Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Kawa 11:20, 17 maj 2023

antracyt napisał(a)
Dostałam przed chwilą informację że niestety jeża nie udało się uratować, musiał zostać uśpiony. Nie będę się wdawać w szczegóły, ale jego stan spowodowany był długoczasowym wyniszczeniem płuc o niezidentyfikowany podłożu(ze względu na to co weterynarz zobaczył podczas sekcji sprawa będzie dalej wyjaśniana, narząd został wysłany do dalszych badań). Szkoda maluszka, mam nadzieję że to jednorazowa sprawa.

smuteczek
DariaB 11:25, 17 maj 2023

Oj przykro takie prawa przyrody ale zawsze żal
mrokasia 11:53, 17 maj 2023

Zuza, wstawiłam u siebie fotki Kilimandżaro.

Jeżyka szkoda, oby tylko nie okazało się, że ucierpiał przez człowieka...
edi75 12:32, 17 maj 2023

Szkoda jeżyka
Magara 00:03, 18 maj 2023

antracyt napisał(a)

Ty chyba powinnaś zapisywać co teraz kwitnie u pokrzywowej Magdy, tempo rozwoju roślin macie bardziej zbliżone.
Nie ma się co smucić, kolor i do Ciebie za chwilę zajrzy Ja co roku coś dosadzam na każdą porę roku i dopiero od niedawna efekt jest fajny.

Zapisuję, ale Pokrzywowa Magda nader oszczędnie gospodaruje prawdą czyli fotkami
Z jeżykiem smutna informacja. Dobre tylko to, że temat tego, co jeżykowi zaszkodziło jest drążony...
Mgduska 09:22, 18 maj 2023

Magara napisał(a)

Zapisuję, ale Pokrzywowa Magda nader oszczędnie gospodaruje prawdą czyli fotkami
Z jeżykiem smutna informacja. Dobre tylko to, że temat tego, co jeżykowi zaszkodziło jest drążony...

Hmm, nie przypominam sobie żadnych skarg w ostatnim czasie.

Mnie też ciekawi, co takiego zaszkodziło biedakowi. To ważne, bo może w przyszłości będzie można zapobiec podobnym wypadkom?

antracyt 10:42, 18 maj 2023

Dziewczyny, jeżyka szkoda, mam nadzieję, że inne zaglądające do ogrodu będą miały się dobrze. Hipotez co do jego stanu jest kilka, mam nadzieję, że nie sprawdzą się te, które mogłyby zagrozić innym zwierzętom(typu jakaś zakaźna choroba). Już się nawet zastawiałam czy nie mam czegoś w drewutni(pod którą zimują), co mogłoby im wziewnie szkodzić, ale nic takiego nie znalazłam. Myślałam też o lepinoxie, którym kilka dni wcześniej pryskałam bukszpany, ale pani z ośrodka mówiła, że nie było żadnych zmian w przewodzie pokarmowym, więc raczej wyklucza opryski. Wyniki badań mają być za ok 3tyg, oby udało się przyczynę ustalić.
Agatorek 22:44, 18 maj 2023

antracyt napisał(a)

Ja ma trawy głównie w dalszej części ogrodu, na pierwszym planie starałam się sadzić to, co jest atrakcyjne wiosną i ewentualnie zimą. Tak, żeby nie wychodząc z domu cieszyć się widokami.

ps. i co Ci się metodą "trochę tego trochę tamtego" udało zrobić?

Dalej pielę, dalej sadzę, dalej kancikuję. Po kilku razach trochę tego, trochę tamtego, chyba jednak wrócę do starych przyzwyczajeń. Czyli jedno wyjście do ogrodu- jedno działanie. Tak mi chyba lepiej idzie.
Nie wliczam do tego podlewania roślin w doniczkach, bo to robię co kilka dni na koniec pracy.

Jeszcze trochę mi zostało…a później od początku

Bardzo soczyście się u Ciebie zrobiło. Epimedia mają bardzo ładne liście. Lubię taki buszowaty „nieporządek” na rabatach

Szkoda jeżyka . Ja u siebie jeszcze nie widziałam.
Magara 23:53, 18 maj 2023

Mgduska napisał(a)

Hmm, nie przypominam sobie żadnych skarg w ostatnim czasie.

Mnie też ciekawi, co takiego zaszkodziło biedakowi. To ważne, bo może w przyszłości będzie można zapobiec podobnym wypadkom?

Bo w ostatnim czasie były akurat zdjęcia A wcześniej byłaś wyjechana Ale i tak skąpisz jak na moje potrzeby

Zuza, napisz koniecznie czego się dowiesz o tym co jeżykowi zaszkodziło. Czasem bezwiednie robimy głupie rzeczy
Kordina 09:31, 19 maj 2023

Magara napisał(a)
A wcześniej byłaś wyjechana

Ooo! to określenie kociewskie mojej teściowej z Borów