Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Margerytka40 00:23, 13 maj 2023

Oj masz nie fajnie z tymi kopcami. Nie umiem doradzić. U mnie jesienią kret rył trochę ale akurat tam gdzie mi nie przeszkadzało bo i tak zaraz będę tam zrywać darń i robić nowy kawałek trawnika. Nornice kiedyś były i granulki pomogły, karczownika chyba nie miałam nigdy. Jeśli u Ciebie pełen pakiet to wyjątkowy pech.
Rodki przesadzaj. Wykop z dużym zapasem gleby wokół korzeni i podlewaj dobrze. Ja w zeszłym roku przesadzałam azalie jak kwitły i tak się udało, że nawet listek nie zwiądł i w tym roku też pełno pąków.
Kordina 11:55, 13 maj 2023

Agatorek napisał(a)
W czwartek jadą do nowego domu z większą ilością cienistych miejsc . Też będzie kopanie.

Aga - POWAŻNIE ?? Będziesz zaczynałąa od nowa? Czy równolegle?
Judith 15:46, 13 maj 2023

Agnieszko, No pewnie, ze rośliny mogą długo stać w doniczkach . Trzeba je tylko utrzymać przy życiu. Ja nie potrafię .
Rodków by mi było szkoda się pozbywać… U kogo znalazły nowy dom?

Magarko, dziękuję . Dzisiaj ma przyjść narzędzie mordu i się zobaczy co dalej…
Jednak o ile pikawka sejsmiczna nie działa na Kreta i karczowniki, o tyle nie dostrzegam nowych tuneli nornic… Przypadek? - się okaże .

Margerytko, rodki już przesadzone . Właśnie lecę wykładać kartony i sypać korę

Kordino, ja myślę, ze Agnieszka miała na myśli nowy dom dla rodków, a nie dla siebie .
Agatorek 21:12, 13 maj 2023

Bożenko, tylko rodki jadą do nowego domu (nie mojego). Ja zostaję z tym całym bałaganem . Nie wiem, czy dałabym radę budować się od nowa. A na pewno nie dałabym rady zapanować nad dwoma ogrodami rownolegle. Z jednym ciężko sobie poradzić.

Judith, rodki weźmie moja mama, tylko ona jest w stanie doprowadzić je do porządku. Jak zaprzyjaźniona pani z kwiaciarni ma jakieś niesprzedane rośliny (trochę klapnięte, czy np pierwiosnki po sezonie), to oddaje je na „rehabilitację” do mamy. Oczywiście bezzwrotnie i bezkosztowo.
Wierz mi, moje rodki nie zdobią , a są posadzone zaraz przy wejściu.
Basieksp 21:40, 13 maj 2023

Judith, rodki weźmie moja mama, tylko ona jest w stanie doprowadzić je do porządku. Jak zaprzyjaźniona pani z kwiaciarni ma jakieś niesprzedane rośliny (trochę klapnięte, czy np pierwiosnki po sezonie), to oddaje je na „rehabilitację” do mamy. Oczywiście bezzwrotnie i bezkosztowo.

Aga musisz więcej ogrodu Twojej mamy pokazywać już coś tam było pamiętam, ładny zagospodorowany z dojrzałymi roślinami ogród zapamiętałam jednak to zamiłowanie do roślin się dziedziczy Ty, Alicja i jej tata moja córka już się zapowiedziała, że jak na wakacje przyjedzie to mi wszystkie domiczkowe poprzesadza w nową ziemię, od czegoś się zaczyna
Basieksp 21:48, 13 maj 2023

Ja kiedyś na początku miałam chyba karczownika. Uschła nam wierzba taka szczepiona, dość duża już była, jak ją wykopaliśmy to tylko kikut korzeniowy był, wszystko obżarte ja sypałam za radą Dorotki, właśnie małe ilości jakiś granulek w malutkie słoiczki, tak wylotem trochę w dół, by woda do nich nie wlatywała i żadne ptaki się za to nie zabrały.
Judith 21:49, 13 maj 2023

Rodki przesadzone, rabata skończona, są powody do zadowolenia
Bez jej historii się nie obejdzie .
Najpierw był tu warzywnik bez warzyw i bez sensu

Potem była rewolucja:

… w czasie której to rewolucji powstała ścieżka donikąd (na leżak, jak ją określiła Kasya ), która miała swój sens w założeniach, ale finalnie nie miała

Po śmiertelnym zejściu świerków conica oraz likwidacji ścieżki efekt finalny objawił się dzisiaj.
Rodki posadzone w zupełnie bezsensownym miejscu - wiem . Decyzja świadoma, dostały wszystko, co najlepsze plus linię kroplującą. Zobaczymy. U mnie nie ma już wolnych miejsc cienistych innych niż pod drzewami .

W miejscu po rodakach posadzone parzydła leśne, sle zdjęć brak, bo sue nie prezentują póki co .

Judith 21:52, 13 maj 2023

Jeszcze spojrzenie z daleka:

…oraz znów z bliska
mrokasia 22:18, 13 maj 2023

Fajnie wyszło . Miejsce dobre, tylko czekać aż się zadomowią i rozhulają .
Basieksp 22:19, 13 maj 2023

Coś słabo dziś myślę, ale dobrze zrozumiałam, to jest to nowe miejsce, gdzie posadziłaś rodki? dlaczego bez sensu, mi się podoba, powinno im pasować a, spodobało mi się określenie " warzywnik bez warzyw " to co tam miałaś?