Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 11:24, 09 maj 2023

April napisał(a)
Właśnie takie porównania robią największe wrażenie i oddają ogrom wykonanych prac. Jesteś z siebie zadowolona? Bo powinnaś Stworzyłaś bardzo fajne miejsce.

Nie ma we mnie ni grama fałszywej skromności - jestem dumna i zadowolona . Oczywiście proces twórczy trwa nieustająco i - mam nadzieję - nigdy się nie skończy .
Judith 11:25, 09 maj 2023

anuska2507 napisał(a)

Czy ja także mogę prosić info, jaki impregnat poleca Twój małżonek?

Poooszło!
ajka 23:04, 09 maj 2023

Prześlicznie. Before i After robi wrażenie. No i ta niezapominajkowa łąka ..

Żurawki pięknie u ciebie rosną, ja coś nie mam ostatnio do nich ręki.
Agatorek 23:07, 09 maj 2023

Judith napisał(a)

Wyrywam. A potem trzęsę nad wybraną rabatą .
W miejscu, w którym rosną, rozsiewają się same.

Spróbuję
Magara 23:25, 09 maj 2023

Dzięki za info wszelakie
Judith 10:11, 10 maj 2023

Ania-Ajka, dziękuję .
W kwestii żurawek to chyba jest kwestia tego miejsca. Tu rosną obłędnie, są w tak dobrej kondycji, że nawet nie trzeba ich czyścić po zimie. Ale kilka metrów dalej (mniej więcej w miejscu, z którego robiłam to zdjęcie) rosną słabo i co sezon jakaś pada. Od kilku lat chcę je stąd usunąć, a zamiast tego dosadzam nowe (z podziału) i mam nadzieję, że będzie git. W tym roku też .

Agatorek, wydaje mi się, że porażka jest wykluczona .

Magara, do usług .
ajka 00:01, 12 maj 2023

Ja też mam wrażenie, że miejsce żurawek ma ogromne znaczenie. Tak mam z żółtymi żurawkami, w jednym miejscu piękne i żółte (w większym cieniu), a w drugim przysychają.

Jaskrawo czerwone muszę co roku kupować bo padają na okrągło. Próbowałam już z różnymi gatunkami. Wieczna walka z nimi. W tym roku znów muszę 4 dokupić. Bordowe za to mają się świetnie.

W tamtym roku kupiłam znowu 2 ogromne marmelade i obydwie padły po zimie. Jestem zła, bo były potwornie drogie jak na żurawki.

Zniechęciłam się do żurawek strasznie.
Judith 08:30, 12 maj 2023

Ania Ajka, u mnie na obu tych sąsiadujących ze sobą miejscach warunki sa niemal identyczne: pod sosnami, cieniście.
Jedyna różnica to ta, że nieco (tylko nieco!) więcej słońca maja te rosnące pięknie. Czyli odwrotnie niż u Ciebie . Zagadkowe te żurawki... Mam tez 3 odmiany nieznanej, w kolorze czerwonopomarańczowym. Kupiłam te 3 wtedy, gdy kupowałam 3 limonkowe.
Limonkowych mam już w ogrodzie kilkadziesiąt, a te bidule wciąż 3 i ledwo rosną (dosłownie po kilka listków w sezonie). Próbowałam różnych stanowisk i nic...
Judith 08:36, 12 maj 2023

Dziewczyny, mam dylemat...
Chcę przesadzić rododendrony spod sosen w inne miejsce. Pod sosnami będą kupione już parzydła.
Rodki lada moment zaczną kwitnąć. Pytanie: co się stanie, gdy teraz je przesadzę? Nie zakwitną? Padną całkiem (przesadzanie powinno się odbyć wczesną wiosna lub jesienią)?
Boję się, że gdy będę czekać aż przekwitną, to mi padną parzydła w doniczkach. Ale padnięcia rodków tez nie chcę i pewnie musiałabym czekać do jesieni, sacrebleu!...
Przez te dylematy zaczyna mi się rodzić nowa koncepcja...

Co myślicie na temat przesadzania teraz?
Wiaan 09:35, 12 maj 2023

Judith napisał(a)
Dziewczyny, mam dylemat...
Chcę przesadzić rododendrony spod sosen w inne miejsce. Pod sosnami będą kupione już parzydła.
Rodki lada moment zaczną kwitnąć. Pytanie: co się stanie, gdy teraz je przesadzę? Nie zakwitną? Padną całkiem (przesadzanie powinno się odbyć wczesną wiosna lub jesienią)?
Boję się, że gdy będę czekać aż przekwitną, to mi padną parzydła w doniczkach. Ale padnięcia rodków tez nie chcę i pewnie musiałabym czekać do jesieni, sacrebleu!...
Przez te dylematy zaczyna mi się rodzić nowa koncepcja...

Co myślicie na temat przesadzania teraz?

Rozumiem, że kusi ale ja bym się wstrzymała teraz. Miałam tak z azalią, przetrwałam i przesadziłam jesienią, jest pieknie zapączkowana. Chyba, że przebolejesz gdyby nie zakwitł w tym roku. Nie mam jednak doświadczenia jak sie rodek zachowa bo nie mam u siebie.