Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Kordina 09:40, 12 maj 2023

Jak sama nie doświadczysz, to się nie dowiesz
Judith 09:57, 12 maj 2023

Wiaan, no tak - rozsądek każe czekać.
Ale miałam to - psiakostka - zrobić wiosną, bo mnie te rodki wnerwiają od lat i duda blada... Musiałam najpierw miejsce przygotować, a to bardzo długo trwało, potem byłam chora, a potem zrobiło sie za późno...

Ogólnie odczuwam silne zniechęcenie... Skrzydła podcina mi krecisko, o którym pisałam już kilkakrotnie... Codziennie (CODZIENNIE!) jest jeden (lub kilka) nowych kopców w RÓŻACH i na nowej rabacie z sesleriami i rozchodnikami... Codziennie pracowicie sprawdzam czy korzenie nie są naruszone, ale i tak nie jestem pewna... A róże w tym roku zapowiadają się obłędnie... Nie wiem czy nie mają wiszących korzeni i czy ich szlag nie trafi... Przecież nie będę codziennie wykopywać świetnie zakorzenionych róż i sadzić ich ponownie...
Świeżo posadzone rozchodniki niemal za każdym razem krzywe, mus poprawiać... Seslerie podkopane - kopce po obu stronach rośliny... Codziennie.
Cebule kwitnących wciąż tulipanów wykopane...
Nic tylko głośno płakać albo głośno przeklinać. Co niniejszym czynię .
W trawie gad niemal nie kopie, a w trawie akurat - jak kiedyś pisałam - problem jest najmniejszy lub wręcz żaden.

Wszystkie metody były stosowane: żywołapki (zawsze zdawały egzamin, na tego gada od jesieni nic - potrafi wyleźć z ziemi razem z pułapką!). Karbid. Zalewanie woda. Ocet. Pikawki sejsmiczne, o których wiedziałam, że nie działają, ale kupiłam w akcie rozpaczy. Kret kula się ze śmiechu na ich widok.

Jakby tego było mało - mam też nornice. Kopią tunele pod bodziszkami, zżarły mi świeżo wsadzone kłącza 4 pięknych lilii zamawianych jeszcze zimą... O ślimakach nie będę już wspominać.

PS. Uprasza się o nie pisanie, jak bardzo kret jest pożyteczny . U mnie szkody są tak duże, że pożytek staje się przy nich pomijalny... Mogłabym oddać ogród we władanie kreta i nie mieć pędraków, i mieć bardzo dobrze spulchnioną ziemię, ale ... co by mi z tego było, gdybym nie miała ogrodu...
mrokasia 10:20, 12 maj 2023

Judith, odbierz priv.
Judith 10:39, 12 maj 2023

mrokasia napisał(a)
Judith, odbierz priv.

odpisałam
Martka 10:52, 12 maj 2023

O rany, u mnie raz na jakiś czas sprawę załatwia kot sąsiada… potem wprowadza się nowy i przez jakiś czas kolejna walka. Cisy w jednym miejscu ledwo zipią. Gada nie da się polubić.
Ja bym rododendrona ruszyła teraz, pod warunkiem, że nie mam do tej rośliny wielkich sentymentów. Lub posadziła parzydło w innym miejscu, ale znów czekać na zaplanowaną rabatę do kolejnego sezonu… jeśli czujesz, że to by Cię bardziej zablokowało, bo plan wisi, to nie zwlekaj…
Kasya 10:54, 12 maj 2023

Oj poczekaj z tymi rodkami niech przekwitną chociaz
Judith 11:02, 12 maj 2023

Martka napisał(a)
O rany, u mnie raz na jakiś czas sprawę załatwia kot sąsiada… potem wprowadza się nowy i przez jakiś czas kolejna walka. Cisy w jednym miejscu ledwo zipią. Gada nie da się polubić.
Ja bym rododendrona ruszyła teraz, pod warunkiem, że nie mam do tej rośliny wielkich sentymentów. Lub posadziła parzydło w innym miejscu, ale znów czekać na zaplanowaną rabatę do kolejnego sezonu… jeśli czujesz, że to by Cię bardziej zablokowało, bo plan wisi, to nie zwlekaj…

U mnie wałęsa się sporo kotów, ale jedyne ślady ich pobytu to guano...
Ten alternatywny plan zakłada sadzenie parzydła w innym miejscu właśnie . Jeszcze chwilę podumam.

Kasya napisał(a)
Oj poczekaj z tymi rodkami niech przekwitną chociaz

Potem z kolei będzie zbyt ciepło...
Jak nie spojrzeć - duda z tyłu .
Anda 11:13, 12 maj 2023

Martka napisał(a)

Podpisuję się pod tym

Ciekawe co tak zasmakowało kretowi że aż tak u Ciebie ryje?
Da się ziemię z kopców wpłukac wodą z powrotem do dziury? Na wypadek wiszących korzeni…

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 11:32, 12 maj 2023

Anda, da się i tak robię, ale niczego mi to nie gwarantuje... Poza tym - ileż można...
Nie mam pojęcia, co mu zasmakowało. Pędraków mam mało, gdy ściągałam darń z ok. 10 m2 znalazłam może ze 2... Rzecz w tym, że ten osobnik to jakieś monstrum... Dotychczas krety łapały się do żywołapki, a ten je taranuje...
Roocika 12:00, 12 maj 2023

Judith, na nornce to niestety granulki w małych słoiczkach, wkładaj po 2 max 3 do słoiczka i jak znikają to dokładaj.

Na kreta też nie mam rady, u mnie jest pełno, one chyba też dżdżownice jedzą? Chodzę i wpycham ziemię pod rośliny, tam gdzie się da, a gdzie się nie da to trudno. Róże żyją razem z nornicą przy tarasie już od wielu lat.

Jak można Ci pomóc?