Edyta, siewki rosną, już prawie stają się sadzonkami! Ale to jeszcze nie sukces. Jeszcze trochę. Nie wiem tylko, co stało się z nasionami akantu miękkiego. Wsadziłam nasiona, nie wyrósł, a po nasionkach ani śladu???
Judith, akcję pamiętam

Teraz mamy jej masowe efekty

ale niby te same odmiany, a w każdym ogrodzie inaczej się prezentują, to jest dopiero fajne! Oraz: Zapragnęłam kancików jak u Ciebie, więc ćwiczyłam pilnie

Szpadel do obrzeży sprawdza się świetnie, czysta przyjemność. Myślę też, że mus kupić jakiś profesjonalny sznurek do wyznaczania rządków, bo jednak sznurek to podstawa działania, a ja prowizorycznie stosuję bambusowe tyczki. Szukam czegoś ładnego, coś w tym stylu, ale tu brak:
https://semini.pl/produkt/sznurek-do-wyznaczania-rzadkow/ Czy Ty masz jakiś patent?
Haniu, przywrotnik został posadzony. Miałam z innej rabaty (obecnie jest za oranżerią) i po prostu posadziłam. Każda roślina ma swoje ALE

Właśnie, dlaczego Sporobolus nie jest popularny? Też mnie to zastanawia.
Elu, werbenę stratyfikowałam przez miesiąc w lodówce. Będzie jej sporo, dam na jedną rabatę.
Wiola, dzięki, nie są to 4 metry, jak radzi Justyna, ale wtedy to już nic z trawnika by nie zostało. Róże sadziłam na jesieni trochę "na kredyt", w trawie, a rabatę miałam dorobić później. Przyszła kryska na matyska. W podobnej sytuacji jest jeszcze jedna porcja róż, muszę pilnie kopać
Magaro, jarzmianki są cudne, ja je mam na innej rabacie i nawet przezimowały, ale nadal nie mogę ustalić, jak długo kwitną
Agatorku, tempo w tym roku spowolnione, mam znacznie mniej czasu na ogród, jak już się dorwę to szaleję

Dziękuję za kanciki, sama jestem zaskoczona postępami

cdn.
Ewo, nie wiem, czy starczy mi czasu i zapału na przycinanie porcjami, ale to wyjdzie w praktyce. Przywrotnik posadzony. Po raz pierwszy dzieliłam kępy, które wyrosły w moim ogrodzie, nawet mi się to spodobało, takie ostre "ciach!". Przypomniałam sobie, że są takie specjalne, wąskie szpadelki z ząbkami na końcu do dzielenia bylin i zapragnęłam takiego

masz z nimi doświadczenia? Czy jednak nie ma wielkiej różnicy pomiędzy normalnym szpadlem a "specjalnym"? Geum piękne, ale też się wysiewa? muszę rozważyć.
Justyno, dobrze by było, ale nie mam miejsca na 4m, bo rabaty są dwie z dwóch stron
Łucjo, to jest zawsze ten dramat ogrodnika, przedszkole albo przedwczesna masowa zagłada kwiecia