Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

UlaB 10:04, 12 mar 2020

A teraz refleksja nt doroslych - dziki tabun emerytow i ludzi w srednim wieku na gieldzie (przejezdzalam obok rano) i sklepach (zawinelam sie wczoraj z kilkunparkingow by w spokoju zrobic zakupy w niemal pustym PSSie). Mlodzi ludzie ktorych znam przyjeli informacje bardzo powaznie, duzo rozsądniej niz starsze pokolenie.
galgAsia 10:20, 12 mar 2020

Ula, no będziemy zdawać test "na wirusa" - każdy z nas, rodziny, małe ojczyzny, społeczności, społeczeństwo, ludzkość... Duże słowa, ale chyba tak będzie...

Pocieszasz z młodymi, martwisz ze starszymi... Można jedynie sobie tłumaczyć, że przeżyli głód, biedę i pod żadnym pozorem nie chcą tego przeżyć jeszcze raz. Pamiętam moją Babcię, która przeżyła okupację i głód - zawsze miała i robiła takie zapasy, że nie mogliśmy tego zrozumieć.
Ja pamiętam niekończące się kolejki z czasów stanu wojennego, listy kolejkowe, nocowanie pod sklepem... Myślę, że taki bagaż doświadczeń każdego z nas determinuje aktualne zachowania w obliczu zagrożenia. Może warto jeszcze raz przeczytać "Dżumę"...
galgAsia 10:25, 12 mar 2020

U mnie za oknem apokalipsa - wichura, śnieg z deszczem taki, że świata nie widać.

A wczoraj w ogrodzie

TAR 10:25, 12 mar 2020

a ja mam refleksje na temat polskich kosciołow, zamykaja wszystko a episkopat nawoluje do wiekszej ilosci mszy. wiadomo, ze we mszy uczestnicza przede wszystkim starsi. chyba w tym czasie lepiej by zostali w domu. I czy to jest madre i rozsadne nawolywanie? niestety ale ja tu widze tylko $$$
TAR 10:26, 12 mar 2020

galgAsia napisał(a)
U mnie za oknem apokalipsa - wichura, śnieg z deszczem taki, że świata nie widać.

u mnie tez wichrem wizga i oberwanie chmury a zapowiadali dzien bez opadow

piekne zielonosci i moje ulubione fioleczki.
jolanka 10:29, 12 mar 2020

A ja mam taką refleksję.
Gdyby Ci starsi ludzie mieli obok siebie bliskich, którzy by o nich pomyśleli, zrobili zakupy, przynieśli ugotowany obiadek .... i dobre słowo.... to nie musieli by tak tych sklepów szturmować bojąc się co zrobią gdy poczują się żle, czy co gorsza zachorują
Taka „zapobiegliwość” to nic innego jak strach.
Poza tym obawiam się też, ze Ci młodsi, zapracowani to często też korzystają z tych zapasów, bo to przecież nikt inny jak ich matki, babcie, dziadkowie.
Może w obecnej sytuacji role powinny się odwrócić
tulucy 10:34, 12 mar 2020

TAR napisał(a)
a ja mam refleksje na temat polskich kosciołow, zamykaja wszystko a episkopat nawoluje do wiekszej ilosci mszy. wiadomo, ze we mszy uczestnicza przede wszystkim starsi. chyba w tym czasie lepiej by zostali w domu. I czy to jest madre i rozsadne nawolywanie? niestety ale ja tu widze tylko $$$

z ZUSem się porozumieli chyba
galgAsia 10:36, 12 mar 2020

A tu wierzba

Jestem ciekawa, czy u Was już kwitnie rozmaryn? Dokupiłam sobie sadzonkę, podpędzoną oczywiście, i ona teraz kwitnie. Rozmaryn zimujący w donicy na balkonie jeszcze nie. Kiedy tak naprawdę kwitnie u nas rozmaryn?

Anda 10:44, 12 mar 2020

U mnie rozmaryn już kwitnie od chyba dwóch tygodni Zrobiłabym fotkę ale poległam i się rozchorowałam. Na razie nie wychodzę.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
galgAsia 11:21, 12 mar 2020

TAR napisał(a)
Tutaj to już nie mam słów, witki opadają... Chcą być świętsi od papieża, zwiększając liczbę mszy... Nawet mi się nie chce tego komentować

tulucy napisał(a)

z ZUSem się porozumieli chyba
Czarny dowcip, ale jakże bliski prawdzie