Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

olciamanolcia 10:27, 30 kwi 2022

Marka poszerzaj - poszerzaj - 4 metry to minimum
Martka 12:58, 30 kwi 2022

Edyta, siewki rosną, już prawie stają się sadzonkami! Ale to jeszcze nie sukces. Jeszcze trochę. Nie wiem tylko, co stało się z nasionami akantu miękkiego. Wsadziłam nasiona, nie wyrósł, a po nasionkach ani śladu???

Judith, akcję pamiętam Teraz mamy jej masowe efekty ale niby te same odmiany, a w każdym ogrodzie inaczej się prezentują, to jest dopiero fajne! Oraz: Zapragnęłam kancików jak u Ciebie, więc ćwiczyłam pilnie Szpadel do obrzeży sprawdza się świetnie, czysta przyjemność. Myślę też, że mus kupić jakiś profesjonalny sznurek do wyznaczania rządków, bo jednak sznurek to podstawa działania, a ja prowizorycznie stosuję bambusowe tyczki. Szukam czegoś ładnego, coś w tym stylu, ale tu brak: https://semini.pl/produkt/sznurek-do-wyznaczania-rzadkow/ Czy Ty masz jakiś patent?

Haniu, przywrotnik został posadzony. Miałam z innej rabaty (obecnie jest za oranżerią) i po prostu posadziłam. Każda roślina ma swoje ALE Właśnie, dlaczego Sporobolus nie jest popularny? Też mnie to zastanawia.

Elu, werbenę stratyfikowałam przez miesiąc w lodówce. Będzie jej sporo, dam na jedną rabatę.

Wiola, dzięki, nie są to 4 metry, jak radzi Justyna, ale wtedy to już nic z trawnika by nie zostało. Róże sadziłam na jesieni trochę "na kredyt", w trawie, a rabatę miałam dorobić później. Przyszła kryska na matyska. W podobnej sytuacji jest jeszcze jedna porcja róż, muszę pilnie kopać

Magaro, jarzmianki są cudne, ja je mam na innej rabacie i nawet przezimowały, ale nadal nie mogę ustalić, jak długo kwitną

Agatorku, tempo w tym roku spowolnione, mam znacznie mniej czasu na ogród, jak już się dorwę to szaleję Dziękuję za kanciki, sama jestem zaskoczona postępami cdn.

Ewo, nie wiem, czy starczy mi czasu i zapału na przycinanie porcjami, ale to wyjdzie w praktyce. Przywrotnik posadzony. Po raz pierwszy dzieliłam kępy, które wyrosły w moim ogrodzie, nawet mi się to spodobało, takie ostre "ciach!". Przypomniałam sobie, że są takie specjalne, wąskie szpadelki z ząbkami na końcu do dzielenia bylin i zapragnęłam takiego masz z nimi doświadczenia? Czy jednak nie ma wielkiej różnicy pomiędzy normalnym szpadlem a "specjalnym"? Geum piękne, ale też się wysiewa? muszę rozważyć.

Justyno, dobrze by było, ale nie mam miejsca na 4m, bo rabaty są dwie z dwóch stron

Łucjo, to jest zawsze ten dramat ogrodnika, przedszkole albo przedwczesna masowa zagłada kwiecia

Martka 13:09, 30 kwi 2022

Dziewczyny, przerwa na kopanie. Obsadziłam właśnie rabatę przed oranżeria, obwódka jest w częściach z seslerii, w częściach z przywrotnika, reszta będzie niespodzianką, jeśli urośnie i będzie wyglądać - pokażę, jeśli nie będzie wyglądać - też pokażę Tyle już było dyskusji, że chyba nic nowego nie wymyślimy

Zachwycam się właśnie sadzonkami cukinii i marzę o własnych zbiorach Przesadzam do donic w kompost, bo do gruntu jeszcze nie pora. Oraz hartowanie po drodze.

Miałam też spotkanie ze złotookiem stołującym się na wiązie, to bardzo pożyteczne stworzenie w walce z mszycami i przędziorkami.

Ta rabata czeka na zerwanie darni ... i tu wyżyję się bylinowo oraz z siejącymi się na potęgę jednorocznymi. Czas nagli...

Grujecznik i klon Pixie nie grają kolorystycznie o tej porze roku, ale nie przeszkadza mi to aż tak bardzo, same w sobie są przepiękne.

Przyjęły się trzy ambrowce Slender Silhouette, posadziłam je w ostatnim jesiennym rzucie. ElaFranka miała rację, na nie zawsze znajdzie się miejsce

Koniec uniesień. Wracam do rzeczy przyziemnych - w bardzo dosłownym znaczeniu, taczka z łopatką - te są zawsze gotowe

Roocika 14:56, 30 kwi 2022

Anda napisał(a)
To fakt z tymi przywrotnikami, że trzeba je przycinać, ale można zrobić taki myk, że najpierw przycinamy tylną połowę, której nie widać, a 2 tygodnie później przednią połowę, na którą będzie się przewieszać ta poprzednio cięta połówka. Wtedy nie ma tej całkowitej łysości
Poza tym na brzegu rabaty można posadzić Geum. Ma piękne liście zdobiące całe lato i nie trzeba jej przycinać. Mam odmianę Bell Bank, nie jest tak żarówiasta jak niektóre inne

Ciekawy patent
Judith 15:32, 30 kwi 2022

Martka napisał(a)

Judith, akcję pamiętam Teraz mamy jej masowe efekty ale niby te same odmiany, a w każdym ogrodzie inaczej się prezentują, to jest dopiero fajne! Oraz: Zapragnęłam kancików jak u Ciebie, więc ćwiczyłam pilnie Szpadel do obrzeży sprawdza się świetnie, czysta przyjemność. Myślę też, że mus kupić jakiś profesjonalny sznurek do wyznaczania rządków, bo jednak sznurek to podstawa działania, a ja prowizorycznie stosuję bambusowe tyczki. Szukam czegoś ładnego, coś w tym stylu, ale tu brak: https://semini.pl/produkt/sznurek-do-wyznaczania-rzadkow/ Czy Ty masz jakiś patent?

Martka, jesteś niemożliwa: profesjonalny sznurek .
Mam najtańszy biały sznurek z tworzywa sztucznego (nie zmienia swojej długości w czasie). Mocuję do szpilek, szpilki wbijam w stosownych miejscach tak, by sznurek leżał na trawie i linia do kancikowania wyznaczona .
Nowa12 21:27, 30 kwi 2022

O co chodzi z tymi przywrotnikami bo nie załapałam a też jestem ciekawa. Przyciąć po kwitnieniu tylko kwiaty czy więcej?
Sporobolusa mam. Jednego już dzieliłam. Bezproblemowa trawka. Tylko że brzydki zapach ma jak kwitnie. Jak jest słoneczna jesień to pięknie się przebarwia.
LIDKA 21:41, 30 kwi 2022

Marta znowu ryje darń.
Trawnika ubywa a ja się doczekać nie mogę mojego.

Wysiewy udane, poszerzona rabata ładnie się prezentuje. Kanciki miodzio.

I wyszukałaś niezwykły sznurek.

Tu nigdy nie jest nudno.

Gruszka_na_w... 00:04, 01 maj 2022

Ten zestaw sadzonek w oranżerii wygląda jak u rasowego, doświadczonego ogrodnika. Kto by pomyślał, że ogrodową przygodę zaczęłaś rok temu.
Bardzo, bardzo jestem ciekawa wyglądu rabaty z posadzonymi i kwitnącymi już roślinkami.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Joann 02:03, 02 maj 2022

Hej Martko
Spróbuj kanciki robić przy pomocy deski. Też dobry sposób.
Pięknie u Ciebie! Ta oranżeria nadała charakteru Twojemu ogrodowi. Hania ma rację, kto by pomyślał, za zaczynałaś rok temu? Tyle u Ciebie rozmaitości!
Pozdrawiam wiosennie!
ajka 23:58, 02 maj 2022

Jakie tu wysiewy i nowe rabaty, widzę że trawnik ubywa w ekspresowym tempie. Nie zazdroszczę zrywania darni. Co robisz z wykopaną trawą?

Ty miałaś chyba klona Orange Dream nie? Ruszył ci po zimie? Bo u mnie zero, nic.