Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

LIDKA 21:42, 28 lut 2022

Marta fajne te Twoje rabaty.

Jak tak patrze to wstępuje we mnie nadzieja że i u mnie będzie ładnie. Kiedyś...
Agatorek 21:45, 28 lut 2022

Lidka, byłam może prostu za cicha. Ekipy w większości też były z polecenia.
Ale wtedy dopiero się uczyłam, jak nie dać sobie wejść na głowę. Teraz eM mówi, że zdałabym egzamin na ocenę celującą. Niestety tylko na nim ostatnio trenuję
Agatorek 21:46, 28 lut 2022

LIDKA napisał(a)
Marta fajne te Twoje rabaty.

Jak tak patrze to wstępuje we mnie nadzieja że i u mnie będzie ładnie. Kiedyś...

JUŻ jest ładnie
Gruszka_na_w... 21:47, 28 lut 2022

Oj, jakiego masz fajnego brata. Ale skoro się ma TAKĄ siostrę, to inaczej być nie może.
U siebie mam już piątego schroniskowego psa (wszystkie poprzednie dożywały u nas spokojnej starości] i ten sposób zdobywania psich przyjaciół jest dla idealny.
25 stopni? Cudowna temperatura.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Roocika 09:51, 01 mar 2022

Marta, te nie zaglądam, miałam bardzo kiepski tydzień. Dziś zajrzałam do Ciebie. 25 stopni to bardzo przyjemna temperatura
Pozdrawiam Cię serdecznie
aciaz1000 10:48, 01 mar 2022

Bardzo Ci dziękuję za te zdjęcia i inspiracje.
Ale masz przepięknę cisy, ile urosły w ciągu roku?

Jak zdarłam darń wydawało mi się że to już taki szeroki pasek (a to ledwie 160cm). Widzę że po poszadzeniu roślin zupełnie inaczej to wygląda i 3,5 metra znika

Martka 18:49, 01 mar 2022

Lidka, ubawiłam się, już widzę tego kierownika pędzącego na sygnale na budowę  czasem trzeba niestety "stanowczości", delikatnie rzecz nazywając ja też budowałam sama przy ograniczonej bardzo pomocy mojego Taty. Wiem dobrze, jak trudno niektórym panom ekipowym przychodziło zaakceptować inwestorkę, która czegoś chce i coś rozumie, jeśli nawet nie więcej rozumie... Twoje rabaty w tym sezonie zaskoczą Cię bardziej niż myślisz jestem pewna, że będzie Ci błogo w ogrodzie

Aga, moje graby to po prostu graby fastigiata, Frans Fontaine rosną ponoć jeszcze bardziej kolumnowo, ale ten wąski pokrój moich grabów wynika raczej z tego, że gałązki były w szkółce mocno przycięte, na max 10 cm, aby lepiej znosić przesadzanie. Zresztą bardzo dobrze przyjęły się wszystkie. Nie przycinane zyskują pokrój wrzecionowaty. Jednak ja będę je formować.
Może weź jakąś ekipę na wypadek, gyby mąż miał się przetrenować?

Haniu, różne mieliśmy do i dla siebie podejścia z moim bratem, nie będę ukrywać  potem przyszły chwile które bardzo nas połączyły. Bardzo podziwiam jego wrażliwość, czasem myślę, że jest po prostu za dobry. Zgadzam się z Tobą, schroniskowe psy potrafią okazać wdzięczność. Jazz, ta większa czarna, przez pierwsze pół roku w ogóle nie podchodziła i nie dała się pogłaskać. Miała spuszczony wzrok. Teraz jej szczęście udziela się wszem wobec. Czasem proszę brata, aby mi przesłał filmik z psiakami, kiedy układają się do snu. Rozczula mnie ten widok zupełnie. Jeśli kiedyś będę miała psiaka, to ze schroniska.

Roociko, temperatura tak przyjemna, że umówiłam się dziś z panem od moskitier na pomiary Trudny czas mija, los nam dawkuje dobre i złe chwile i myślę, że ogólny bilans wypada wciąż bardzo dobrze...

Aciaz1000, cisy posadziłam wiosną 2018 r. i w pierwszym sezonie z przyrostami wyglądały tak:

W kolejnych latach dość mocno je przycinałam, aby się zagęściły. W zeszłym roku na wiosnę było tak:

Teraz z przycinaniem na wysokość będę już ostrożniejsza, są gęste i silne. Zauważyłam też dziwne zjawisko, w lewej połowie szpaler miał w tym roku o 15 cm wyższe przyrosty niż w prawej. Muszę się temu przyjrzeć, czy to różnice w glebie, czy jednak coś innego hamuje połowę żywopłotu?  

Dziewczyny, dziś chyba udało mi się przechytrzyć krokusy!? Przyłapałam jednego na rozwijaniu pąka! Biegam codziennie, aby nie przegapić Piękne to uczucie, gdy z powrót z pracy nie odbywa się w ciemnościach i można jeszcze wypatrywać zmian.

Zdziwiłam się także, bo zdecydowanie nie sadziłam hiacyntów, a wygląda mi na to, że to one?

Sikorki powróciły wraz z mrozami do karmnika i na smalczyk ze słonecznikiem, otrzymały właśnie świeżą dostawę. W lodówce "ogrodową półkę" zajmują za to nasiona: jeżówki, werbeny i Euphorbia characias Ciekawe, czy coś z nich wyrośnie

Wiolka5_7 20:25, 01 mar 2022

Cisowy żywopłot Martuś masz cudny ja lubię swoje tuje,ale teraz bym sdziła tylko cisy

Widzę, że u Ciebie też cebulowe startują
Agatorek 20:39, 01 mar 2022

Martka napisał(a)

Aga, moje graby to po prostu graby fastigiata, Frans Fontaine rosną ponoć jeszcze bardziej kolumnowo, ale ten wąski pokrój moich grabów wynika raczej z tego, że gałązki były w szkółce mocno przycięte, na max 10 cm, aby lepiej znosić przesadzanie. Zresztą bardzo dobrze przyjęły się wszystkie. Nie przycinane zyskują pokrój wrzecionowaty. Jednak ja będę je formować.
Może weź jakąś ekipę na wypadek, gyby mąż miał się przetrenować?

Ale ekipę do czego? Kopania fosy?
Jak się eM będzie ociągał, to zacznę sama kopać. Może z litości się weźmie do pracy .
Trochę dużo pracy ma ostatnio i zobaczymy, jak to będzie. Na razie i tak mam co robić (pielenie).

Żywopłot cisowy jest przepiękny. Ładnie Ci się zagęścił. No cudny jest .
Pilnuj tych krokusików i „hiacyntów”- niespodzianek .
Nowa12 21:34, 01 mar 2022

No cisy masz już superowe. Ale będziesz miała wypasiony żywopłot. Francja elegancja. Zazdroszczę.
Ja też jeszcze dokarmiam sikorki bo mróz i chmary ich przylatują.