelcu Muszę się zasłonić, w miarę szczelnie...Czym? jak? Czy po to skuwaliśmy betony mojego Taty, żeby teraz wylewać swoje?!?

Następna kwestia - żeby cokolwiek z tym płotem robić, muszę wyprowadzić co najmniej połowę, jak nie wszystkie rośliny z rabaty przylegającej do ogrodzenia... Czyli muszę poczekać z jakąkolwiek robotą do pełni wegetacji, aż wszystko wyjdzie z ziemi, wykopać, zapakować do doniczek i działać. Wtedy to już działać na maxa, bo jak znam życie, szybko zrobi się gorąco i sucho, rośliny z cienistej długo nie pociągną, zwłaszcza, że nie bardzo jest gdzie te doniczki w cieniu ustawić.

Jeszcze tylko malutkie pytanko - jak mam te działania wcisnąć w napięty na maxa plan robót na sezon bieżący?!?

No to się wyżaliłam... Ale wcale nie jest mi lepiej...
galgAsia 10:19, 20 lut 2022

sarenka napisał(a)

W tygodniu do Leroy podejdę to zoabcze czy ciemierniki już są. Bo jeszcze bordowe lub różowe to bym przygarnęła ze 3
Będę próbowała kupić te przebiśniegi bo niestety nie znam nikogo kto by je miał w okolicy
Możesz jeszcze zajrzeć w okolice ogródków działkowych, tam miałabyś największe szanse
galgAsia 10:21, 20 lut 2022

Magara napisał(a)
Jak miło takie obrazki pooglądać
U nas też wieje...
Cieszę się, że można chociaż tak poprawić nastroje...
U mnie przestało padać i wieje umiarkowanie. Chyba powinnam lecieć do ogrodu i działać, bo przez ten płot czas mi się skurczył makabrycznie...
galgAsia 10:23, 20 lut 2022

ryska napisał(a)
My jesteśmy tacy malutcy jak przylaszczki w obliczu sił natury.
Księżyc piękny
Oj tak, bardzo malutcy jesteśmy. I bardzo głupiutcy, sami sobie takie armagedony szykując...
Księżyca teraz mało przez te chmury, więc każdy na wagę złota
galgAsia 10:32, 20 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Uwielbiam Twoje przylaszczki.
Tradycyjnie podczas pełni myślałam o Twojej księżycowej pasji. Już mi tak pewnie zostanie.
Żurawie uchwycone bezbłędnie. Jakby na Ciebie czekały.
Piątek spędziłyśmy na tych samych działaniach.
Rugosy traktuj tak jak inne krzewy. Kiedy dojrzeją, to co roku wiosna wytnij przy ziemi najstarsze pędy. Dla rozkrzewienia można pozostałe pędy przyciąć o 1/3. Większość rugos wypuszcza odrosty. jedne bliżej, inne nawet 1.5 m od macierzy. Jeśli to ma być soliter, a nie żywopłot, to ograniczaj te odrosty, bo powstanie krzaczor nad którym trudno będzie zapanować.
Dziękuję za rady rugosowe Mądrego posłuchać to sama przyjemność
Piątek był owocny w działaniu, choć u mnie zdecydowanie krótki. Ciężko teraz korzystać z okna pogodowego, które najczęściej przypomina lufcik Drapię się po głowie, drapię się po d...e i nie wiem, jak to wszystko ogarnę...
Żurawie mają kilka miejsc stołówkowych przy drodze, którą przejeżdżam. Do perfekcji opanowałam stawanie w miejscu Miejsca postojowe dobrze wybrane, można działać.
A w ub. roku pierwsze przylaszczki były 26 marca... Aż wierzyć nie chciałam Inna sprawa, że u mnie w lutym rok temu był śnieg...

galgAsia 10:35, 20 lut 2022

tulucy napisał(a)
Ja czasem miałam dziś wrażenie, że zaraz bez dachu zostanę... Piesa w stresie, bardzo jej ten hałas przeszkadzał. Na dworze za to mogła siedzieć bez problemu. Wiatr jej nie straszny.
O tak, zwierzaki bardzo boją się hałasu. A wiatr, nawet najsilniejszy, to jednak coś naturalnego dla nich... Moje koty też przytulone do nas
mrokasia 10:41, 20 lut 2022

W zeszłym roku późno wiosna przyszła, długo było zimno, na fotkach z 19 marca u mnie leżał śnieg i w ogrodzie nic nie było ruszone.
A jeśli chodzi o zastępstwo dla płotu lamelowego - chyba postawiłabym na płot z poziomych desek, pomiędzy którymi są niewielkie przerwy. Wiatr miałby którędy przewiewać.

Anda 10:44, 20 lut 2022

Współczuję problemów z płotem. Pomysł Mrokasi mi się podoba.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magleska 10:47, 20 lut 2022

Asia

Może taki płot z betonowych przęseł ,a do niego umocowane te panele drewniane co masz ....

ech -zawsze jak nie urok,to .......

ja też miałam kiedyś te panele na zasłonę tarasu i przy jakiejś wichurze razem z zalanymi betonem kotwami wyrwało .....

Żurawie cudne na poprawę humoru
antracyt 10:49, 20 lut 2022

Też po ostatnich wichurach mam zagwozdkę z płotem przy hamakowej. Będziemy próbować jeszcze ratować, zobaczymy na ile to starczy.
Ciekawe na co Ty się ostatecznie zdecydujesz.