Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Alija 21:56, 26 kwi 2025

antracyt napisał(a)

Wcale się nie dziwię, że je lubisz, są cudne wyglądają, jak piwonie albo róże.
Jabłonki też pięknie kwitną, wiosna pełną parą.
vita 20:19, 28 kwi 2025

antracyt napisał(a)

Glinę mocno rozluźniłam korą już na etapie tworzenia rabaty. Ziemia nie jest zbita, ale wilgoć trzyma bardzo dobrze. Moim zdaniem epimedia nie są jakoś bardzo wrażliwe. 2 z 4 odmian rozrasta mi się super, pozostałe rosną, ale efektu dywanu z nich nie będzie

Mam podobnie, chociaż swojej gliny dla epimediów nie rozluźniałam. Mam chyba pięć odmian, dwie szaleją, ale pozostałym chyba trzeba trochę czasu. Widzę to po kilku latach. Jak dla mnie żelazne roślinki Tulipany masz wspaniałe
Patrycja_KG_Lu 08:09, 29 kwi 2025

antracyt napisał(a)

Zuza jaki wymiar kantówek używasz w swoich pergolach i innych konstrukcjach? 10x10 cm w przekroju? Mąż mi rano niespodziankę zrobił i poprosił o wymiary drewna na pergole i słupy na rabacie ze ścianką wodną. Jutro by zamówił
antracyt 08:41, 29 kwi 2025

Na tej pergoli 9x9cm, to akurat kantówki dębowe (zostały nam po konstrukcji dachu)
Niespodzianka super!
Patrycja_KG_Lu 09:23, 29 kwi 2025

Dzięki wielkie. A jak je montujecie w podłożu? Dołek z betonem i w nim umieszczona kotwa w kształcie litery "H"? Czy inaczej?
antracyt 09:44, 29 kwi 2025

vita napisał(a)

Mam podobnie, chociaż swojej gliny dla epimediów nie rozluźniałam. Mam chyba pięć odmian, dwie szaleją, ale pozostałym chyba trzeba trochę czasu. Widzę to po kilku latach. Jak dla mnie żelazne roślinki Tulipany masz wspaniałe

Ja chyba będę musiała moje kapryśne maluchy przesadzić kawałek dalej, bo te szalejące zaczynają mocno naruszać ich życiową przestrzeń Zresztą nie tylko im, ale o resztę roślin się nie boję.
Tu największe i najbardziej panoszące się. Bukszpan, nogi fotergilii i hosta po lewej już zagarnięte. W prawym dolnym rogu widać malucha

Maluch w zbliżeniu, drugi zaraz obok. Widać różnicę w wielkości, a kupowane w tym samym czasie i tej samej wielkości sadzonki.

Drugi panoszący się pochłonął psiząb, zawłaszcza nogi derenia, kulki bukszpanowe i w tym sezonie już go widać w liliowcu i plożących astrach.

Tulipany powoli czekają na ścięcie
Bee 09:52, 29 kwi 2025

Zuza, a pamiętasz może nazwę tego panoszącego się epimedium? Lubię takie rośliny z wigorem
Roocika 10:16, 29 kwi 2025

No to rzeczywiście się panoszy, dobrze, że ładny
antracyt 10:20, 29 kwi 2025

Alija napisał(a)

Wcale się nie dziwię, że je lubisz, są cudne wyglądają, jak piwonie albo róże.
Jabłonki też pięknie kwitną, wiosna pełną parą.

W najlepszą fazę weszła teraz Transitoria. Jeszcze nie do końca biała, z odrobiną różu na pączkach.

antracyt 10:39, 29 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Dzięki wielkie. A jak je montujecie w podłożu? Dołek z betonem i w nim umieszczona kotwa w kształcie litery "H"? Czy inaczej?

Część z huśtawką i różą ma po całości wylaną ławę z betonu(huśtawki były 2, a róża wielka) i zwykłe kotwy. Część z winogronem, ze względu na to, że dodatkowo połączona jest ze skrzynią warzywną, ma kotwy + dołek z betonem.
U mnie, na piasku i przy dużych wiatrach, takie płaskie konstrukcje z rozpostartymi roślinami, działają jak żagiel.