Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Roocika 21:47, 20 lut 2022

Asiu, jak masz tam z tyłu siatkę, to ona jest rozpięta na słupkach tak? One powinny być wbetonowane w grunt (te słupki). Można do nich spróbować domontowac deski poziomo, tak, żeby pomiędzy deskami były jakieś prześwity na wiatr..
TAR 21:47, 20 lut 2022

od razu ci powiem, bo mialam cieniujaca i sasiedzi mieli, po wichurach wygladala jak szmata, podarta, poodpinana, trytytki pourywane i po temacie

ja robie cos takiego i obsadze roslinami a front to jeszcze obmyslam, bedzie pewnie murek z cegly i przesla metalowe zaluzjowe

ogrodzenie
Gruszka_na_w... 22:10, 20 lut 2022

Asia, to są tylko trzy przęsła. Na tym odcinku można zastąpić "tej wątpliwej urody siatkę" drucianym panelem. Te panele są bardziej sztywne niż siatka. Czy te lamelowe płotki się rozwaliły, czy są całe? Jeśli są całe, to można je opaskami zaciskowymi przymocować do drucianych paneli. Dla bezpieczeństwa można ewentualnie podeprzeć ukośnie wbitą kantówką.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 22:14, 20 lut 2022

galgAsia napisał(a)
TAR, Hania - możecie Dziewczyny podesłać mi jakieś zdjęcia, linki? bo średnio to ogarniam...
Piszecie, jak zwykle , z sensem i na temat, ale mi nie starcza wiedzy praktycznej, żeby to zobaczyć...

Pisze o takim ogrodzeniu, jakie jest u mnie, w kolorze grafitowym. Zlewa się z zielenią i praktycznie jest niewidoczne. Montaż nie jest skomplikowany. Koszt niewielki.

Te panele druciane są sztywne. Nawet jeśli cos do nich przymocujesz, to nie odkształcą sie tak szybko jak siatka.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 22:31, 20 lut 2022

No dobra, taka łopatologia do mnie trafia Z istniejącą siatką jest problem taki, że jest ona w granicy działki, działka sąsiednia jest dzierżawiona, a właściciel nie jest zainteresowany robieniem przy niej czegokolwiek, a zwłaszcza wyrzucaniem jej części. Więc to jakby zamyka kwestię...
Panele są nienaruszone, więc można je wykorzystać jak najbardziej. Cały czas miałam to z tyłu głowy, że gdzieś / jakoś je wykorzystam, bo przecież nie wyrzucę...
Pooglądałam sobie zdjęcia i filmiki i już jestem trochę mądrzejsza. Tylko nie wiem jeszcze, jak się te słupki montuje i jakie najlepiej kupić. Na mój babski rozum to należy wykopać dół, wsadzić do niego gotową betonową stopę, następnie w tę stopę wsadzić słupek i go zabetonować?!? czy może coś namieszałam???
Gruszka_na_w... 23:15, 20 lut 2022

galgAsia napisał(a)
No dobra, taka łopatologia do mnie trafia Z istniejącą siatką jest problem taki, że jest ona w granicy działki, działka sąsiednia jest dzierżawiona, a właściciel nie jest zainteresowany robieniem przy niej czegokolwiek, a zwłaszcza wyrzucaniem jej części. Więc to jakby zamyka kwestię...
Panele są nienaruszone, więc można je wykorzystać jak najbardziej. Cały czas miałam to z tyłu głowy, że gdzieś / jakoś je wykorzystam, bo przecież nie wyrzucę...
Pooglądałam sobie zdjęcia i filmiki i już jestem trochę mądrzejsza. Tylko nie wiem jeszcze, jak się te słupki montuje i jakie najlepiej kupić. Na mój babski rozum to należy wykopać dół, wsadzić do niego gotową betonową stopę, następnie w tę stopę wsadzić słupek i go zabetonować?!? czy może coś namieszałam???

Wiercisz dół wiertnicą, w taczce przygotowujesz beton i zalewasz słupek betonem.
Przed wlaniem betonu, na sucho, sprawdzasz sobie, ile ten słupek ma wystawać nad powierzchnię ziemi, żeby chwycic poziom.
W wersji z podmurówką nakłada sie na słupki takie betonowe kształtki z rowkami i w te rowki wsuwa się element podmurówki.
Edit: Możesz olać stosunki własnościowe i zrobic te 3 przęsła po swojej stronie. One zajmą 5-10 cm.
tulucy 23:19, 20 lut 2022

Asia, a ta siatka na czym wisi? Na słupkach? Zabetonowanych? Sprawdź sobie rozstaw tych słupków i może da się panele do siatki przyczepić. Ja mam ogrodzenie na ławie tutaj, trochę na wypadek zalewania przez osiedle. Ale na działce będziemy robić jak najprościej, tak jak dziewczyny piszą.
galgAsia 07:30, 21 lut 2022

Patrząc za okno, naprawdę trudno uwierzyć, że ta wiosna kiedyś nadejdzie...

Raport pogodowy

do wiosny zostało 27 dni
wschód słońca 07:04
zachód słońca 17:22
długość dnia 10:18

U mnie za oknem śnieg z deszczem i wichura...

Na dobry dzień

antracyt 08:43, 21 lut 2022

Kiedyś nadejdzie na pewno
Pocieszająca jest już długość dnia
Basieksp 10:06, 21 lut 2022

Ten tydzień chyba ma być jeszcze wietrzny, może potem będzie już ładnie