Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 14:57, 21 wrz 2022

Na środkowej kondygnacji pokoje do nauki i pracy grupowej, można je po prostu wcześniej zarezerwować.

Studia muzyczne, ale także wypożyczalnię instrumentów.

Studio kuchenne do wspólnego gotowania.

Przestrzeń do pobycia tak po prostu.

I maszyny do szycia - których brak w tym przypadku nie musi oznaczać rezygnacji z szycia.

Martka 14:57, 21 wrz 2022

Najwyższa kondygnacja. Biblioteka, która nie gryzie. Z częścią dla maluszków i starszaków Z kanapami, fotelami, stolikami, schodami, każdy może czytać tak jak lubi. Albo po prostu posiedzieć. Wstęp dla każdego.

Wychodzę z marzeniami o podobnej, wspólnej, kreatywnej, otwartej przestrzeni w moich szerokościach geograficznych…

Judith 14:59, 21 wrz 2022

Wspaniały jest budynek biblioteki! Przyznam, zupełnie nie ogrodowiskowo, że w podróżach bardziej od ogrodów fascynuje mnie architektura. Zazdro! (i zaczynam skrycie planować wycieczkę do Skandynawii ).
Martka 15:20, 21 wrz 2022

Judith, ja także myślę o Islandii i Norwegii. Północ w moim przypadku okazała się bardziej inspirująca niż południe…
Biblioteka jest fenomenalna. Powstała na 100lecie niepodległości Finlandii, kilka lat temu, poprzedzona wieloma dyskusjami społecznymi. Bo to przecież ogromna inwestycja, 100 mln euro. Nie chcę szukać analogii, ale… smutek człowieka ogarnia. Też mieliśmy 100lecie… Edit: A nawet 1000-lecie.
Architektura i roślinność nie musi się wykluczać. Z uwagi na charakter forum wrzucam tu głównie roślinność, wiadomo, ale nie porzucam architektury na wyjazdach
antracyt 16:54, 21 wrz 2022

Martka napisał(a)
Co robi napalona ogrodniczka w środku nordyckiego miasta… czai się pod biblioteką, by wreszcie dorwać się do regałów ogrodniczych

Podoba mi się takie podejście

Czytałam kiedyś bardzo ciekawy reportaż o tej bibliotece. Mam ją na liście miejsc do zobaczenia.

Mgduska 18:17, 21 wrz 2022

Martko Nie znam bibliotek warszawskich, ale np w małym mieście Sopot mamy coś takiego:

https://www.google.com/search?q=sopoteka&sxsrf=ALiCzsaPBy9hhlrPtw2bkNd4QdGaLrmNuQ:1663776907201&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiH3af8o6b6AhVLmIsKHflLDVcQ_AUoAXoECAEQAw
Joku 19:48, 21 wrz 2022

Martka napisał(a)

Z pewnością pamiętasz też tę wieżę

Chyba dworzec kolejowy (byłam). Dzięki twojej relacji wróciły wspomnienia. Dotarłam tam promem (mąż na nim pracował). Nawet rowery zabraliśmy ze sobą.
Magara 23:45, 21 wrz 2022

Podziwiam te "północne" klimaty w każdym calu.
"Oni" są mega zorganizowani w przestrzeni, zupełnie nie wiem czemu bo przestrzeń nie jest tam przecież towarem deficytowym Od lat fascynuje mnie system ikea i pakowanie mebli w małe paczusie Myślę, że wiele moglibyśmy się od nich nauczyć - taka myśl mi przemyka przez głowę za każdym razem gdy otwieram paczkę dostarczoną przez kuriera - małe "coś" owinięte w dużo "czegoś"
Roocika 09:10, 22 wrz 2022

Martka napisał(a)
Kilka zdjęć potwierdzających, że wyjątki od reguły potwierdzają regułę Jedyna tak szalona rabata jaką tu widziałam Z dedykacją dla naszych daliowych potentatek

W tle Helsinki Music Centre

Szalona i kolorowa, czy ona jest na skarpie?

Fajnie tak podróżować.
Martka 10:05, 22 wrz 2022

Zuzko, a propos listy miejsc do zobaczenia Za mną w samolocie siedziała młoda para, dziewczyna jednym tchem wymieniała swojemu chłopakowi, jakie miejsca chciałaby zobaczyć. Miejsca, nie kraje. Ten ciąg trwał długo... może 15 minut? Podziwiałam za tak precyzyjne i konkretne marzenia odbyłam w tym czasie podróż po świecie, a tylko "podsłuchiwałam"...

Mgdusko, Sopoteka to jest abolutnie pierwsza dziesiątka. Brać tylko przykład. Wrocław ma także świetną przestrzeń w bibliotece Grafit. Sieć bibliotek jest w Warszawie naprawdę gęsta, trudno narzekać. Patrząc na czytelnie i architekturę bibliotek, jest trochę słabiej. Najbardziej lubię pod tym względem BUW, ma sympatyczne miejsca do czytania z widokiem na zieloności, ale to biblioteka typowo akademicka. Pozostałe, mogę mówić głównie o Powiślu i sąsiadującej Pradze, to raczej wypożyczalnie z malutkimi czytelniami. Lubię czytelnię na Koszykowej. Wilanów ma fajną przestrzeń dla dzieci. Nie ma tragedii, ale też nie ma takiego rozmachu, jaki ma 5-milionowa Finlandia Zachwyciło mnie to Oodi i otwarty charakter tego miejsca. Nikt nie sprawdza, nikt nie wygania, nie każe zostawiać torby w szatni, nie zakazuje picia wody etc.

Jolu, dokładnie, to ta wieża Rowery są w Helsinkach bardzo popularne pojeździliście? Fajnie mieć takie wspomnienia

Magaro, zgoda, ta inżynieria pakowania w Ikea jest fascynująca. Może po prostu trzeba potrafić i chcieć policzyć? Fascynacje podzielam, ale zmieniać kraju nie planuję. W duchu fińskiego powiedzenia "aby smakowało, musi być trochę niedobre"

Roociko, nie, skarpy tam nie ma, z tyłu jest jezdnia i jeszcze dalej żywopłot, który chyba jest ciut wyniesiony w stosunku do poziomu jezdni. Ciekawa jestem, czy na skarpie takie nasadzenia zdają egzamin, jednak obawiam się, że dalie lubią stabilność podłoża i podparcie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies