Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Agatorek 07:54, 13 lip 2023

TAR napisał(a)
ooo tu o mnie mowia Popadalo i to solidnie, przedwczoraj byla ostatnia dostawa, lalo cala noc. Dzis powtorka, w dzien kilka razy deszcz.W czesci ozdobnej ogrodu moja ziemia przestaje odbierac wode, pod sosnami jest podlane ale tam jak w sitko moze lac. I na przemian slonce i deszcz. Temperaturka tez fajna 23-24 stopnie da sie zyc. Ale ciezko sie sadzi w takiej brei. Co za duzo to tez nie jest dobre
.

Już nie narzekaj

Zamiast wspomóc, czy pocieszyć, to jeszcze się chwalisz deszczem
anabuko1 09:06, 13 lip 2023

Judith napisał(a)
Przegląd jeżówek:
Butterfly Kisses i Delicious Candy

Amazing Dream i jakaś różowa, która nie wiem skąd się wzięła

Pięknie już kwitną jeżówki
Ta pierwsza miałam parę lat.
I już po zimie wypadła Szkoda, bo to piękna jeżówka.
TAR 09:37, 13 lip 2023

Agatorek napisał(a)

Już nie narzekaj

dobra pojojam, biedne wy, serio Wam wspolczuje, u nas podobnie bylo rok temu wiec znam bol. ale na pocieszenie dzis w prognozach sa opady w wielu wojewodztwach, moze i do Was dojdzie.
nawet w Gdańsku nie wszedzie byly opady. U mnie lalo a na poludniu Gdańska patelnia. Trafilo sie slepej kurze po prostu.
Judith 09:46, 13 lip 2023

Agatorek napisał(a)
U mnie padało jakieś 30 minut…a tyle deszczu widziałam na radarach, że szykowałam się na ulewę

Jeżówki śliczne

Masakra... No ale lepsze to niz nic..
Judith 09:49, 13 lip 2023

TAR napisał(a)
ooo tu o mnie mowia Popadalo i to solidnie, przedwczoraj byla ostatnia dostawa, lalo cala noc. Dzis powtorka, w dzien kilka razy deszcz.W czesci ozdobnej ogrodu moja ziemia przestaje odbierac wode, pod sosnami jest podlane ale tam jak w sitko moze lac. I na przemian slonce i deszcz. Temperaturka tez fajna 23-24 stopnie da sie zyc. Ale ciezko sie sadzi w takiej brei. Co za duzo to tez nie jest dobre

Ju, piekne te jezówki, mialam podobne az swieca po oczkach, tez sobie zrobie kolekcje ale to juz w nastepnym sezonie. W ogole fajowy pomysl z czerwienia.

No wiesz, ten brak symetrii w deszczowym rozdawnictwie jest irytujacy... Ty masz za dużo, my nic... Nie można tego jakoś uśrednić, psiakrew?

Tak, jeżówki są super i dobrze u mnie rosną. Poza tym to już oswojone przeze mnie kwiatki, inne poznaję dopiero .
Judith 09:51, 13 lip 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Jeżówek to Ci autentycznie zazdroszczę. U mnie wypadły wszystkie odmianowe. Jedynie zwykła purpurowa zgodziła się zaaklimatyzować w ogrodzie.

Wspominałaś o tych bezodmianowych, a ja przyznam, że pojęcia nie mam, jakie to są... One sa jednego, określonego koloru? Też bym takie chciała, ale w sklepach widzę tylko takie o zdefiniowanych odmianach.
Judith 09:54, 13 lip 2023

Magara napisał(a)

Michałek - taki podlewak, który wodę leje wachlarzowo, na prawo i lewo Aż sięgnęłam do wspomnień żeby ustalić czemu michałek jest michałkiem, ale nie doszłam do żadnych wniosków Jest michałkiem i tyle
Jeżówki u Ciebie zacne I w pełni rozumiem chęć odczuwania radości z ogrodu - też chcę takową, i też mam mieszane odczucia i uczucia

Czaję bazę. Ja mam swoje określenie na zraszacz - psikawka . A wąż do podlewania do polewaczka . Tego drugiego określenia używał mój dziadek, a je teraz świadomie stosuję, bo mi się podoba i budzi dobre emocje . Tylko konewka jest konewką .
Judith 09:54, 13 lip 2023

Agatorek napisał(a)

Już nie narzekaj

Hihi
Judith 09:57, 13 lip 2023

anabuko1 napisał(a)

Pięknie już kwitną jeżówki
Ta pierwsza miałam parę lat.
I już po zimie wypadła Szkoda, bo to piękna jeżówka.

Się rozkręcają .
Butterfly Kisses mnie zdziwiła swoją żywotnością, bo takie "wyfikane" różnie znoszą zimę. Moje mam już 4 sezon, pięknie się rozbudowały, w tym roku dokupiłam dwie . Mam nadzieję, że ich czas życia to nie kilka lat .
Basieksp 10:04, 13 lip 2023

Zaczyna się jeżówkowy pokaz u nas podobnie jak u Tar, padało i wczoraj tak zupełnie delikatnie poprawiło