Dario, witaj! Dziękuję za pochwalę, też lubię te cześć z gabionami Plany są duże, w tym sezonie biorę się za tyl, to drugi tak ważny sezon po pierwszym, przełomowym u mnie, kiedy to natrafiłam na O.
Swoją drogate przesadzone Umbry nie dają znaku życia. Martwię się o ich los
Dziękuję bardzo mnie cieszą takie słowa, będę częściej pokazywać ogród też i z tej strony, bo już skończyły się wszelkie roboty przy kotlowni. Zostało tylko malowanie i koniec graciarni, uff.
Asiu, pamiętam Twoje początkowe rozterki jak wytyczyć rabaty (miałaś jeszcze wówczas fale). Chyba wszyscy radzili byś zrobiła rabaty w liniach prostych. Jak dobrze, że posłuchałaś. Przejrzałam cały wątek od początku. Świetnie wyszło to co zrobiłaś do tej pory, a zrobiłaś bardzo dużo i to w tak krótkim czasie. Jestem pod wrażeniem Brawo!
Napiszę tak: To piękna, zimozielona trawa. Ale... ma niestety wady. Aby utrzymać ją przez dłuższy czas w dobrej kondycji, to trzeba ze 2 razy w roku usuwać rozłogi. Jeśli się tego nie zrobi, to traci swój kępowy charakter i staje się zbiorowiskiem grubych źdźbeł. Wizualnie nie wygląda to najlepiej. To usuwanie rozłogów mnie dobijało, stad decyzja o eksmisji. Koniecznie trzeba ją ciąć wiosną, choć wygląda wtedy całkiem dobrze. Jeśli się tego nie zrobi, to starsze źdźbła zaczną zasychać wczesnym latem i trawka traci na urodzie. Ręczne usuwanie zasychających liści to bardzo denerwujące zajęcie. U mnie zdarzało się, że po cięciu bardzo długo się zbierała. Źle znosiła upały.
Asiu, ogród Ci wypiękniał!
czasami tak mam.
To płaczące drzewko to modrzew? Ładnie rozrośnięta korona.
Klon koło kolumny? Hmmm... pomoże miarka, kartka i ołówek . Rozrysuj sobie docelowe wymiary. Oczywiście można je ciąć co roku.
Koreanki lubię, bardzo więc jestem pod tym względem nieobiektywna. Przesadziłabym klon i modrzew w inne miejsca o ile będą przeszkadzać. Swoją kupiłam jako zewnętrzne drzewko świąteczne i dla niebieskich szyszek. Pierwsze zadanie spełnia co roku. Za to jakiekolwiek szyszki dostała dopiero po 10 latach i to na wysokości 3 m. To się ich naoglądałam )) a i tak ją uwielbiam