Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Gruszka_na_w... 19:08, 09 mar 2020

Czy prezent urodzinowy już dotarł?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
anabuko1 19:27, 09 mar 2020

Ładne Te dzwoneczki
U mnie cały księżyc jest widoczny. Fajny widok
galgAsia 21:23, 09 mar 2020

Posiałam pomidory. Z wielkoowocowych posiałam San Marzano, Lubań, Malinowy Retro, Hector, Green Zebra, Corazon. Koktajlowe - Black Cherry, Sungold, Malinowy Kapturek. Wiele z nich jest już na granicy "przydatności do spożycia" , więc nie żałowałam sobie i posiałam szczodrze.
Tu ciekawostka: Sungold był przez jakiś czas dostępny w naszych sklepach. Od 2 lat już go nie ma. A ja i moja rodzina zakochaliśmy się w jego słodkim smaku, więc wykorzystałam fakt, że moja przyjaciółka Justyna mieszka w Irlandii - i stamtąd mam nasionka. Opakowanie zawiera 8 (słownie: osiem) nasionek i kosztuje 3.99 euro...
galgAsia 21:33, 09 mar 2020

Dominika11 napisał(a)
u mnie sobota była deszczowa, ale i tak nic mnie nie powstrzymało, przesadzałam rosliny

dzisiaj zapowiada się ładnie, więc może po pracy coś podziałam
No tak, nie ma to jak odpowiednia motywacja i determinacja . Ja dziś nie miałam szans na cokolwiek.

anabuko1 napisał(a)
Ładne Te dzwoneczki
U mnie cały księżyc jest widoczny. Fajny widok
Dzwoneczki to dzwonki Poszarskiego. Kupiłam do domu, potem wysadzę na balkon albo do ogrodu.
Księżyc... Złośliwe chmury zepsuły wszystko
Teraz... Teraz niebo się rozpogodziło i widać księżyc... Teraz
Ciekawe, czy jutro rano da się go jeszcze złapać i sfotografować...

galgAsia 21:34, 09 mar 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Czy prezent urodzinowy już dotarł?
Dotarł, dotarł , ale do godziny "0" zostało jeszcze 11 dni
Dorii 22:31, 09 mar 2020

Zrób sobie sama nasionka. Wystarczy dojrzały pomidor. Próbuję w ten sposób z indygo rose ale niestety nam tylko z takiego z końca sezonu i nie wiem czy dobrze dojrzał.
Helen 05:33, 10 mar 2020

Potwierdzam to, co pisze Dorii.
Ja zbieram nasionka pomidorów chyba od 4 lat, doskonale kiełkują i wyrastają ogromne krzaczory pomidorów.
galgAsia 07:35, 10 mar 2020

Dorii, Helen - macie absolutną rację, ale... nie w przypadku nasion heterozyjnych F1 (krzyżówki w celu uzyskania większej plenności i wigoru), a Sungold to właśnie taki mieszaniec. Tak pobrane nasiona nie powtórzą w całości cech rośliny matecznej, niestety...
Nie wykluczam, że w tym roku spróbuję pobrać nasiona od innych. W sumie tylko Sungold, Hector i Corazon są F1 - ale te właśnie są najlepsze
galgAsia 07:38, 10 mar 2020

Dziś rano oczywiście niebo bez chmur, wrrr… Ale Księżyc fotografowany nad ranem nie jest już taki piękny i fascynujący... Cóż, pozostaje czekać na kolejną pełnię...

antracyt 09:33, 10 mar 2020

Ja czekam z wysiewaniem pomidorów do połowy marca. Jak wysiewałam wcześniej, to potem miałam takie wybujałe mizeroty. Kilka odmian będę miała takich jak Ty.
Księżyc jak zwykle piękny, chociaż w mojej głowie od zawsze to jest kobieta - Luna